Când devin fatale băile în apă rece. Cum pot fi prevenite riscurile

Înotul iarna, în apă rece, este din ce în ce mai popular. Şi la noi există, de Bobotează, obiceiul aruncării în apa rece, pentru a prinde crucea aruncată de preot.

image

Înotul în apa foarte rece este periculos. Cel mai recent exemplu este cel al comentatorului Bogdan Socol, care a murit în timp ce se antrena înotând în apele reci, când a suferit un şoc hipotermic.

Baia în apă rece activează sistemul cardiovascular şi pe cel respirator în momentul intrării în apa rece. Organismul secretă adrenalină, ceea ce explică starea de revigorare după înot. De aceea, mulţi care fac acest lucru sunt tentaţi să repete experienţa.

Alte beneficii ale înotului în apă rece, care nu sunt însă validate ştiinţific, sunt înărirea sistemului imunitar, recuperarea accelerată şi stimularea arderii grăsimilor.

Care sunt pericolele

Persoanele cu probleme cardiovasculare nu trebuie să înoate în apă rece, sub nicio formă!

Potrivit specialiştilor, pericolele apar mai ales dacă se întoată în ape cu temperatura mai mică de 15°C, deoarece reacțiile corporale potențial periculoase apar frecvent în jurul valorii de 10-15°C.

Scufundarea în apă rece poate provoca un şoc termic. Dacă temperatura corpului scade sub 35°C, apare hipotermia. Durata acesteia depinde de diferiți factori precum temperatura apei, persoana (înălțimea, sexul, forma fizică, grăsimea corporală etc.) și hainele pe care le poartă.

În primele trei minute în apă rece, pielea este cea care se răcește mai întâi. Mușchii și nervii superficiali încep apoi să se răcească. Dacă se stă în apă mai mult de 30 de minute, mușchii și țesuturile mai adânci se răcesc atât de mult încât persoana nu se mai poate mișca. Acest lucru duce apoi la insuficiență musculară în timpul înotului.

La 32°C, persoana poate tremura necontrolat, tensiunea arterială scade, respirația și pulsul se accelerează. La 34,5 se instalează amnezia, iar la 30°C persoana îşi pierde cunoştinţa. Când corpul ajunge la 26°C, inima se opreşte.

Vezi şi: Sfaturi pentru a-ţi păstra sănătatea iarna

Cum se pot reduce riscurile

Este recomandat ca o persoană care înoată în apă rece să nu fie singură. Este foarte important să fie echipată corespunzător şi să nu stea în apă mai mult de 10 minute. Se intră în apă treptat, astfel încât organismul să se obişnuiască. Sub nicio formă, persoana care înoată nu trebuie să consume alcool!