Justin Biber și Yolanda Hadid s-au luptat cu boala Lyme

Multe celebrități au vorbit despre faptul că s-au îmbolnăvit de borelioză, sau boala Lyme de-a lungul anilor și despre dificultățile de a obține un diagnostic corect.

Boala Lyme este transmisă de căpușe, iar pericolul este real atâta vreme cât stăm mult timp afară, în natură, îmbrăcați sumar, așa cum se întâmplă vara.

image

Justin Biber în timpul unui concert. Foto: Instagram Justin Biber

Justin Bieber le-a spus fanilor că a făcut boala Lyme în urmă cu 2 ani. El a avut-o alături pe soția sa, Hailey Bieber, care a atras atunci atenția tuturor să se informeze și să ia în serios această afecțiune.  „Pe cei care încearcă să minimizeze severitatea bolii Lyme, vă rugăm să faceți cercetări și să ascultați poveștile oamenilor care au suferit de ani de zile din această cauză”, a scris ea, citată de Usmagazine.com

Yolanda Hadid a scris și o carte despre lupta ei cu boala, „Believe Me: My Battle With the Invisible Disability of Lyme Disease”, publicată în 2017. „Sincer, nu am cuvinte pentru a vă descrie întunericul, durerea și iadul necunoscut pe care l-am trăit în ultimii ani”, a spus ea într-un discurs din 2015. „De fapt, nu am trăit și am supraviețuit într-o închisoare. Această boală m-a pus în genunchi. În multe nopți îmi doream să mor”, a spus vedeta.

Boala Lyme este o infecție transmisă de căpuse cauzată de o bacterie - Borrelia burgdorferi. Simptomele includ o erupție caracteristică - eritemul migrator, care poate fi urmată, la  săptămâni sau luni mai tarziu, de manifestări neurologice, cardiace sau articulare, dacă boala nu este tratată.

În evoluția bolii Lyme au fost descrise trei etape: prima este reprezentată de o infecție localizată, urmând apoi etapa de infecție diseminată, culminând în final cu afectarea tardivă, cronică.

Cele mai multe cazuri de boala Lyme pot fi tratate cu succes cu antibiotice administrate timp de câteva săptămâni, dar eficiența tratamentului ține foarte mult și de etapa în care este depistată boala pentru că unele dintre afectări pot deveni permanente, dacă s-a ajuns în stadiul III al bolii.

Citește și Ce semne există că îți sabotezi viața sentimentală?