Ce probleme de sănătate apar în vise?

Medicii spun că o serie de probleme de sănătate pot apărea în visele tale.

Cei care au avut febră puternică ar putea fi familiarizați visele vii, adesea tulburătoare și neplăcute, care pot însoți o temperatură ridicată, de unde și expresia de „vis febril”.

Dar poate un vis să te dea un indiciu asupra unei probleme de sănătate care nu este doar în visele tale? S-ar putea să fii surprins să afli că visele înseamnă mai mult decât credeai.

Dalia Lorenzo, medic neurolog la Baptist Health Miami Neuroscience Institute, a explicat pentru Best Life despre somn și creierul nostru.

Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock

Visele pot prezice starea de sănătate. Foto: Shutterstock

„Somnul este foarte important. Dacă calculezi că ai nevoie de șapte ore de somn la fiecare 24 de ore timp de 80 de ani, înseamnă o mulțime de ani de timp de somn. Există un motiv important care ne face să dormim atât. Când dormi, ajungi într-un set de procese orchestrate pe diferite etape. Este un proces foarte activ care este foarte important pentru neuroni, aceste procese ne fac oamenii care suntem, iar organismul se reîmprospătează."

Anxietate și depresie

Dacă ești anxios, este posibil ca acel sentiment să-ți invadeze visele - și același lucru este valabil și pentru depresie, potrivit cercetătorilor. „Coșmarurile cronice sunt foarte frecvente în tulburările psihice”, conform unui studiu publicat în Journal of Clinical Medicine în decembrie 2020.

Cancer

Datele în acest sens sunt limitate și nu toți medicii sunt de acord, dar au existat cazuri în care un pacient a fost diagnosticat cu cancer după ce a avut un vis supărător.

Deirdre Barrett, PhD, cercetător în vise la Harvard Medical School și autoarea cărții The Committee of Sleep, a declarat pentru Discover că folosirea viselor pentru a ajuta la diagnosticarea unei probleme medicale „este controversată în profesiile medicale”.

În cartea sa spune povestea unei persoane care a visat că o panteră îl mușcă pe spate. Când s-a trezit, a văzut un semn în acel loc, care s-a dovedit a fi canceros. O altă pacientă a mers la medic pentru a fi examinată o pată și, după ce i s-a spus că este benignă, a avut o serie de vise cu privire la locul respectiv, inclusiv unul în care i s-a spus să-l verifice din nou. A făcut-o și a fost un melanom precoce.

Potrivit Discover, „Anecdotele ca acestea nu sunt neobișnuite, iar unele sunt mult mai dramatice”.

Boli de inimă

Un studiu din 2003 publicat în Climacteric a constatat că femeile cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani, cu bătăi neregulate ale inimii și dureri în piept, au experimentat mai multe coșmaruri decât semenii lor, în special după menopauză. Cercetătorii susțin că acest lucru se datorează faptului că bolile de inimă reduc cantitatea de oxigen care ajunge la creier, ceea ce poate duce la vise urâte.

„Cred că visele pot accesa orice în corpul nostru sau în mintea noastră, în sensul cel mai larg, inclusiv lucruri de care nu suntem deloc conștienți”, a spus Barrett pentru Discover. „Cred că visele le spun uneori oamenilor despre o boală de care nu sunt deja conștienți și înainte de orice simptom clinic foarte evident.”

Probleme cu alcoolul

Dacă ai avut vreodată vise neobișnuit de vii după ce ai băut prea multe pahare de vin, oamenii de știință spun că există un motiv. Când adormi sub influența alcoolului, mișcarea rapidă a ochilor (sau somnul REM) este suprimată, explică Real Clear Science. Somnul REM este atunci când visăm, așa că atunci când corpul tău a metabolizat alcoolul, vei experimenta „recuperare REM”, explică experții lor.

„Când creierul nostru este privat de somn REM, chiar și pentru doar câteva ore, el compensează prin creșterea duratei somnului REM și creșterea ușurinței cu care intrăm în această fază”, scriu ei. „În timpul rebound-ului REM, visele pot fi, de asemenea, mai intense.”

Apneea în somn

Poate să nu fie prea surprinzător să afli că persoanele cu apnee obstructivă în somn, o afecțiune cronică în care încetează să mai respire pe tot parcursul nopții, visează adesea că nu pot respira. „Pacienții au avut vise terifiante de înec sau sufocare”, a declarat William Kohler, medic și director medical al Institutului de somn din Florida, pentru HuffPost. „În realitate, căile respiratorii le sunt blocate”.

Dacă visezi că nu poți respira, ar trebui să mergi la medic pentru a verifica starea apeneei, deoarece studiul a mai constatat că subiecții care au folosit un aparat elibera presiunea continuă a căilor respiratorii au raportat că a avut mai puține coșmaruri.

Boala Parkinson

Să te zvârcolești în somn, mișcându-ți brațele și picioarele ca răspuns la ceea ce se întâmplă în subconștientul tău, poate fi , de fapt, o consecință a bolii Parkinson.

„Nu știu mulți oameni despre tulburarea de comportament REM, dar este o tulburare care îi face pe oameni să acționeze în vis. În mod normal, în timpul somnului, creierul trimite stimuli care să ne paralizeze, astfel încât creierul rămâne active, dar mușchii ne sunt paralizați. Ceea ce se poate întâmpla în acestp tulburare este că unii oameni pot pierde pe durata somnului această paralizie. Deși acest lucru poate fi cauzat de anumite medicamente și consumul de alcool, ar putea fi și un semn de avertizare că boala Parkinson este la orizont în următorii 10 ani.”, spune dr. Lorenzo pentru Best Life.

Vezi și Ai peste 40 de ani! Ar trebui să faci aceste analize!