Cancerul de piele: ce simptome trebuie s─â alerteze

Cancerul de piele, care reprezintă creșterea anormală a celulelor cutanate, se dezvoltă cel mai adesea pe pielea expusă la soare. Însă acest tip de cancer poate apărea și pe zonele pielii care nu sunt expuse în mod obișnuit la razele soarelui.

image

├Än ultimii ani, inciden╚Ťa cancerului de piele a crescut foarte mult, acest lucru fiind pus pe seama expunerii neprotejate la soare. Sub ac╚Ťiunea razelor UV, celulele cutanate pot suferi unele schimb─âri la nivelul ADN-ului. Din fericire, organismului poate repara aceste modific─âri. C├ónd celula ├«╚Öi pierde capacitatea de reparare ┼či se multiplic─â necontrolat, apare o mas─â numit─â tumor─â malign─â.

Ce semne trebuie urm─ârite

ÔÇťLeziunile suspecte sunt, de obicei, diferite de restul leziunilor de pe piele. Mai exact, ├«n aceaia┼či leziune sunt mai mult de 3 culori: maro, negru, ro╚Öu, alb, gri etc. De asemenea, o leziune pe care o ╚Ötiam de mult─â vreme ├«ncepe s─â ├«╚Öi schimbe culoarea sau s─â creasc─â numai ├«ntr-o parte a ei, lucru care face not─â discordant─â cu restul forma┼úiunii. Un alt motiv de ├«ngrijorarea este dat de o s├óngerare spontan─â a unei leziuni, f─âr─â s─â fi fost precedat─â de un traumatism, sau o leziune care nu se vindec─â dup─â 6 - 8 s─âpt─âm├óni. C├ónd sesiza╚Ťi una dintre modific─ârile descrise, este indicat s─â v─â vad─â un medic dermatolog. O dat─â pe lun─â este recomandat s─â face╚Ťi un autocontrol al aluni┼úelor, c─â s─â le pute╚Ťi localiza, s─â v─â familializa┼úi cu pielea ╚Öi s─â pute╚Ťi decela u╚Öor modific─ârile care apar. Este recomandat controlul dermatologic anualÔÇŁ, recomand─â medicul dermatolog Lumini╚Ťa Geamba╚Öu.

Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt sunt carcinoamele și melanomul malign.

Melanomul, forma agresiv─â a cancerului de piele

Melanomul malign se dezvolt─â din melanocite, celulele pigmentare. Tumora are culoarea cafeniu spre negru, marginile neregulate ╚Öi conturul asimetric. Poate ap─ârea oriunde pe piele ╚Öi, din cauza confund─ârii cu o aluni╚Ť─â, este adesea neglijat─â.  

ÔÇťMelanomul malign este cea mai grav─â form─â de cancer cutanat, pentru c─â evolueaz─â mortal. Depistat ├«ns─â la debut, c├ónd este ÔÇ×in situÔÇŁ, se vindec─â prin opera╚Ťie. Acest tip de cancer seam─ân─â cu o aluni╚Ť─â, fa╚Ť─â de care se deosebe╚Öte prin faptul c─â se dezvolt─â ├«n suprafa╚Ť─â sau ├«n volum. O leziune pigmentat─â care-╚Öi modific─â forma, dimensiunea, conturul ╚Öi culoarea este suspect─â. Pentru un diagnostic corect, se face, de obicei, dermoscopia ╚Öi apoi biopsia leziunii. Dup─â ce se confirm─â melanomul ╚Öi se stabilesc criteriile microscopice de evolu╚Ťie, cazul se reopereaz─â pentru scoaterea unei margini de piele ├«n jurul leziunii, margine care poate fi de 5 mm sau de 1 p├ón─â la 2 cm, ├«n func╚Ťie de criteriile de risc citite prin biopsie. Uneori este nevoie ╚Öi de investigarea ganglionului santinel─â ╚Öi de terapie cu interferon sau cu citostatice. Depistarea prococe este ├«ns─â salvatoareÔÇŁ, explic─â medicul dermatolog Mihaela Leventer.

stanga
dreapta
melanom jpg
carcinom invaziv cu celule scuamoase jpg
ABC melanom jpg

Carcinoamele apar mai ales pe părţile descoperite

Carcinoamele apar, de regul─â, dup─â 50 de ani. Sunt localizate mai ales pe p─âr╚Ťile descoperite (fa╚Ť─â, umeri, bra╚Ťe, picioare), cea mai frecvent─â cauz─â a apari╚Ťiei lor fiind expunerea ├«ndelungat─â la soare. Carcinomul bazocelular se prezint─â sub forma unei excrescen╚Ťe translucide sau pigmentate. Alt simptom este ulcerul sau rana deschis─â, iar mai rar poate s─â apar─â o cicatrice sau o pat─â mic─â, plat─â, ro┼čie.

Carcinomul spinocelular afecteaz─â mai ales buza inferioar─â ╚Öi extremit─â╚Ťile. Se manifest─â sub forma unei pl─âci ro┼čii persistente, cu margini neregulate, care s├óngereaz─â ┼či formeaz─â cruste. De asemenea, poate avea forma unui neg sau a unei r─âni deschise, care s├óngereaz─â.

Care sunt modificările anormale ale aluniţelor

ABCDE-ul aluniţelor

A-Asimetrie

O aluni┼ú─â normal─â este, ├«n general, rotund─â ┼či simetric─â. Asimetria unei aluni┼úe este semn c─â trebuie s─â fie monitorizat─â.

B-(Borders)-Margini

La aluniţele normale, marginile au contur regulat. La cele suspecte, marginile sunt crestate, neregulate.

C-Culoare

Aluni┼úele ar trebui s─â aib─â o culoare uniform─â, maro deschis sau ├«nchis. La cele care pot fi semn al melanomului, pigmentarea este diferit─â; pe l├óng─â maro pot ap─ârea nuan┼úe de mov, roz, ro┼ču, negru, chiar albastru.

D-Diametru

Aluni┼úele normale au diametrul mai mic de 6 mm.   

E-Evoluţie

Aluniţele ar trebui să arate la fel în decursul anilor. Dacă se măresc într-un interval scurt, mergi la medic.