C─âldura poate agrava sau ameliora unele boli de piele. Care sunt acestea

Unele afec┼úiuni cutanate se pot agrava pe c─âldur─â, de aceea, ├«n sezonul estival este nevoie mai mult─â grij─â ├«n compara┼úie cu alte anotimpuri. Dr. Alexandra Zota, medic dermatolog, ne vorbe┼čte despre unele aspecte de care trebuie s─â ┼úinem cont.

image

Persoanele cu boli de piele trebuie să ia măsuri de protecţie speciale vara. Foto: Shutterstock

Pe timpul verii, pielea este supus─â provoc─ârii de a face fa╚Ť─â unor condi╚Ťii de mediu mai vitrege, precum expunerea la radia╚Ťii UV, c─âldura, umiditatea, contactul cu surse de agen╚Ťi patogeni din apa marii, piscinei, interfer├ónd sau chiar declan╚Ö├ónd anumite afec╚Ťiuni cutanate. Cele mai mari repercusiuni asupra pielii sunt ├«ns─â radia╚Ťiile UV, care intervin printr-o serie de mecanisme, fie ├«n apari╚Ťia unor afec╚Ťiuni cutanate de novo (afec╚Ťiuni fotoinduse), fie ├«n agravarea unora deja existente (afec╚Ťiuni fotoagravate). ├Än plus, radia╚Ťiile ultraviolete sunt implicate ├«n apari╚Ťia cancerelor cutanate ╚Öi ├«n ├«mb─âtr├ónirea prematur─â a pielii.

Care sunt afecţiunile agravate

Din categoria afec╚Ťiunilor de piele care adesea sunt agravate de radia╚Ťiile UV, cele mai frecvente sunt acneea, rozaceea, bolile autoimune (lupusul, dermatomiozita), pelagra, unele infec╚Ťii (herpes, pitiriazis versicolor). Persoanele care sufer─â de aceste afec╚Ťiuni trebuie s─â ia m─âsuri stricte de protec╚Ťie ├«mpotriva radia╚Ťilor UV, at├ót prin metode fizice (haine, p─âl─ârie, umbrel─â), c├ót ╚Öi chimice (utilizarea agen╚Ťilor ecran).

Lupusul eritematos este cea mai frecvent─â afec╚Ťiune autoimun─â fotosensibil─â, la care soarele poate induce dezvoltarea unor leziuni noi de lupus pe zonele expuse ╚Öi apari╚Ťia ro╚Öe╚Ťii caracteristice ├«n form─â de future la nivelul nasului ╚Öi pome╚Ťilor. ├Än anumite forme, cum este lupusul cutanat cronic, leziunile trebuie tratate prompt ╚Öi expunerea la soare sistat─â, ├«ntruc├ót acestea se pot solda cu cicatrici inestetice.

Acneea, cu plusuri ┼či minusuri

Deoarece acneea este o problem─â dermatologic─â tot mai frecvent─â, inclusiv la persoanele adulte, de╚Öi pe termen scurt, razele UV pot avea un efect aparent benefic - ce se datoreaz─â proriet─â┼úilor antiinflamatoare ale acestor radia╚Ťii ╚Öi efectului de camuflare prin bronz a semnelor -, pe termen mai lung, acneea va suferi o agravare. Este mai evident acest lucru toamna, c├ónd  poate ap─ârea un rebound al acneei, pentru c─â tot radia╚Ťiile UV sunt cele care predispun la blocarea glandelor sebacee ╚Öi la dezvoltarea comedoanelor prin ├«ngro╚Öarea reactiv─â a pielii, c─â m─âsur─â de ap─ârare ├«n fa╚Ťa atacului UV.

Nici pentru persoanele cu rozacee, vara nu este cel mai prielnic anotimp, deorece c─âldura ╚Öi razele soarelui vor accentua ro╚Öea╚Ťa pielii prin efectul de vasodilata╚Ťie (m─ârirea calibrului vaselor de s├ónge). Totodat─â, pot ap─ârea senza╚Ťii de furnic─âturi, m├ónc─ârime ╚Öi leziuni inflamatorii de tip papule ╚Öi pustule.

