Cum să ne ferim de cariile dentare

1 2 jpg jpeg

Cariile dentare reprezinta o boala infectioasa care apare in urma dezechilibrului dintre procesul de demineralizare si cel de remineralizare. In vederea tratarii cariilor dentare, trebuie ca pacientul sa consulte un medic specialist. Tratamentul poate presupune: • tratarea fara interventie • tratare in vederea controlarii bolii • tratarea in vederea opririi evolutiei bolii.

Importanta profilaxiei in perioada prescolara reprezinta un reper foarte important pentru dezvoltarea ulterioara si pentru posibilele afectiuni ce vor aparea. Drept urmare, vizita la stomatolog trebuie efectuata de la varsta copilariei, cu atat mai mult cu cat apare dentitia permanenta.

In privinta cariopreventiei se vor avea in vedere modificarile unor factori esentiali care sunt implicate in etiologia cariei dentare:

• combaterea bacteriilor care provoaca aparitia cariilor

• marirea puterii dentare in vederea combaterii atacului acid

• controlarea carbohidratelor din regimul alimentar.

Dupa cum mentionam anterior, este foarte importanta evolutia dentitiei la fiecare copil in parte. Trebuie stiut ca pana in varsta de sase ani apare dentitia temporara, in jurul varstei de sase ani erupe primul dinte definitive, la varsta de 12 ani arcadele dentare vor fi create, iar in jurul varstei de 18 ani procesul de crestere se va incheia.

Dat fiind ca

este aspectul cel mai important in vederea prevenirii aparitiei cariilor dentare, o educatie in privinta sanatatii dentare atat la nivel de tara, cat si la nivel de institutie scoalara ar fi mai mult decat binevenita.

Motivul este unul simplu, copiii sunt usor influentabili in aceasta perioada, iar participare intregului colectiv va ambitiona fiecare copil in parte sa duca obiceiurile de ingrijire a sanatatii dentale la bun final.