Sfaturi pentru o recuperare u┼čoar─â dup─â opera┼úia de cataract─â

1 stetoscop si pix jpg jpeg

Recuperarea dup─â o opera┼úie de cataract─â ar trebui s─â fie scurt─â ┼či f─âr─â surprize nepl─âcute dac─â urmezi cu precizie instruc┼úiunile postoperatorii pe care le prime┼čti de la chirurg ┼či mergi la toate vizitele medicale de dup─â interven┼úie la oftalmolog.

Opera┼úia de cataract─â f─âr─â complica┼úii nu dureaz─â de obicei mai mult de aproximativ zece - cincisprezece minute. Imediat dup─â opera┼úie, vei putea s─â te odihne┼čti p├ón─â c├ónd vor trece efectele sed─ârii sau ale anesteziei. De obicei, asta dureaz─â ├«ntre 30 de minute ┼či o or─â. Adev─ârata recuperare ├«ncepe atunci c├ónd ajungi acas─â, a┼čadar iat─â ce trebuie s─â ┼čtii pentru a accelera acest proces.

Imediat după operaţie

├Änainte de a p─âr─âsi clinica ├«n care ┼úi-ai f─âcut operatia de cataracta ┼úi se vor prescrie pic─âturi pentru ochi sau alte medicamente pentru a preveni o posibil─â infec┼úie, dar ┼či pentru a reduce inflama┼úia ┼či a controla presiunea ocular─â. Va trebui s─â ai al─âturi de tine un membru al familiei sau un prieten care s─â te duc─â acas─â. Odat─â ajun┼či acas─â, este recomandat s─â te odihne┼čti. 

Câteva zile după intervenţie

Este perfect normal ca vederea s─â fie neclar─â la ├«nceput. Ochiul t─âu trebuie s─â se vindece ┼či s─â se adapteze. ├Än mod normal, vederea va ├«ncepe s─â se ├«mbun─ât─â┼úeasc─â ├«n c├óteva zile de la opera┼úie. De asemenea, este normal s─â resim┼úi un oarecare disconfort sau s─â ai m├ónc─ârimi timp de c├óteva zile. Medicul t─âu ├«┼úi va cere, de asemenea, s─â por┼úi un plasture pentru ochi sau un scut protector pe timpul nop┼úii, pentru a nu-┼úi freca ochiul ├«n timp ce dormi. Aceste simptome mai pu┼úin pl─âcute ar trebui s─â dispar─â ├«n numai c├óteva zile.

După câteva săptămâni

Înainte de orice, trebuie să ai în considerare faptul că fiecare organism este diferit. Timp de câteva săptămâni după operaţia de cataractă, ochiul se află într-un proces de recuperare treptată. Ajustările vederii vor avea loc abia la câteva luni după operaţie.

Sfaturi postoperatorii generale

Dup─â opera┼úie exist─â ┼či c├óteva instruc┼úiuni pe care ┼úi se va cere s─â le urmezi. ├Än primul r├ónd, este indicat s─â nu te implici ├«n niciun fel de activit─â┼úi obositoare timp de c├óteva s─âpt─âm├óni dup─â opera┼úie. De asemenea, evit─â exerci┼úiile fizice riguroase ┼či nu relua ┼čofatul ├«nainte s─â discu┼úi despre acest subiect cu oftalmologul t─âu. Urmeaz─â cu precizie toate indica┼úiile medicului cu privire la orice pic─âturi oftalmice antibiotice ┼či antiinflamatoare. Acestea sunt importante pentru a preveni infec┼úia ┼či inflama┼úia ┼či pentru a asigura vindecarea corect─â. Totodat─â, este optim s─â stai departe de zonele cu mult praf. De altfel, o idee foarte bun─â este s─â faci o cur─â┼úenie serioas─â ├«n locuin┼ú─â ├«nainte de opera┼úie, deoarece ochii t─âi vor fi sensibili la alergenii din aer. Doamnele sunt sf─âtuite s─â nu ├«┼či reia obiceiurile de machiaj far─â s─â discute ├«n prealabil cu medicul curant. 

Simptome de urmărit după intervenţia chirurgicală a cataractei

Dac─â apar oricare dintre urm─âtoarele simptome, este foarte important s─â ├«┼úi contactezi de urgen┼ú─â oftalmologul: pierderea vederii, durere persistent─â ├«n pofida utiliz─ârii medicamentelor prescrise, apari┼úia unor pete luminoase plutitoare, grea┼ú─â, v─ârs─âturi sau tuse excesiv─â. 

Opera┼úia de cataract─â este una dintre cele mai sigure ┼či mai frecvent efectuate proceduri chirurgicale, iar majoritatea persoanelor se bucur─â de rezultate excelente, f─âr─â apari┼úia altor  complica┼úii. Pentru a te asigura c─â ┼či opera┼úia ta va fi un succes, ia ├«n considerare aspectele expuse mai sus ┼či, mai presus de orice, discut─â cu medicul t─âu despre orice nel─âmurire ai putea avea. 

Surs─â foto: Pexels.com