Efectul incredibil al muşcăturii de căpuşă. Ce poate cauza, în afară de boala Lyme

Anotimpul cald a venit și odată cu el, micile insecte par să-și facă de cap, de la țânțari, viespi și căpușe. De boala Lyme, provocată de mușcătura de căpușă, se ştie, dar există şi un alt efect mai puţin ştiut al înşepăturii acestei insecte.

image

Căpușa stelată sau steaua singuratică (lone star tick) este o specie de căpușe descoperită în SUA, răspândindu-se, ulterior, și în alte colțuri ale lumii. Numele insectei provine de la faptul că aceasta are un semn pe spate, asemănător cu cel al unei stele. Potrivit  Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC), căpușa stelată, care este activă de la începutul primăverii până toamna târziu, este foarte agresivă. Această specie de căpușă este responsabilă de provocarea unei eventuale alergii la carne, din cauza unei molecule de zahăr, numită alpha-1,3 galactose, sau Alpha Gal, care poate reprograma sistemul imunitar al oamenilor, determinând alergie la carne pentru întreaga viaţă. După muşcătura unei căpuşe care poartă această moleculă, organismul umnan începe să producă anticorpi. De fiecare dată când persoana va consuma molecule de zahăr prezente în carnea roşie, sistemul imunitar al acesteia va încerca să lupte cu repectiva moleculă, ajungându-se la o reacţie alergică.

Trebuie menționant că alergia la carne roșie este destul de rară. Printre cele mai întâlnite simptome ale alergiei la carne roșie se numără problemele gastrointestinale de la vărături, dureri abdominale până la diaree, iritații ale pielii și dificultăți respiratorii, informează health.clevelandclinic.org.

Cum să previi mușcăturile de căpușă

Atunci când ieși în natură, în pădure sau în diferite drumeții, poartă haine lungi și încălțăminte adecvată. Evită să mergi desculț pe iarbă, mai ales dacă știi că în acele zone nu s-au folosit soluții împotriva căpușelor. Poartă mereu la tine spray-uri împotriva țânțarilor și a altor insecte. Dacă locuiești la curte, nu uita să tunzi iarba regulat și să folosești soluții împotriva insectelor, Dacă ai fost mușcat de o căpușă, adresează-te imediat medicului.

Citeşte şi: Mare atenţie la insecte! Uite ce să faci dacă te pişcă!

Anca-Teodora Popa