Boala Lyme: ce simptome şi ce complicaţii poate avea

Depistată la timp, infecţia bacteriană care poartă numele de boala Lyme ori borelioză, transmisă de căpuşele infectate, poate fi tratată cu succes.

image

Erupţia specifică muşcăturii de căpuşă poate avea diametrul de până la 30 cm. Foto: Shutterstock

Există 4 specii de bacterii pot provoca boala Lyme în lume. Pe continentul european, principalele vinovate pentru declanşarea acestei afecţiuni sunt Borrelia afzelii și Borrelia garinii, iar căpuşele sunt principalele purtătoare. Borelioza este transmisă prin mușcătura unei căpușe infectate şi poate fi tratată prin administrare de antibiotice pe o perioadă de câteva săptămâni. Riscul de infectare este minim în cazul în care căpuşa este îndepărtată imediat şi stă atașată mai puțin de 24 de ore. Dacă nu este tratată la timp, afecţiunea poate provoca infecţii la nivelul inimii, sistemului nervos, articulaţiilor. Descoperă mai multe detalii despre cum se manifestă boala şi cum te poţi proteja!

Simptomele pot apărea în 30 de zile

Semnele date de declanşarea bolii Lyme sunt variate. Se ivesc în etape. După muşcătura unei căpuşe sau ca urmare a îndepărtării acesteia, poate să apară în acel loc o umflătură mică, roșie, ca aceea a mușcăturii de țânțar. Aceasta dispăre de obicei în câteva zile. Dacă între 3 şi 30 de zile după muşcătură apare o eczemă este semn al bolii Lyme. Se observă o zonă roșie, în expansiune, care uneori se deschide la culoare în centru, formând un model de ochi de taur. Erupția se extinde mai multe zile la rând și ajunge adesea la 30 de centimetri în diametru. Nu sunt mâncărimi sau durere, doar se simte locul cald. Printre alte semne sunt: febra, frisoanele, oboseala, durerile corporale, cefaleea, rigiditatea gâtului și umflarea ganglionilor limfatici.

În lipsa tratamentului, pot să apară complicaţii

Când nu este tratată, borelioza conduce la apariţia unor alte simptome pe parcursul mai multor săptămâni. Este vorba despre o erupție care se întinde în alte părţi ale corpului, dureri de articulaţii şi tulburări neurologice. Durerea articulară devine severă, articulaţiile se pot inflama. Apoi, la luni sau chiar ani distanţă de la momentul infectării, poate să dea inflamație a membranelor creierului (meningită), paralizie temporară a unei părți a feței, denumită şi paralizia lui Bell ori amorțeală la nivelul membrelor. Rareori, la unele persoane, după câteva săptămâni, boala se manifestă prin inflamaţie oculară, hepatică, bătăi neregulate ale inimii, oboseală severă.

Când să apelezi la un medic

Nu toate căpușele transmit bacteriile care dau boala Lyme. Cu cât căpușa rămâne mai mult timp atașată de piele, cu atât este mai mare riscul de a face boala. Ideal ar fi să fie îndepărtată în prima zi. Dacă ştii sigur sau bănuieşti că ai fost mușcat de o căpuşă, mai ales dacă locuieşti într-o zonă în care riscul de infectare este mare, ia legătura cu un medic. Tratamentul pentru boala Lyme este mai eficient dacă este început devreme. Consultă-ţi medicul de familie sau specialist chiar dacă simptomele dispar. În caz contrar, boala Lyme se poate răspândi în alte părți ale corpului de la câteva luni până la ani după infectare.

Citeşte şi: Bella Hadid are boala Lyme. Ce a mărturisit vedeta despre simptomele bolii

Cum eviţi infectarea

Dacă locuieşti sau îţi petreci timpul liber în zone cu multă vegetaţie sau împădurite, eşti expus un risc mai mare de a te îmbolnăvi de boala Lyme din cauza căpuşelor purtătoare. De aceea, este important să iei măsuri de precauție. Poartă bluză subţire, de preferat cu mâneci lungi, pantaloni lejeri, tot lungi. Trage şosetele peste pantaloni pentru a acoperi cât mai mult din piele şi a evita pătrunderea vreunei căpuşe. De asemenea, alege o încălţăminte închisă în locul sandalelor. Aplică un produs repelent pentru căpuşe. Păşeşte pe cărări, pe mijloc, cu atenţie să nu atingi plantele înalte de pe margine pe care se pot afla căpuşe. În cazul campării, păstraţi cortul închis sau folosiţi plase de protecţie. La întoarcere sau de-a lungul zilei, verifică tot corpul, în special capul, gâtul, axilele, zona ombilicală, cea inghinală şi picioarele. Unele căpuşe se pot ataşa la rădăcina firului de păr luând aspectul unei umflături închise la culoare.

Info

Boala Lyme este cea mai frecventă boală transmisă de căpușe, urmată de encefalită, febră recurentă sau hemoragică.