Poţi face acnee dacă mănânci prea multe dulciuri?

Afecţiune cutanată a glandelor sebacee, acneea este frecventă mai ales la adolescenţi, însă poate fi întâlnită şi la adulţi. Există mai mulţi factori implicaţi în apariţia acneei, unul dintre ele fiind alimentaţia.

image

Acneea survine în contextul unei hipersecreţii a glandelor sebacee şi se manifestă prin apariţia unor puncte negre, albe sau coşuri mai ales pe faţă, dar uneori şi pe piept sau pe spate. Modificările hormonale sunt principala cauză a apariţiei acneei, implicate fiind şi predispoziţia genetică, alimentaţia şi stresul.

“Acneea este o boală complexă, care poate evolua cu leziuni importante, dureroase sau inestetice. Pentru ca pacienţii să nu aibă suferinţa psihologică, să nu desocializeze, mai ales în cazul adolescenţilor, este foarte important ca prezentarea la medicul dermatolog să fie precoce, tratamentul să fie bine adaptat şi condus de medicul dermatolog. Un pacient cu acnee ar trebui să aibă o igienă riguroasă, să folosescă pentru întreţinerea pielii numai produse prescrise de dermatolog, generalist sau eventual de farmacist, iar tratamentul să fie condus numai de medicul dermatolog, mai ales în cazul acneei severe. Igiena vieţii, sportul, odihna şi alimentaţia raţională, bogată în vitamine şi minerale ajută pielea să suporte mai uşor tratamentul medicamentos şi dermatologic”, explică dr. Anca Zbranca, medic dermatolog.

Citeşte şi: Aşa tratezi corect acneea! Greşeli de evitat

Ce rol are alimentaţia în apariţia acneei

Într-un articol apărut în revista JamaDermatology care citează un studiu ce a monitorizat 25.000 de persoane adulte se arată că acneea poate fi asociată cu consumul de lapte, de dulciuri, de băuturi care conţin zahăr şi de grăsimi.

Rezultatele au arătat că persoanele care s-au confruntat cu acnee au consumat mai mult lapte, ciocolată cu lapte, produse fast-food şi alimente cu conţinut de grăsimi şi de zahăr.

Consumul de dulciuri favorizează inflamaţia

“Excesul de zahăr perturbă organismul pe mai multe planuri. Echilibrul microbiotei intestinale este modificat, ceea ce are ca rezultat favorizarea acneei”, precizează Corinne Fernandez, nutriționist dietetician la Paris, citată de topsante.com.

Nu este prima dată când un studiu asociază alimentaţia bogată în dulciuri cu acneea. Consumul de dulciuri induce şi apariţia stresului oxidativ şi a inflamaţiei, ceea ce favorizează acneea.

De aceea, mai ales dacă te confrunţi cu acneea, este important să eviţi să consumi în exces alimente care conţin zahăr (prăjituri, bomboane) şi să creşti aportul de legume şi de cereale integrale.