Cancerul de piele: ce simptome trebuie să alerteze

Cancerul de piele, care reprezintă creșterea anormală a celulelor cutanate, se dezvoltă cel mai adesea pe pielea expusă la soare. Însă acest tip de cancer poate apărea și pe zonele pielii care nu sunt expuse în mod obișnuit la razele soarelui.

image

În ultimii ani, incidența cancerului de piele a crescut foarte mult, acest lucru fiind pus pe seama expunerii neprotejate la soare. Sub acțiunea razelor UV, celulele cutanate pot suferi unele schimbări la nivelul ADN-ului. Din fericire, organismului poate repara aceste modificări. Când celula își pierde capacitatea de reparare şi se multiplică necontrolat, apare o masă numită tumoră malignă.

Ce semne trebuie urmărite

“Leziunile suspecte sunt, de obicei, diferite de restul leziunilor de pe piele. Mai exact, în aceaiaşi leziune sunt mai mult de 3 culori: maro, negru, roșu, alb, gri etc. De asemenea, o leziune pe care o știam de multă vreme începe să își schimbe culoarea sau să crească numai într-o parte a ei, lucru care face notă discordantă cu restul formaţiunii. Un alt motiv de îngrijorarea este dat de o sângerare spontană a unei leziuni, fără să fi fost precedată de un traumatism, sau o leziune care nu se vindecă după 6 - 8 săptămâni. Când sesizați una dintre modificările descrise, este indicat să vă vadă un medic dermatolog. O dată pe lună este recomandat să faceți un autocontrol al aluniţelor, că să le puteți localiza, să vă familializaţi cu pielea și să puteți decela ușor modificările care apar. Este recomandat controlul dermatologic anual”, recomandă medicul dermatolog Luminița Geambașu.

Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt sunt carcinoamele și melanomul malign.

Melanomul, forma agresivă a cancerului de piele

Melanomul malign se dezvoltă din melanocite, celulele pigmentare. Tumora are culoarea cafeniu spre negru, marginile neregulate și conturul asimetric. Poate apărea oriunde pe piele și, din cauza confundării cu o aluniță, este adesea neglijată.  

“Melanomul malign este cea mai gravă formă de cancer cutanat, pentru că evoluează mortal. Depistat însă la debut, când este „in situ”, se vindecă prin operație. Acest tip de cancer seamănă cu o aluniță, față de care se deosebește prin faptul că se dezvoltă în suprafață sau în volum. O leziune pigmentată care-și modifică forma, dimensiunea, conturul și culoarea este suspectă. Pentru un diagnostic corect, se face, de obicei, dermoscopia și apoi biopsia leziunii. După ce se confirmă melanomul și se stabilesc criteriile microscopice de evoluție, cazul se reoperează pentru scoaterea unei margini de piele în jurul leziunii, margine care poate fi de 5 mm sau de 1 până la 2 cm, în funcție de criteriile de risc citite prin biopsie. Uneori este nevoie și de investigarea ganglionului santinelă și de terapie cu interferon sau cu citostatice. Depistarea prococe este însă salvatoare”, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Carcinoamele apar mai ales pe părţile descoperite

Carcinoamele apar, de regulă, după 50 de ani. Sunt localizate mai ales pe părțile descoperite (față, umeri, brațe, picioare), cea mai frecventă cauză a apariției lor fiind expunerea îndelungată la soare. Carcinomul bazocelular se prezintă sub forma unei excrescențe translucide sau pigmentate. Alt simptom este ulcerul sau rana deschisă, iar mai rar poate să apară o cicatrice sau o pată mică, plată, roşie.

Carcinomul spinocelular afectează mai ales buza inferioară și extremitățile. Se manifestă sub forma unei plăci roşii persistente, cu margini neregulate, care sângerează şi formează cruste. De asemenea, poate avea forma unui neg sau a unei răni deschise, care sângerează.

Care sunt modificările anormale ale aluniţelor

ABCDE-ul aluniţelor

A-Asimetrie

O aluniţă normală este, în general, rotundă şi simetrică. Asimetria unei aluniţe este semn că trebuie să fie monitorizată.

B-(Borders)-Margini

La aluniţele normale, marginile au contur regulat. La cele suspecte, marginile sunt crestate, neregulate.

C-Culoare

Aluniţele ar trebui să aibă o culoare uniformă, maro deschis sau închis. La cele care pot fi semn al melanomului, pigmentarea este diferită; pe lângă maro pot apărea nuanţe de mov, roz, roşu, negru, chiar albastru.

D-Diametru

Aluniţele normale au diametrul mai mic de 6 mm.   

E-Evoluţie

Aluniţele ar trebui să arate la fel în decursul anilor. Dacă se măresc într-un interval scurt, mergi la medic.