Cum se manifestă cancerul ovarian. Este cel mai letal dintre cancerele apărute la femei

În România, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian și mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala.

image

Cancerul ovarian este o afecțiune gravă în care celulele se înmulțesc fără control, dobândind un caracter malign. Aceste celule anormale ajung să invadeze și să distrugă țesutul sănătos. Ovarele, fiecare de mărimea unei migdale, produc ovule și hormonii estrogen și progesteron. Cancerul ovarian reprezintă tumoarea canceroasă care se formează în țesuturile unuia sau ambelor ovare. De cele mai multe ori, boala este detectată abia când ajunge într-un stadiu avansat și devine mult mai greu de tratat.

Cat de frecvent este cancerul ovarian?

La nivel Mondial, cancerul ovarian este al 8-lea cel mai comun cancer la femei la nivel global. În 2020, au fost raportate peste 313.000 de cazuri noi de cancer ovarian si numărul de decese cauzate de cancerul ovarian, tot în 2020 a fost de 207.252 la nivel mondial.

În România, în 2022, s-au înregistrat 1788 de cazuri noi de cancer ovarian și 1195 de decese cauzate de cancerul ovarian.

Teste specifice:

1. Testul CA125: Măsoară nivelul unei proteine numite CA125, care poate fi crescut în sângele persoanelor cu cancer ovarian.

2. Scorul ROMA: Un algoritm utilizat pentru estimarea riscului de cancer ovarian epitelial.

3. Ecografia transvaginală: Ajută la vizualizarea și examinarea ovarelor.

4. CT și RMN pelvis: Aceste investigații imagistice ajută la stadializarea cancerului ovarian.

Teste genetice:

Testarea genetică poate ajuta la identificarea modificărilor în genele care cresc riscul de cancer ovarian. Aceasta oferă informații importante despre probabilitatea de a dezvolta boala și despre cele mai eficiente metode de prevenție și tratament. De exemplu, testarea genetică poate ajuta la determinarea celui mai potrivit tratament pentru pacientele cu cancer ovarian. Dacă se descoperă mutații în genele BRCA1 sau BRCA2, aceste paciente pot beneficia de terapii țintite, cum ar fi inhibitorii de PARP, care pot îmbunătăți șansele de supraviețuire și calitatea vieții.

Care este rolul medicului de familie in diagnosticarea cancerului ovarian?

Rolul medicului de familie în diagnosticarea cancerului ovarian este esențial. Medicul de familie este adesea primul punct de contact pentru pacienți și poate identifica simptomele precoce ale cancerului ovarian.

Cancerul ovarian este adesea numit „ucigașul tăcut” din cauza simptomelor minime și atipice care apar adesea în stadii tardive.

Medicul de familie poate efectua o ecografie pelvi-abdominală la o pacientă cu simptome digestive sau genito-urinare nespecifice, care poate fi esențială în diagnosticul precoce al cancerului ovarian. De asemenea, medicul de familie poate solicita un test de sânge pentru CA125, o proteină produsă de anumite cancere ovariene.

Dacă medicul de familie suspectează cancerul ovarian, pacientul poate fi trimis la un medic specialist pentru investigații suplimentare, cum ar fi scanarea cu ultrasunete sau scanarea CT.

Rolul examenului imagistic in cancerul ovarian

Imagistica joacă un rol crucial în diagnosticarea și monitorizarea cancerului ovarian. Ecografia, tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică (RM) și investigațiile de tip PET-CT sunt esențiale pentru depistarea timpurie a cancerului ovarian și pentru stadializarea acestuia.

Ecografia este adesea primul pas în screening pentru cancerul ovarian, mai ales în cazul femeilor cu un istoric familial de cancer ovarian sau de sân. Dacă există suspiciunea unui cancer ovarian, se recurge la investigații suplimentare precum CT sau RM pentru a confirma diagnosticul.

În cazul diagnosticării cancerului ovarian, stadializarea bolii se face prin PET-CT sau RM și CT, pentru a determina extinderea bolii și pentru a planifica tratamentul adecvat.

Cum se tratează cancerul ovarian?

Tratamentul cancerului ovarian depinde de stadiul bolii, tipul histologic al tumorii, starea generală a pacientului și alte factori individuali.

1. Chirurgia: Operația este adesea primul pas în tratamentul cancerului ovarian. Scopul este de a îndepărta cât mai mult posibil din tumoare.

2. Chimioterapia: Utilizarea medicamentelor antitumorale pentru a distruge celulele canceroase. Poate fi administrată înainte sau după intervenția chirurgicală.

3. Radioterapia: Utilizarea radiațiilor pentru a distruge celulele canceroase. Este mai rar utilizată în cazul cancerului ovarian, dar poate fi o opțiune în anumite situații.

4. Terapia țintită: Medicamente care acționează asupra unor proteine specifice prezente în celulele canceroase. Aceasta poate fi o opțiune în cazul anumitor subtipuri de cancer ovarian.

5. Imunoterapia: Stimularea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva celulelor canceroase. Este în curs de cercetare și dezvoltare pentru cancerul ovarian.

6. Terapia hormonală: Utilizarea hormonilor pentru a controla creșterea tumorii. Este mai rar utilizată în cancerul ovarian.

7. Monitorizarea: După tratament, pacientele sunt supravegheate pentru a detecta recurențele sau efectele secundare.

Este important ca pacientele să discute cu echipa medicală pentru a alege cea mai bună strategie de tratament în funcție de situația lor specifică. Tratamentul poate fi personalizat pentru fiecare pacientă, luând în considerare toți factorii relevanți.

5 lucruri pe care ar trebui să le știe orice femeie despre cancerul ovarian

1. Testul Babeș Papanicolau nu detectează cancerul ovarian.

2. Cancerul ovarian este adesea depistat într-un stadiu avansat.

3. Cu cât se pune un diagnostic mai precoce, cu atât șansele de tratare sunt mai mari.

4. Cunoașterea simptomelor ajută la o diagnosticare mai rapidă. Simptomele cele mai frecvente sunt: balonare, senzație de sațietate instalată rapid, tulburări digestive, durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene, nevoie frecventă de a urina, sângerări vaginale, creștere în volum a abdomenului, edeme (vânătăi) la nivelul picioarelor, oboseală extremă.

5. Testele genetice specifice pot oferi șansa pacientelor de a beneficia de un tratament țintit și pot îmbunătăți șansele de supraviețuire și calitate a vieții.

Surse:

https://worldovariancancercoalition.org/

https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/25-Ovary-fact-sheet.pdf

https://eurohealth.ie/policy-brief-women-and-ovarian-cancer-in-the-eu-2018/

https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/

https://www.esmo.org/content/download/10097/201883/1/EN-Ovarian-Cancer-Guide-for-Patients.pdf