În sezonul cald, se poate reactiva herpesul

Vara este anotimpul ├«n care apar cele mai frecvente recidive ale infec╚Ťiilor recurente, cum sunt infec╚Ťiile herpetice sau pitiriazisul versicolor. La unele persoane, soarele ╚Öi mai ales arsurile solare sunt cei mai frecven╚Ťi factori declan╚Öatori ai herpesului labial. ├Än ceea ce prive╚Öte pitiriazisul versicolor, mai degrab─â c─âldura local─â ╚Öi umiditatea contribuie la reactivarea acestei micoze a pielii, motiv pentru care persoanele care se confrunt─â cu aceast─â afec╚Ťiune sunt sf─âtuite s─â poarte haine din bumbac ┼či s─â urmeze un tratament antimicotic profilactic.

Aten┼úie la negi ┼či ciuperca piciorului!

Tot ├«n aceast─â perioad─â cre╚Öte ╚Öi inciden╚Ťa infec╚Ťiilor contractate ca urmare a mersului descul╚Ť pe suprafe╚Ťe publice sau a sc─âldatului ├«n apa necorespunz─âtor dezinfectat─â. Ca atare, ciuperca piciorului ╚Öi verucile (negii) sunt infec╚Ťii comune pe timp de var─â, pentru c─â se transmit cu u╚Öurin╚Ť─â, mai ales la copii, ├«n locuri publice precum piscina, vestiarele ┼či du╚Öurile comune.

Cite┼čte ┼či: Tratamente eficiente pentru ├«ndep─ârtarea negilor

Ce sunt ┼či cum se manifest─â alergiile solare

Afec╚Ťiunile de piele care sunt produse strict de radia╚Ťiile UV ╚Öi se manifest─â odat─â cu sosirea prim─âverii/verii sunt erup╚Ťia polimorf─â la lumin─â, lucita estival─â benign─â ╚Öi urticaria solar─â, ├«ncadrate generic la ÔÇ×alergii solareÔÇť.

Lucita estival─â benign─â, cunoscut─â clasic c─â ÔÇ×alergia solar─â de vacan╚Ť─âÔÇť, afecteaz─â, de obicei, femeile de 20-30 ani ╚Öi apare la 2-3 zile de la expunerea intens─â la soarele de var─â, ca o erup╚Ťie format─â din mici pete ro╚Öii sau vezicule cu lichid pe decolteu, antebra╚Ťe, gambe. Intensitatea erup╚Ťiei descre╚Öte cu fiecare expunere la soare ╚Öi apare o toleran╚Ť─â progresiv─â la lumina solar─â, iar ├«n urm─âtorii ani erup╚Ťia dispare dup─â c├óteva episode.

Erup╚Ťia polimorf─â la lumin─â apare dup─â primele zile ├«nsorite de prim─âvar─â, prin expunere solar─â banal─â, ├«n condi╚Ťiile unei activit─â╚Ťi obi╚Önuite desf─â╚Öurate ├«n aer liber. Sunt afectate tegumentele descoperite (fa╚Ť─â, decolteul, dosul m├óinilor), unde pot ap─ârea leziuni variate, a╚Öa cum numele afec╚Ťiunii sugereaz─â. Erup╚Ťia trece de la sine ├«n 2-3 s─âpt─âm├óni dac─â expunerea la soare ├«nceteaz─â, ├«ns─â persoanele care se confrunt─â cu aceast─â afec╚Ťiune trebuie s─â adopte un comportament foarte vigilent de protec╚Ťie solar─â, pentru c─â tendin╚Ťa este spre agravare ├«n cursul verii, iar recidivele sunt frecvente.

