Bella Hadid are boala Lyme. Ce a mărturisit vedeta despre simptomele bolii
Modelul de 25 de ani a povestit în amănunt ce experimentează din cauza acestei afecţiuni. Vedeta are numeroase simptome specifice bolii.
Bella Hadid suferă de opt ani de boala Lyme. "În fiecare zi am cel puţin 10 dintre aceste simptome, asta încă de la 14 ani, dar mai agresiv după ce am împlinit 18 ani", a scris Bella legat de o imagine în care apare lista simptomelor bolii Lyme: de la artimii caridace la dureri de încheieturi, greţuri, insomnii, dureri de cap, anxietate, confuzie, dificultate de a respira.
"Boala îmi afectează şi memoria. Mi s-a întâmplat să nu-mi mai amintesc brusc cum ajung cu maşina din Malibu, unde locuiesc, până în Santa Monica. Tot din cauza bolii mi-am vânndut calul, fiindcă îmi era prea rău ca să îmi mai cultiv această pasiune pentru echitaţie. Iar eu visam cândva să concurez în competiţii internaţionale de echitaţie. Dacă aş fi putut face asta, e foarte posibil să nu fi făcut modelling deloc", a mai mărturisit Bella Hadid, potrivit okmagazine.ro.
Boala Lyme – ce este şi cum se manifestă
Boala Lyme reprezintă o afecţiune infecţioasă transmisibilă, provocată de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisibilă de la animale la om, respectiv prin muşcătura sau înţepătura de capuşă.
Boala evoluează în trei faze, nefiind obligatorie prezenţa în toate cazurile a tuturor etapelor, mai exact a primului stadiu al bolii.
De asemenea, locul muşcăturii poate căpăta aspect roşu pe măsura extinderii. Bine de ştiut este că în 18-30% dintre cazurile care dezvoltă boala Lyme, eritemul migrator nu este prezent.
În unele situaţii, pacienţii pot avea febră, dureri musculare, articulare, stare generală alterată, afectare oculară, dar şi tuse.
Al doilea şi al treilea stadiu al bolii
Cea de-a doua etapă a afecţiunii constă în afectarea sistemului nervos, cel mai frecvent prin paralizii de nervi cranieni (în special paralizia de nerv facial), asociate şi cu manifestări generale, precum durerile de articulaţii, musculare, dar şi starea de rău general.
Spre deosebire de cel de-al doilea stadiul al bolii, în cel final (faza cronică) pot să persiste neplăcerile articulare, iar eritemul migrator poate să se multiplice.
În ce constă tratamentul
De cele mai multe ori, boala Lyme se tratează cu antibiotice, mai ales dacă infecţia este diagnosticată şi tratată precoce. Etapele ulterioare au nevoie de tratament pe termen lung. Important este ca tratamentul să fie început la scurt timp după ce a fost pus diagnosticul, el fiind personalizat pentru fiecare persoană în parte.