Sfaturi pentru o recuperare uşoară după operaţia de cataractă

1 stetoscop si pix jpg jpeg

Recuperarea după o operaţie de cataractă ar trebui să fie scurtă şi fără surprize neplăcute dacă urmezi cu precizie instrucţiunile postoperatorii pe care le primeşti de la chirurg şi mergi la toate vizitele medicale de după intervenţie la oftalmolog.

Operaţia de cataractă fără complicaţii nu durează de obicei mai mult de aproximativ zece - cincisprezece minute. Imediat după operaţie, vei putea să te odihneşti până când vor trece efectele sedării sau ale anesteziei. De obicei, asta durează între 30 de minute şi o oră. Adevărata recuperare începe atunci când ajungi acasă, aşadar iată ce trebuie să ştii pentru a accelera acest proces.

Imediat după operaţie

Înainte de a părăsi clinica în care ţi-ai făcut operatia de cataracta ţi se vor prescrie picături pentru ochi sau alte medicamente pentru a preveni o posibilă infecţie, dar şi pentru a reduce inflamaţia şi a controla presiunea oculară. Va trebui să ai alături de tine un membru al familiei sau un prieten care să te ducă acasă. Odată ajunşi acasă, este recomandat să te odihneşti. 

Câteva zile după intervenţie

Este perfect normal ca vederea să fie neclară la început. Ochiul tău trebuie să se vindece şi să se adapteze. În mod normal, vederea va începe să se îmbunătăţească în câteva zile de la operaţie. De asemenea, este normal să resimţi un oarecare disconfort sau să ai mâncărimi timp de câteva zile. Medicul tău îţi va cere, de asemenea, să porţi un plasture pentru ochi sau un scut protector pe timpul nopţii, pentru a nu-ţi freca ochiul în timp ce dormi. Aceste simptome mai puţin plăcute ar trebui să dispară în numai câteva zile.

După câteva săptămâni

Înainte de orice, trebuie să ai în considerare faptul că fiecare organism este diferit. Timp de câteva săptămâni după operaţia de cataractă, ochiul se află într-un proces de recuperare treptată. Ajustările vederii vor avea loc abia la câteva luni după operaţie.

Sfaturi postoperatorii generale

După operaţie există şi câteva instrucţiuni pe care ţi se va cere să le urmezi. În primul rând, este indicat să nu te implici în niciun fel de activităţi obositoare timp de câteva săptămâni după operaţie. De asemenea, evită exerciţiile fizice riguroase şi nu relua şofatul înainte să discuţi despre acest subiect cu oftalmologul tău. Urmează cu precizie toate indicaţiile medicului cu privire la orice picături oftalmice antibiotice şi antiinflamatoare. Acestea sunt importante pentru a preveni infecţia şi inflamaţia şi pentru a asigura vindecarea corectă. Totodată, este optim să stai departe de zonele cu mult praf. De altfel, o idee foarte bună este să faci o curăţenie serioasă în locuinţă înainte de operaţie, deoarece ochii tăi vor fi sensibili la alergenii din aer. Doamnele sunt sfătuite să nu îşi reia obiceiurile de machiaj fară să discute în prealabil cu medicul curant. 

Simptome de urmărit după intervenţia chirurgicală a cataractei

Dacă apar oricare dintre următoarele simptome, este foarte important să îţi contactezi de urgenţă oftalmologul: pierderea vederii, durere persistentă în pofida utilizării medicamentelor prescrise, apariţia unor pete luminoase plutitoare, greaţă, vărsături sau tuse excesivă. 

Operaţia de cataractă este una dintre cele mai sigure şi mai frecvent efectuate proceduri chirurgicale, iar majoritatea persoanelor se bucură de rezultate excelente, fără apariţia altor  complicaţii. Pentru a te asigura că şi operaţia ta va fi un succes, ia în considerare aspectele expuse mai sus şi, mai presus de orice, discută cu medicul tău despre orice nelămurire ai putea avea. 

Sursă foto: Pexels.com