Urticaria solar─â este o form─â mai rar─â de urticarie, ├«n care pe l├óng─â leziunile specifice de tip pl─âci ro╚Öii edematoase, pruriginoase, pot s─â apar─â ╚Öi simptome constitu╚Ťionale de tip migren─â, grea╚Ť─â, bronhospasm ╚Öi sincop─â ├«n formele severe. Se manifest─â la 10-20 minute dup─â expunerea la soare ╚Öi dureaz─â c├óteva ore, ├«ns─â formele severe sunt considerate urgen╚Ťe medicale din cauza dificult─â╚Ťilor de respira╚Ťie produse de bronhospasm, iar evitarea expunerii la soare ╚Öi tratamentul antialergic prompt sunt esen╚Ťiale.

Precauţii speciale în cazul celor cu pielea albă

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta leziuni canceroase ╚Öi precanceroase ale pielii trebuie s─â adopte un comportament responsabil la soare. Este vorba, ├«n special, de persoanele care au pielea deschis─â la culoare (fototip 1, 2), care au un num─âr mare de aluni╚Ťe sau au un istoric personal sau familial de cancer de piele. Arsurile solare, ├«n special cele survenite ├«n copil─ârie, sunt pricipalul factor de risc pentru dezvoltarea melanomului, forma cea mai agresiv─â a cancerului de piele. De aceea, pe timpul verii, cu to╚Ťii trebuie s─â ne protej─âm ├«n primul r├ónd de apari╚Ťia arsurilor solare, deoarece modific─ârile survenite  la nivelul ADN-ului celular ├«n cursul acestora sunt ireversibile ╚Öi cumulative ╚Öi conduc mai devreme sau mai t├órziu la apari╚Ťia cancerelor de piele, fie sub form─â de carcinoame (c├ónd expunerile solare sunt de intesitate mai mic─â, dar de lung─â durat─â), fie sub forma melanomului (c├ónd expunerile sunt scurte, dar de intensitate mare).

Dac─â ie╚Öim din sfera patologiei cutanate, putem spune c─â radia╚Ťiile UV au ╚Öi efecte nedorite din punct de vedere estetic, ele fiind implicate ├«n ├«mb─âtr├ónirea prematur─â a pielii, deshidratarea ╚Öi ├«ngro╚Öarea acesteia, ├«n apari╚Ťia petelor pigmentare ╚Öi a melasmei. 

Cite┼čte ┼či: Uleiul din arbore de ceai, leacul bolilor de piele. Cum se folose┼čte

Sfaturi pentru bolnavii de psoriazis

Vara, persoanele cu psoriazis pot observa o ameliorare a bolii ┼či chiar expunerea moderat─â la soare este benefic─â ├«n cazul lor. Totu┼či, pentru a evita posibilele riscuri, este bine s─â ┼úii cont de unele sfaturi:

┬Ě Unele tratamente pe care le urmezi pot sensibiliza pielea la soare, de aceea, cite┼čte prospectul lor! De asemenea, boala poate fi agravat─â de unele medicamente precum betablocantele ┼či unele antiinflamatoare.

┬Ě Expunerea la soare trebuie s─â se fac─â treptat; ├«n caz contrar, arsurile solare pot agrava simptomele. Pentru prevenirea arsurilor, trebuie folosite creme cu factor de protec┼úie solar─â (SPF).

┬Ě Urmeaz─â tratamentul a┼ča cum ┼úi-a recomandat medicul; nu ├«l opri din proprie ini┼úiativ─â!

┬Ě ├Änotul ├«n mare este permis ┼či chiar este benefic.

┬Ě Frecventarea piscinelor nu este contraindicat─â. Totu┼či, pentru c─â por┼úiunile de piele afectate sunt mai sensibile ┼či se usuc─â mai u┼čor, este bine s─â se aplice local emolien┼úi.

┬Ě Nu l─âsa pielea ud─â dup─â ce ie┼či din ap─â. ┼×terge-o prin mi┼čc─âri de tapotare, nu prin frecare.

┬Ě Hidratarea pielii este foarte important─â vara. ├Äntreab─â medicul ce produse trebuie s─â folose┼čti.