Obiceiul banal care te poate feri de bolile de inimă

Statisticile arată că 60% dintre decesele în rândul românilor sunt cauzate de afecțiunile cardiovasculare. Un obicei de igienă banal te ajută să previi bolile cardiovasculare, în completarea unui stil de viaţă sănătos, desigur!

image

Dacă ai grijă de sănătatea orală îţi protejezi şi inima! Un studiu realizat de Journal of Aging Research arată că persoanele care s-au spălat regulat pe dinți au avut un risc mai redus de a dezvolta afecțiuni ale inimii față de persoanele care nu au avut o igienă orală adecvată. Studiul a inclus 5.611 de persoane, cu media de vârstă de 81 de ani. Potrivit European Journal of Preventive Cardiology, există o legătură între sănătatea orală și cea cardiovasculară. Cercetătorii susțin că periajul zilnic al dinților ajută la scăderea fibrilației atriale și, implicit, reduce riscul de dezvoltare a  bolilor de inimă. De asemenea, folosirea aței dentare este foarte importantă pentru a elimina depunerile de placă și bacterii de pe dinți.

Fibrilația atrială este o anormalitate a ritmului cardiac, care duce la apariția bătăilor neregulate ale inimii. Persoanele de peste 60 de ani, care suferă de boli  precum insuficiența cardiacă, hipertensiune arterială, astm, diabet zaharat, hipertiroidism ori care obișnuiesc să consume alcool au un risc foarte mare de a se confrunta cu fibrilații atriale. „Această tulburare de ritm este mai frecventă la vârstnici și în prezența unor boli cardiovasculare sau pulmonare “, explică medicul cardiolog Adina Stoica.

Citeşte şi: Obiceiuri periculoase pentru inimă, la care trebuie să renunţi

Alte sfaturi pentru menținerea sănătății inimii

Pentru o inimă sănătoasă este essential să faci mișcare zilnic în aer liber (cel puțin 30 de minute pe zi). De asemenea, consumă pește, întrucât acesta este bogat în acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii. Evită alimentele bogate în grăsimi, mai ales cele de tip fast-food și încearcă să reduce stresul prin practicarea zilnică a hobby-urilor și a activităților preferate.

Anca-Teodora Popa