Acestea sunt simptomele cancerului oral!

Tumora malignă orală sau cancerul oral apare ca o leziune la nivelul mucoasei bucale. Aceasta se poate dezvolta în orice zonă oro-maxilo-facială, însă cel mai adesea apare în zona limbii și a planșeului bucal.

image

Leziunile sau ulcerațiile bucale persistente, posibil semn de cancer oral. Foto: Shutterstock  

Dr. Ana Maria Stan, medic dentist, competență în implantologie, radiologie și estetică facială, ne spune mai multe despre cancerul oral: cauze, simptome, metode de diagnosticare şi metode de prevenţie.

Dacă nu este diagnosticat la timp, cancerul oral pune în pericol viața pacientului. Totuși, dacă este depistat în stadiile incipiente, există șanse foarte mari ca acesta să fie tratat, vindecarea fiind completă.

Cancerul bucal este cel mai frecvent tip de cancer, apare cel mai des la persoane peste 40 de ani.

Citeşte şi: 5 semne care îți spun că trebuie să mergi la medicul stomatolog

Cauzele apariției tumorii maligne orale

- fumatul - fumătorii de țigări, tigarete, trabucuri sau pipă prezintă un risc crescut în apariția cancerelor la nivelul buzelor, limbii sau obrajilor;

- consumul excesiv de alcool;

- dieta;

- expunerea prelungită la soare – crește incidența cancerului la nivelul buzelor;

- papilloma virus (HPV) - o familie de virusuri care afectează pielea sau membranele umede care căptușesc diferite organe precum colul uterin, cavitatea bucală sau gâtul;

- leziuni recurente la nivelul cavității bucale.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu dantura pe măsură ce înaintezi în vârstă

Semnele și simptomele cancerului oral

Este recomandat să anunțați medicul specialist dacă unul din semnele sau simptomele enumerate mai jos persistă mai mult de 2 săptămâni:

-  Leziuni sau ulcerații la nivelul cavităţii bucale care nu se vindecă;

- Noduli (umflături) fără o cauză aparentă;

- Zone de eroziune (zone mai aspre) la nivelul mucoasei bucale;

-  Sângerări inexplicabile ale mucoasei bucale;

-  Noduli persistenți la nivelul gâtului;

-  Depuneri roșii sau albicioase pe mucoasa bucală;

-  Senzație persistentă de furnicături;

- Alveole care nu se vindecă în urma unei extracții;

-  Dificultate la masticație au deglutiție;

-  Dureri în ureche; 

-  Scădere bruscă în greutate;

-   Pierderea dinților;

Screeening pentru cancerul oral

Controalele regulate la medicul dentist în vederea depistării timpurii sunt esențiale. Aceste examinări se numesc screening oral.

În timpul screening-ului, medicul va investiga cavitatea bucală pentru a depista orice leziune sau nodul cu potențial de malignizare, eventual prezența unuia dintre semnele și simptomele enumerate mai sus.

De asemenea, medicul va palpa regiunea gâtului, pentru a observa prezența eventualilor noduli, va examina mucoasa cavității bucale, limba și planșeul bucal.

Dacă medicul va descoperi vreo leziune suspectă, se va recomanda efectuarea unei biopsii. Pentru biopsie se realizează o mică incizie la nivelul zonei respective, iar proba se va trimite la laborator.

În cazul în care rezultatul este pozitiv, se va recomanda efectuarea mai multor teste pentru a putea stabili un plan de tratament. Aceste teste pot include: analize de sânge, consult la alți medici specialiști, tomograf sau RMN, chimioterapie, radioterapie. Au apărut și tehnologii noi care permit un screening mult mai precis:

VELSCOPE- este o tehnologie de ultima generație care folosește lumina incandescentă pentru a ajuta medicul să depisteze leziuni sau anomalii prezente la nivelul mucoasei bucale care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

VIZILITE - este o metodă nedureroasă de screening oral cu ajutorul căreia se pot depista leziuni mici sau alte anomalii ale mucoasei bucale.

Cum poate fi prevenit 

Aceste măsuri pot oferi protecţie faţă de cancerul oral:

- renunțarea la obiceiurile nocive, cum sunt fumatul și băuturile alcoolice;

- limitarea timpului petrecut la soare, dacă totuși expunerea la soare este necesară, se recomandă folosirea cremelor de protecție solară;

- atenție sporită pentru nutriție și un stil de viață sănătos;

- relații sexuale protejate precum și limitarea numărului de parteneri/partenere pot reduce riscul de infecție cu papilloma virus (HPV);

- controalele periodice la medicul dentist sunt cea mai bună metodă de prevenție.

image

Dr. Ana Maria Stan, medic dentist, competență în implantologie, radiologie și estetică facială