Boala Lyme: ce simptome ┼či ce complica┼úii poate avea

Depistat─â la timp, infec┼úia bacterian─â care poart─â numele de boala Lyme ori borelioz─â, transmis─â de c─âpu┼čele infectate, poate fi tratat─â cu succes.

image

Erup┼úia specific─â mu┼čc─âturii de c─âpu┼č─â poate avea diametrul de p├ón─â la 30 cm. Foto: Shutterstock

Exist─â 4 specii de bacterii pot provoca boala Lyme ├«n lume. Pe continentul european, principalele vinovate pentru declan┼čarea acestei afec┼úiuni sunt Borrelia afzelii ╚Öi Borrelia garinii, iar c─âpu┼čele sunt principalele purt─âtoare. Borelioza este transmis─â prin mu╚Öc─âtura unei c─âpu╚Öe infectate ┼či poate fi tratat─â prin administrare de antibiotice pe o perioad─â de c├óteva s─âpt─âm├óni. Riscul de infectare este minim ├«n cazul ├«n care c─âpu┼ča este ├«ndep─ârtat─â imediat ┼či st─â ata╚Öat─â mai pu╚Ťin de 24 de ore. Dac─â nu este tratat─â la timp, afec┼úiunea poate provoca infec┼úii la nivelul inimii, sistemului nervos, articula┼úiilor. Descoper─â mai multe detalii despre cum se manifest─â boala ┼či cum te po┼úi proteja!

Simptomele pot apărea în 30 de zile

Semnele date de declan┼čarea bolii Lyme sunt variate. Se ivesc ├«n etape. Dup─â mu┼čc─âtura unei c─âpu┼če sau ca urmare a ├«ndep─ârt─ârii acesteia, poate s─â apar─â ├«n acel loc o umfl─âtur─â mic─â, ro╚Öie, ca aceea a mu╚Öc─âturii de ╚Ť├ón╚Ťar. Aceasta disp─âre de obicei ├«n c├óteva zile. Dac─â ├«ntre 3 ┼či 30 de zile dup─â mu┼čc─âtur─â apare o eczem─â este semn al bolii Lyme. Se observ─â o zon─â ro╚Öie, ├«n expansiune, care uneori se deschide la culoare ├«n centru, form├ónd un model de ochi de taur. Erup╚Ťia se extinde mai multe zile la r├ónd ╚Öi ajunge adesea la 30 de centimetri ├«n diametru. Nu sunt m├ónc─ârimi sau durere, doar se simte locul cald. Printre alte semne sunt: febra, frisoanele, oboseala, durerile corporale, cefaleea, rigiditatea g├ótului ╚Öi umflarea ganglionilor limfatici.

În lipsa tratamentului, pot să apară complicaţii

C├ónd nu este tratat─â, borelioza conduce la apari┼úia unor alte simptome pe parcursul mai multor s─âpt─âm├óni. Este vorba despre o erup╚Ťie care se ├«ntinde ├«n alte p─âr┼úi ale corpului, dureri de articula┼úii ┼či tulbur─âri neurologice. Durerea articular─â devine sever─â, articula┼úiile se pot inflama. Apoi, la luni sau chiar ani distan┼ú─â de la momentul infect─ârii, poate s─â dea inflama╚Ťie a membranelor creierului (meningit─â), paralizie temporar─â a unei p─âr╚Ťi a fe╚Ťei, denumit─â ┼či paralizia lui Bell ori amor╚Ťeal─â la nivelul membrelor. Rareori, la unele persoane, dup─â c├óteva s─âpt─âm├óni, boala se manifest─â prin inflama┼úie ocular─â, hepatic─â, b─ât─âi neregulate ale inimii, oboseal─â sever─â.

Când să apelezi la un medic

Nu toate c─âpu╚Öele transmit bacteriile care dau boala Lyme. Cu c├ót c─âpu╚Öa r─âm├óne mai mult timp ata╚Öat─â de piele, cu at├ót este mai mare riscul de a face boala. Ideal ar fi s─â fie ├«ndep─ârtat─â ├«n prima zi. Dac─â ┼čtii sigur sau b─ânuie┼čti c─â ai fost mu╚Öcat de o c─âpu┼č─â, mai ales dac─â locuie┼čti ├«ntr-o zon─â ├«n care riscul de infectare este mare, ia leg─âtura cu un medic. Tratamentul pentru boala Lyme este mai eficient dac─â este ├«nceput devreme. Consult─â-┼úi medicul de familie sau specialist chiar dac─â simptomele dispar. ├Än caz contrar, boala Lyme se poate r─âsp├óndi ├«n alte p─âr╚Ťi ale corpului de la c├óteva luni p├ón─â la ani dup─â infectare.

Cite┼čte ┼či: Bella Hadid are boala Lyme. Ce a m─ârturisit vedeta despre simptomele bolii

Cum eviţi infectarea

Dac─â locuie┼čti sau ├«┼úi petreci timpul liber ├«n zone cu mult─â vegeta┼úie sau ├«mp─âdurite, e┼čti expus un risc mai mare de a te ├«mboln─âvi de boala Lyme din cauza c─âpu┼čelor purt─âtoare. De aceea, este important s─â iei m─âsuri de precau╚Ťie. Poart─â bluz─â sub┼úire, de preferat cu m├óneci lungi, pantaloni lejeri, tot lungi. Trage ┼čosetele peste pantaloni pentru a acoperi c├ót mai mult din piele ┼či a evita p─âtrunderea vreunei c─âpu┼če. De asemenea, alege o ├«nc─âl┼ú─âminte ├«nchis─â ├«n locul sandalelor. Aplic─â un produs repelent pentru c─âpu┼če. P─â┼če┼čte pe c─âr─âri, pe mijloc, cu aten┼úie s─â nu atingi plantele ├«nalte de pe margine pe care se pot afla c─âpu┼če. ├Än cazul camp─ârii, p─âstra┼úi cortul ├«nchis sau folosi┼úi plase de protec┼úie. La ├«ntoarcere sau de-a lungul zilei, verific─â tot corpul, ├«n special capul, g├ótul, axilele, zona ombilical─â, cea inghinal─â ┼či picioarele. Unele c─âpu┼če se pot ata┼ča la r─âd─âcina firului de p─âr lu├ónd aspectul unei umfl─âturi ├«nchise la culoare.

Info

Boala Lyme este cea mai frecventă boală transmisă de căpușe, urmată de encefalită, febră recurentă sau hemoragică.