Dr. Mihaela Leventer: ÔÇ×Dup─â sp─âlarea pe m├óini recomand aplicarea cremelor emolienteÔÇť

1 poza buna mihaela leventer jpg jpeg

Grija fa┼ú─â de sp─âlatul m├óinilor este mai mare, mai ales c─â este o m─âsur─â recomandat─â pentru prevenirea infec┼úiei cu noul coronavirus. Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, ne vorbe┼čte despre ├«ngrijrea corect─â a m├óinilor, precum ┼či despre simptomele cutanate ale COVID-19.

Click!Sănătate: În contextul pandemiei de coronavirus, ne spălăm pe mâini mai des ca de obicei. Este nevoie de o îngrijire specială a mâinilor în condiţiile în care spălatul poate, de pildă, să accentueze uscarea pielii?

Dr. Mihaela Leventer: Sp─âlatul des pe m├óini 20 de secunde, at├ót c├ót s─â fredon─âm ├«n g├ónd un c├óntecel, a fost sfatul cel mai important privind protec┼úia anti-COVID. Cu c├ót s─âpunul folosit a fost din categoria antibacterian, cu at├ót a fost mai agresiv, produc├ónd dermatit─â iritativ─â. Acesta dermatit─â se manifest─â prin m├óini ro┼čii, uscate, uneori fisurate, dureroase.

Ce fel de s─âpun ne recomanda┼úi s─â folosim astfel ├«nc├ót s─â ne ofere at├ót igiena de care avem nevoie pentru a ┼úine departe microbii, dar care s─â ne ┼či hidrateze pielea?

C─â s─â contracar─âm aceast─â nepl─âcere, este bine s─â folosim s─âpunul obi┼čnuit sau pe cel indicat pielii sensibile. Exist─â ┼či s─âpunuri lichide, care sunt surfactan┼úi care nu degreseaz─â pielea ├«n mod special. Nu sunt studii ├«nc─â de eficien┼ú─â mai ├«nalt─â asupra coronavirusului a unui s─âpun fa┼ú─â de altul. Dup─â sp─âlare, indiferent de tipul de s─âpun folosit, recomand utilizarea unei creme emoliente ├«n cursul zilei ┼či peste noapte a unui produs foarte gras, reparator sau chiar a vaselinei.

Cum ar trebui să îngrijim pielea mâinilor dacă folosim geluri dezinfectante?

Gelurile dezinfectante sunt ┼či mai degresante, pentru c─â au ├«n compozi┼úie alcool. ┼×i dup─â aceste produse ar trebui folosit─â o crem─â emolient─â, dar la distan┼ú─â de cel pu┼úin 30 de minute de la dezinfec┼úia cu gel. Peste noapte putem aplica o crem─â foarte gras─â.  

Latexul ┼či talcul din compozi┼úia m─ânu┼čilor pot cauza alergii sau irita┼úii. Ce ar trebui f─âcut ├«n acest caz?

Sunt persoane alergice la latex ┼či la talc. Celor cu astfel de probleme le recomand m─ânu┼čile hipoalergene chirurgicale. Se mai pot folosi m─ânu┼čile de menaj sau cele de celofan.

├Än ultima vreme, la unii pacien┼úii diagnostica┼úi cu COVID-19 s-au observat ┼či anumite simptome cutanate. Despre ce este vorba, mai exact?

Medici din centrele afectate intens de COVID-19 din Spania ┼či Italia au observat ┼či descris c├óteva semne cutanate la pacien┼úii bolnavi. Unele dintre ele preced semnele de ├«mboln─âvire respiratorii clasice, altele apar de-a lungul manifest─ârii bolii. P├ón─â acum au fost descrise aspecte de livedo reticularis cu debut brusc, adic─â aspectul vine┼úiu dantelat al pielii pe membre sau aspectul de pernioz─â, mai exact pete vine┼úii la nivelul degetelor. Ambele semne cutanate indic─â o afectare vascular─â inflamatoare ┼či microtrombi. Au mai fost descrise leziuni cutanate urticariene, pete mari roz pe corp, erup┼úii de bubi┼úe diseminate, adic─â papule ┼či vezicule cu lichid clar sau albicios. De cur├ónd, medicii americani pediatri au semnalat apari┼úia de leziuni asem─ân─âtoare ┼či la copilul infectat cu noul coronavirus. Toate aceste semne apar la o propor┼úie mic─â de pacien┼úi.

Ce ne pute┼úi spune despre a┼ča-numitele degete COVID-19?

Degetele COVID-19 sunt asem─ân─âtoare celor ├«nghe┼úate. Pe degetele de la picioare ┼či pe cele de la m├óini apar pete vine┼úii cu tendin┼ú─â de ulcerare. Leziunile sunt descrise medical sub numele de pernioz─â ┼či se ├«nt├ólnesc ┼či ├«n alte afec┼úiuni cutanate.

Ce sfătuiţi pacienţii cu simptome cutanate care ar putea fi cauzate de infecţia cu noul coronavirus?

Orice semn din categoria celor descrise mai ├«nainte trebuie semnalat medicului de familie ┼či medicului dermatolog, care ar trebui s─â diferen┼úieze aspectul comul altor ├«mboln─âviri sau un aspect nou, suspect.

În timpul stării de urgenţă aţi lansat un serviciu de telemedicină pentru consultaţii dermatologice. Care sunt principalele probleme pentru care oamenii au solicitat un astfel de serviciu?

Majoritatea pacien┼úilor care ne-au solicitat prin intermediul platformei de teledermatologie au apelat pentru un sfat ├«n urgen┼ú─â ├«n situa┼úia ├«n care nu s-au putut deplasa ├«n clinic─â. Au fost pacien┼úi cu aluni┼úe traumatizate accidental, dermatite iritative de la sp─âlat (cei mai mul┼úi), pacien┼úi cu erup┼úii acute de herpes simplex, zona zoster, eritem polimorf, dar ┼či afec┼úiuni cronice ca dermatita seboreic─â, acneea. O categorie aparte au fost pacien┼úii care au avut tumori de piele tratate ├«n antecedente ┼či care observ├ónd o leziune nou─â s-au alertat ┼či au vrut un sfat rapid. Pacien┼úii care au necesitat consult direct au fost invita┼úi ├«n clinic─â, lu├ónd toate m─âsurile de siguran┼ú─â necesare pentru a rezolva ├«n urgen┼ú─â c├óte un caz aparte cu o echip─â de lucru restr├óns─â.

Suntem la începutul sezonului estival. Ce sfaturi ne puteţi da în legătură cu protecţia solară?

Protec┼úia antisolar─â va fi important─â dac─â se vor relua vacan┼úele la mare sau la munte. De asemenea, se recomand─â protec┼úia antisolar─â atent─â la persoanele care ┼čtiu c─â dezvolt─â pete cafenii pe ten adic─â melasm─â, la expunerea la lumin─â.

CV

Numele: Mihaela Violeta Leventer   

Studiile ┼či carier─â:

- A absolvit Facultatea de Medicin─â la Cluj-Napoca

- A lucrat 15 ani la Spitalul Colentina din Bucure┼čti

- Este fondatoarea Societ─â┼úii Rom├óne de Medicin─â Estetic─â ┼či Dermatologie Cosmetic─â ┼či Chirurgical─â

- Este membru al Academiei Europene de Dermatovenerologie, al Academiei Americane de Dermatologie

- Face parte din boardul Societăţii Internaţionale de Chirurgie Dermatologică

- În 2007 a obţinut titlul de doctor în medicină

- ├Än prezent, profeseaz─â ┼či manageriaz─â Clinica Dermastyle din Bucure┼čti