Căldura poate agrava sau ameliora unele boli de piele. Care sunt acestea

Unele afecţiuni cutanate se pot agrava pe căldură, de aceea, în sezonul estival este nevoie mai multă grijă în comparaţie cu alte anotimpuri. Dr. Alexandra Zota, medic dermatolog, ne vorbeşte despre unele aspecte de care trebuie să ţinem cont.

image

Persoanele cu boli de piele trebuie să ia măsuri de protecţie speciale vara. Foto: Shutterstock

Pe timpul verii, pielea este supusă provocării de a face față unor condiții de mediu mai vitrege, precum expunerea la radiații UV, căldura, umiditatea, contactul cu surse de agenți patogeni din apa marii, piscinei, interferând sau chiar declanșând anumite afecțiuni cutanate. Cele mai mari repercusiuni asupra pielii sunt însă radiațiile UV, care intervin printr-o serie de mecanisme, fie în apariția unor afecțiuni cutanate de novo (afecțiuni fotoinduse), fie în agravarea unora deja existente (afecțiuni fotoagravate). În plus, radiațiile ultraviolete sunt implicate în apariția cancerelor cutanate și în îmbătrânirea prematură a pielii.

Care sunt afecţiunile agravate

Din categoria afecțiunilor de piele care adesea sunt agravate de radiațiile UV, cele mai frecvente sunt acneea, rozaceea, bolile autoimune (lupusul, dermatomiozita), pelagra, unele infecții (herpes, pitiriazis versicolor). Persoanele care suferă de aceste afecțiuni trebuie să ia măsuri stricte de protecție împotriva radiaților UV, atât prin metode fizice (haine, pălărie, umbrelă), cât și chimice (utilizarea agenților ecran).

Lupusul eritematos este cea mai frecventă afecțiune autoimună fotosensibilă, la care soarele poate induce dezvoltarea unor leziuni noi de lupus pe zonele expuse și apariția roșeții caracteristice în formă de future la nivelul nasului și pomeților. În anumite forme, cum este lupusul cutanat cronic, leziunile trebuie tratate prompt și expunerea la soare sistată, întrucât acestea se pot solda cu cicatrici inestetice.

Acneea, cu plusuri şi minusuri

Deoarece acneea este o problemă dermatologică tot mai frecventă, inclusiv la persoanele adulte, deși pe termen scurt, razele UV pot avea un efect aparent benefic - ce se datorează prorietăţilor antiinflamatoare ale acestor radiații și efectului de camuflare prin bronz a semnelor -, pe termen mai lung, acneea va suferi o agravare. Este mai evident acest lucru toamna, când  poate apărea un rebound al acneei, pentru că tot radiațiile UV sunt cele care predispun la blocarea glandelor sebacee și la dezvoltarea comedoanelor prin îngroșarea reactivă a pielii, că măsură de apărare în fața atacului UV.

Nici pentru persoanele cu rozacee, vara nu este cel mai prielnic anotimp, deorece căldura și razele soarelui vor accentua roșeața pielii prin efectul de vasodilatație (mărirea calibrului vaselor de sânge). Totodată, pot apărea senzații de furnicături, mâncărime și leziuni inflamatorii de tip papule și pustule.

În sezonul cald, se poate reactiva herpesul

Vara este anotimpul în care apar cele mai frecvente recidive ale infecțiilor recurente, cum sunt infecțiile herpetice sau pitiriazisul versicolor. La unele persoane, soarele și mai ales arsurile solare sunt cei mai frecvenți factori declanșatori ai herpesului labial. În ceea ce privește pitiriazisul versicolor, mai degrabă căldura locală și umiditatea contribuie la reactivarea acestei micoze a pielii, motiv pentru care persoanele care se confruntă cu această afecțiune sunt sfătuite să poarte haine din bumbac şi să urmeze un tratament antimicotic profilactic.

Atenţie la negi şi ciuperca piciorului!

Tot în această perioadă crește și incidența infecțiilor contractate ca urmare a mersului desculț pe suprafețe publice sau a scăldatului în apa necorespunzător dezinfectată. Ca atare, ciuperca piciorului și verucile (negii) sunt infecții comune pe timp de vară, pentru că se transmit cu ușurință, mai ales la copii, în locuri publice precum piscina, vestiarele şi dușurile comune.

Citeşte şi: Tratamente eficiente pentru îndepărtarea negilor

Ce sunt şi cum se manifestă alergiile solare

Afecțiunile de piele care sunt produse strict de radiațiile UV și se manifestă odată cu sosirea primăverii/verii sunt erupția polimorfă la lumină, lucita estivală benignă și urticaria solară, încadrate generic la „alergii solare“.

