Atenție! Gripa poate să declanșeze un atac de cord!

Inflamația cauzată de virusul gripal poate duce la complicații mortale, scrie publicația Cleveland Clinic.

Stresul legat de gripă asupra corpului poate lansa un lanț negativ de reacții ale organismului care se dezvoltă și pot duce spre un atac de cord. Iar cercetările arată că persoanele cu boli de inimă au de aproape 10 ori mai multe riscuri de a face un atac de cord după ce au suferit de gripă.

image

Gripa poate fi fatală persoanelor cu imunitatea slăbită. Foto: Shutterstock

Potrivit publicației Cleveland Clinic, legătura dintre gripă și atacul de cord se explică prin prezența inflamației. Expertul în boli infecțioase Kristin Englund, de la Cleveland Clinic explică faptul că, dacă faci gripă, sistemul tău imunitar răspunde agresiv pentru a lupta împotriva virusului. Acest răspuns duce la inflamație în interiorul corpului, care poate crește tensiunea arterială și poate genera un stres suplimentar asupra inimii.

Acumularea de plăci (o substanță ceroasă, grasă) în artere devine din ce în ce mai periculoasă și mai predispusă la rupturi în această situație. Pe măsură ce placa slăbește și se rupe, cheagurile care pot înfunda arterele se pot forma și pot perturba fluxul de sânge către inimă, iar blocajele ar putea declanșa un atac de cord. Prin urmare, oricine are o problemă cardiacă pre-existentă are mai multe riscuri de a avea sistemul cardiovascular copleșit de efectele gripei, explică dr. Englund.

„Lupta împotriva infecției presupune foarte mult stres asupra inimii”, adaugă ea. „Dacă aveți o problemă de sănătate, complicațiile gripei pot fi fatale. Pneumonia și pneumonia bacteriană, sunt printre complicațiile care pot duce la insuficiență respiratorie, iar aceasta este complicația numărul 1”, spune dr. Englund. „Dacă pneumonia se agravează, persoana bolnavă ajunge să respire cu ajutorul unui ventilator.

Probleme cardiace suplimentare, cum ar fi miocardita (inflamația mușchiului inimii) sau o aritmie, accidentul vascular cerebral, prin același proces de coagulare, poate provoca un atac de cord. De asemenea, encefalopatia care reprezintă leziuni severe ale sistemului nervos central poate fi o complicație fatală, spune medicul.

Potrivit specialistului, ai un risc crescut de a dezvolta complicații gripale dacă ai probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă, un sistem imunitar compromis din cauza vârstei (fie foarte tânăr sau în vârstă) sau vulnerabil din cauza sarcinii. 

Vaccinarea împotriva gripei sezoniere reduce semnificativ riscul de face un atac de cord sau un stop cardiac, potrivit cercetărilor raportate de Asociația Americană a Inimii.

Evită contactul cu persoanele bolnave și nu da mâna cu nimeni în timpul sezonului gripei. Ferește-te de fluidele corporale ale altor persoane și ai grijă la frecvența și durata spălatului pe mâini.

Dacă ai o boală de inimă, gestionează-ți starea cu medicamente, dietă și exerciții fizice, conform recomandărilor medicului. Aceste acțiuni preventive te vor ajuta să menții puternic sistemul imunitar general.

Fă-ți timp să te odihnești. Dacă ai simptome asemănătoare gripei, bea multe lichide. Cu cât stai mai mult acasă și te odihnești, cu atât te vei recupera mai repede.

Citește și Angela Lansbury a murit la 96 de ani. Care au fost secretele longevităţii actriţei