Atenţie la simptomele cataractei! Boala poate duce la pierderea vederii

Cataracta este una dintre cel mai des întâlnite probleme oculare din întreaga lume și cauza nr. 1 de orbire.

image

Foto: Shutterstock

Cataracta constă în apariția unei zone opace sau încețoșate pe cristalin, care se dezvoltă în timp la persoanele trecute de 40 de ani. Întregul proces de pierdere a vederii este lent și lipsit de durere, motiv pentru care mulți dintre noi nu ne dăm seama că am putea avea cataractă decât într-un stadiu mai avansat al afecțiunii. Ce semne ar trebui să ne trimită în cabinetul oftalmologului?

Vedere încețoșată, neclară și culori palide

Pe măsură ce descoperi că vederea ta e tot mai neclară, trebuie să mergi la un control oftalmologic, pentru a depista motivul apariției acestui simptom. Poate fi o manifestare a unei alte boli oculare, dar numai medicul specialist îți poate pune diagnosticul corect. Având în vedere că ochiul ți s-a încețoșat, culorile își pierd și ele din intensitate, lucru care poate fi constatat doar după operație, când îți dai jos bandajul.

Vezi şi: ÎN CE CONSTĂ OPERAŢIA DE CATARACTĂ

Sensibitate la lumină și greutăți la citire

Lămpile, felinarele și chiar și soarele te fac să-ți mijești ochii, nesuportând puterea luminii lor pe măsură ce cataracta avansează. Mai mult, vei constata că îți este tot mai greu să conduci noaptea. Ochiul întâmpină probleme când vine vorba de  adaptarea de la întuneric la luminile puternice de pe drum.

Un alt simptom al cataractei este dificultatea de-a citi literele mici. Cel mai probabil ai nevoie de ochelari de vedere, însă, dacă nici aceștia nu te ajută, e posibil să fie vina cataractei. Faptul că vezi dublu poate fi și el un indicator al apariției cataractei. Vederea dublă poate apărea și când se pierde paralelismul dintre ochi, adică atunci când ai diplopie. Oftalmologul este singurul care te poate lămuri în privința problemelor tale de vedere.

Citeşte şi: La ce boli eşti predispus, în funcţie de culoarea ochilor

Prevenirea cataractei

Nu există un plan bine pus la punct pentru a preveni cataracta, însă specialiștii susțin că se pot face anumite lucruri, pe parcursul vieții, care să ajute în acest sens. Protecția UV pentru a reduce expunerea la lumina soarelui este întotdeauna o idee bună. Este bine să ai o dietă din care să facă parte cât mai multe legume verzi şi să nu-ţi lipsească antioxidanții. Dacă fumezi, renunţă la acest obicei nociv. Toate aceste măsuri sunt benefice pe toate planurile, dar și pentru a-ți menține o vedere bună cât mai mult timp.  

INFO

51% dintre toate cazurile de orbire din lume, adică în jur de 20 de milioane de oameni, sunt cauzate de cataractă. Operația împotriva cataractei scade riscul de mortalitate cu 40%.