Lucita estivală benignă, cunoscută clasic că „alergia solară de vacanță“, afectează, de obicei, femeile de 20-30 ani și apare la 2-3 zile de la expunerea intensă la soarele de vară, ca o erupție formată din mici pete roșii sau vezicule cu lichid pe decolteu, antebrațe, gambe. Intensitatea erupției descrește cu fiecare expunere la soare și apare o toleranță progresivă la lumina solară, iar în următorii ani erupția dispare după câteva episode.

Erupția polimorfă la lumină apare după primele zile însorite de primăvară, prin expunere solară banală, în condițiile unei activități obișnuite desfășurate în aer liber. Sunt afectate tegumentele descoperite (față, decolteul, dosul mâinilor), unde pot apărea leziuni variate, așa cum numele afecțiunii sugerează. Erupția trece de la sine în 2-3 săptămâni dacă expunerea la soare încetează, însă persoanele care se confruntă cu această afecțiune trebuie să adopte un comportament foarte vigilent de protecție solară, pentru că tendința este spre agravare în cursul verii, iar recidivele sunt frecvente.

Urticaria solară este o formă mai rară de urticarie, în care pe lângă leziunile specifice de tip plăci roșii edematoase, pruriginoase, pot să apară și simptome constituționale de tip migrenă, greață, bronhospasm și sincopă în formele severe. Se manifestă la 10-20 minute după expunerea la soare și durează câteva ore, însă formele severe sunt considerate urgențe medicale din cauza dificultăților de respirație produse de bronhospasm, iar evitarea expunerii la soare și tratamentul antialergic prompt sunt esențiale.

Precauţii speciale în cazul celor cu pielea albă

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta leziuni canceroase și precanceroase ale pielii trebuie să adopte un comportament responsabil la soare. Este vorba, în special, de persoanele care au pielea deschisă la culoare (fototip 1, 2), care au un număr mare de alunițe sau au un istoric personal sau familial de cancer de piele. Arsurile solare, în special cele survenite în copilărie, sunt pricipalul factor de risc pentru dezvoltarea melanomului, forma cea mai agresivă a cancerului de piele. De aceea, pe timpul verii, cu toții trebuie să ne protejăm în primul rând de apariția arsurilor solare, deoarece modificările survenite  la nivelul ADN-ului celular în cursul acestora sunt ireversibile și cumulative și conduc mai devreme sau mai târziu la apariția cancerelor de piele, fie sub formă de carcinoame (când expunerile solare sunt de intesitate mai mică, dar de lungă durată), fie sub forma melanomului (când expunerile sunt scurte, dar de intensitate mare).

Dacă ieșim din sfera patologiei cutanate, putem spune că radiațiile UV au și efecte nedorite din punct de vedere estetic, ele fiind implicate în îmbătrânirea prematură a pielii, deshidratarea și îngroșarea acesteia, în apariția petelor pigmentare și a melasmei. 

Citeşte şi: Uleiul din arbore de ceai, leacul bolilor de piele. Cum se foloseşte

Sfaturi pentru bolnavii de psoriazis

Vara, persoanele cu psoriazis pot observa o ameliorare a bolii şi chiar expunerea moderată la soare este benefică în cazul lor. Totuşi, pentru a evita posibilele riscuri, este bine să ţii cont de unele sfaturi:

· Unele tratamente pe care le urmezi pot sensibiliza pielea la soare, de aceea, citeşte prospectul lor! De asemenea, boala poate fi agravată de unele medicamente precum betablocantele şi unele antiinflamatoare.

· Expunerea la soare trebuie să se facă treptat; în caz contrar, arsurile solare pot agrava simptomele. Pentru prevenirea arsurilor, trebuie folosite creme cu factor de protecţie solară (SPF).

· Urmează tratamentul aşa cum ţi-a recomandat medicul; nu îl opri din proprie iniţiativă!

· Înotul în mare este permis şi chiar este benefic.

· Frecventarea piscinelor nu este contraindicată. Totuşi, pentru că porţiunile de piele afectate sunt mai sensibile şi se usucă mai uşor, este bine să se aplice local emolienţi.

· Nu lăsa pielea udă după ce ieşi din apă. Şterge-o prin mişcări de tapotare, nu prin frecare.

· Hidratarea pielii este foarte importantă vara. Întreabă medicul ce produse trebuie să foloseşti.