Când și cât de des ar trebui să faci colonoscopie?

Așa cum o mamografie trebuie programată o data la doi ani, igienizarea dentară o data pe an, există un interval recomandat, în privința frecvenței screeningului și pentru colon. Iată care este acesta, potrivit specialiștilor citați de Yahoo Health.

O colonoscopie este o procedură medicală de rutină care ți-ar putea salva viața, și, dacă până acum se considera că ar trebui efectuate după 50 de ani, mai nou există alte recomandări în privința acestui test de screening.

colon iritabil simptome jpg jpeg

Persoanele cu cancer de colon în familie ar trebui să facă mai des colonoscopii. Foto: Shutterstock

Colonoscopia este o procedură care se efectuează folosind un tub subțire și flexibil cu o lumină puternică, care permite medicului să privească direct mucoasa intestinului gros și să verifice dacă există polipi precancerosi și anomalii care ar putea indica cancer colorectal precoce

 Colonoscopiile sunt, de fapt, cel mai precis examen pentru detectarea și prevenirea cancerului și salvează destul de multe vieți.

Cine ar trebui să facă colonoscopie?

Potrivit Yahoo Health, colonoscopiile sunt efectuate ca parte a screening-ului de rutină pentru cancerul colorectal începând cu vârsta de 45 de ani la persoanele cu risc mediu; ele pot fi, de asemenea, efectuate în scopuri de diagnostic la persoanele de orice vârstă care prezintă simptome noi, cum ar fi dureri abdominale, sângerări rectale, pierdere neașteptată în greutate și modificarea obiceiurilor intestinale.

S-ar putea să fi crezut că 50 de ani este numărul magic pentru prima colonoscopie și așa era. Însă, recomandările internaționale s-au schimbat din 2021, iar vârsta de început a screeningului pentru colon a fost scăzută la 45 de ani, din cauza creșterii cazurilor de cancer colorectal în rândul pacienților mai tineri.

Este important de subliniat, totuși, că 45 de ani este vârsta de început pentru persoanele cu un risc mediu, dar „un pacient ar trebui să înceapă înainte de vârsta de 40 de ani dacă are antecedente familiale de CCR sau polipi de colon sau dacă are alte afecțiuni care le cresc riscul, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, precizează Yahoo Health.

Cât de des ar trebui să o faci?

Odată ce ai făcut prima colonoscopie și ai trecut prin screening, s-ar putea să te întrebi când va trebui să facei din nou invdestigația.

Nu există un răspuns unic, deoarece depinde foarte mult de starea colonului în momentul în care s-a efectuat prima colonoscopie.

Dacă ai polipi, următoarea examinare va depinde de numărul, dimensiunea și raportul patologic. Persoanele care nu au polipi, nu au antecedente familiale și nu au simptome noi pot aștepta zece ani înainte de a se întoarce pentru o colonoscopie, iar persoanele cu antecedente familiale, pot fi sfătuite să revină la fiecare cinci ani, indiferent de rezultatul lor examen.

Cum se face procedura?

Pentru început, vi se va cere să beți o soluție laxativă specială, bauta în două etape. Acest lucru se face pentru a vă pregăti intestinele pentru procedură. În ziua respectivă nu veți consuma decât lichidele menționate mai sus și soluția laxativă poate provoca un anumit disconfort.

Dar, colonoscopia se face sub anestezie, iar majoritatea pacienților sunt plăcut surprinși de cât de ușor și nedureros este. Cu alte cuvinte, dacă a venit timpul pentru o colonoscopie, chiar nu ai de ce să te temi.

Citește și De ce să mănânci ovăz în fiecare zi?