Ce s-a întâmplat cu fetiţa născută printre dărâmăturile de la cutremur. A fost numită Aya, care înseamnă miracol

În ruinele unei clădiri din Jandairis, un oraș din Siria puternic afectat de cutremurul de luni, salvatorii au descoperit un copil viu, născut sub dărâmături și încă legat prin cordonul ombilical de mama sa decedată.

image

© Rami al SAYED/Paris Match

Micuţa Aya, care în limba arabă înseamnă miracol, este singura supravieţuitoare a unei familii care a murit în urma prăbuşirii unui clădiri cu patru etaje.

În localitatea Jandairis, învecinată cu Turcia, salvatorii au scos luni trupul tatălui său, Abdallah Mleihan, al mamei sale, Aafra, ale celor trei surori ale sale, ale fratelui și ale mătușii sale, informează rtbf.be.

Micuţa a fost pusă pe perfuzii

Copila a fost salvată după ore întregi de eforturi ale salvatorilor. Trupurile neînsufleţite ale membrilor familiei sale au fost duse în casa unei rude, iar înmormântarea lor a avut loc marţi.

Aya a fost transportată la spital în oraşul sirian Afrin, într-o stare precară. Cel care a dus-o a fost o unchiul fetiţei, Khalil al-Suwadi. „Am auzit o voce în timp ce săpam. Am curățat praful și am găsit copilul cu cordonul ombilical (intact), așa că l-am tăiat și verișoara mea a dus-o la spital,” a povestit Khalil al-Suwadi pentru AFP.

Fetiţa a fost pusă la incubator şi i s-au administrat vitamine prin perfuzii.

"A ajuns cu membrele amorțite de frig, cu tensiunea arterială scăzută. I-am acordat primul ajutor și am pus-o pe perfuzii, pentru că nu a mai fost alăptată de mult timp", a declarat pentru AFP medicul Hani Maarouf, citat de Paris Match. Fetiţa avea cordonul ombilical netăiat şi prezenta vânătăi. În prezent, este într-o stare stabilă, potrivit BBC.

„Probabil s-a născut la șapte ore după cutremur”, a mai spus medicul. Aya cântărește 3,175 kg şi s-a născut la termen.

După ce videoclipurile cu ea au devenit virale, mii de oameni şi-au anunţat intenţia de a o adopta.