Trăim mai mult dacă suntem optimişti? Ce arată studiile

Beneficiile pe care ni le aduce gândire pozitivă sunt multiple și aceasta pare să fie secretul unei vieți împlinite. Dar are optimismul impact și asupra longevității?

image

Este evident pentru toată lumea că persoanele care văd jumătatea plină a paharului sunt mai fericite, dar cum se explică acest lucru? Ei bine, pentru ele nu există teama de greșeală, ci doar situații dificile din care au de învățat, iar experiențele noi și necunoscutul nu sunt întâmpinate cu frică, ci cu deschidere și nerăbdare. Secretul acestei atitudini vine din faptul că optimiștii proiectează în minte așteptări pozitive legate de tot ceea ce experimentează. Pentru ei, așteptarea unui eveniment următor este plăcută, fără încărcătura negativismului și emoțiilor întunecate. Acest lucru îi ajută pe optimiști și înainte, dar și după ce trăiesc experiențele pe care și le-au imaginat pozitive.

Optimiştii sunt mai puţin stresaţi

Eșecul nu este nici el privit cu negativitate, ci este perceput drept o experiență necesară, din care persoana a avut de învățat. Acest mod pozitiv de a percepe realitatea se extinde și asupra oamenilor cu care optimiștii au relații sănătoase și frumoase și asupra rezultatelor în privința atingerii obiectivelor personale și chiar a bunăstării financiare. Cumulate, toate acestea cresc calitatea vieții și reduc risul de boală, deci, implicit, pot însemna și speranţă de viaţă mai mare comparativ cu persoanele pesimiste.

Potrivit revistei Positive Psychopedia, cercetările din mai multe studii au descoperit că optimismul este pus în legătură cu o dietă sănătoasă, cu obiceiul de a rămâne activ fizic și, de asemenea, cu statutul de nefumător. Aceste comportamente sănătoase promovează sănătatea inimii și reduc riscul de boli cardiovasculare, o cauză principală de deces la nivel global. Adoptarea unui stil de viață sănătos este, de asemenea, importantă pentru reducerea riscului altor boli potențial mortale, cum ar fi diabetul și cancerul.

Indicator al stării de sănătate

O cercetare celebră, studiul Grant, a urmărit starea de sănătate a mai multor studenți de la Universitatea Harvard, până n jurul vârstei de 45 de ani. Optimismul a fost un indicator foarte bun pentru starea de sănătate a subiecților ajunși la această vârstă. Studiul a indicat faptul că persoanele catalogate drept optimiste când au intrat în studiu aveau o sănătate mai bună decât pesimiștii, iar acest lucru devenise evident la vârsta de 45 de ani. Explicațiile pentru aceste rezultate sunt unele de cauzalitate între mai mulți factori pe care îi antrenează gândirea optimistă pentru a susține și a proteja corpul și sănătatea, în timp de gândirea pesimistă generează și atrage evenimente negative asupra sănătății prin comportamente și atitudini negative.

De exemplu, optimiștii au un sistem imunitar mai bun, care îi protejează de infecții și de boală și care îi ajută chiar și dacă suferă de cancer, fiindcă îi susține să lupte cu boala și odată vindecați au mai puține recidive decât pesimiștii. Cercetările au arătat că persoanele pesimiste au un risc dublu de infecții comparativ cu cei care au o gândire pozitivă, iar acest lucru poate fi pus în legătură cu faptul că stilul de viață al pesimiștilor este diferit de cel al optimiștilor, care se bucură de socializare, de activitate fizică și de sprijin din partea prietenilor.

Vezi şi: Optimiştii realişti tind să aibă mai mult succes în viaţă

Proactivitatea se asociază cu prevenţia

Studii la nivel de comportament au arătat să optimiștii trăiesc mai mult și pentru că au riscuri mai mici de a muri din cauza unor accidente sau a unor boli nediagnosticate la timp. Pentru această constatare, specialiștii spun că explicația constă în faptul că optimiștii sunt proactivi și își iau măsuri de prevenție, se informează, colaborează și se adaptează mai bine pentru a-și menține sănătatea și calitatea vieții pentru cât mai mult timp. Acest lucru scade riscul de complicații și de evoluții galopante pentru boli, precum și pe cel de afecţiuni nediagnosticate, care pot scurta viața.

Reacția în fața bolii este diferită

Spre deosebire de pesimiști, care consideră că situația lor se va înrăutăți și care se pot scufunda într-un efect distructiv, numit nocebo, opusul efectului pozitiv resimțit în caz de placebo, optimiștii iau în considerare faptul că, dacă vor respecta regimul de viață și tratamentului prescris de medic, starea lor se va menține sau va evolua pozitiv. În plus, aceștia au și un alt mod de a primi veștile negative și de a gestiona situațiile stresante. Optimismul permite o calitate a vieții mult mai bună, în condiții de sănătate similare, chiar și numai datorită modului în care optimiștii percep realitatea.

INFO

Un studiu realizat pe subiecți călugărițe catolice a arătat optimistele au trăit, în medie, cu 10 ani mai mult decât cele pesimiste.