Cum s─â nu te afecteze frigul

1 2 jpg jpeg

B─âtr├ónii ┼či copiii sunt mai susceptibili la a face hipotermie (sc─âderea temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius), care se manifest─â prin tremurat, amor┼úeli ale degetelor de la m├óini ┼či de la picioare, oboseal─â accentuat─â, tensiune arterial─â sc─âzut─â, ├«n stadiile severe (sub 28 de grade Celsius) put├ónd ap─ârea pierderea cuno┼čtin┼úei.

├Än cazurile u┼čoare de hipotermie este indicat─â ├«nc─âlzirea treptat─â a victimei cu p─âturi groase, evit├óndu-se expunerea imediat─â la surse puternice de c─âldur─â. ├Än cazul ├«n care exist─â ┼či deger─âturi, extremit─â┼úile afectate se vor sp─âla cu ap─â c─âldu┼ú─â, nu fierbinte.

Sfaturi de vreme rece

  • Poart─â c─âciul─â, ┼čosete de l├ón─â, fular, m─ânu┼či ┼či ├«nc─âl┼ú─âminte cu talp─â groas─â, pentru a ├«mpiedica pierderile de c─âldur─â.
  • Dac─â ai de f─âcut drumuri mai lungi iarna, intr─â ├«n magazine pentru a te mai ├«nc─âlzi.
  • ├Än sta┼úie, ├«n timp ce a┼čtep┼úi autobuzul sau tramvaiul, nu sta pe loc: plimb─â-te de la un cap─ât la altul al sta┼úiei ┼či freac─â-┼úi m├óinile.
  • V├órstnicilor cu afec┼úiuni cronice le este indicat s─â se vaccineze pentru a preveni complica┼úiile date de infec┼úiile respiratorii.
  • Cardiacii trebuie s─â evite trecerea brusc─â de la cald la frig ┼či ie┼čirile diminea┼úa ┼či seara, c├ónd este mai frig.