Alergie sau intoleran╚Ť─â alimentar─â? A┼ča le deosebe┼čti!

Intoleran┼úa alimentar─â ┼či alergia fa┼ú─â de un aliment sunt uneori confundate. Fiecare are simptome specifice ┼či este bine s─â le recuno┼čti. Vizita la medic este esen┼úial─â pentru a ┼čti de ce suferi.

image

Alergia alimentar─â este mai rar─â dec├ót intoleran╚Ťa

Potrivit mayoclinic.org, anumite reac╚Ťii ale organismului, precum erup╚Ťii cutanate, umflarea buzelor ╚Öi probleme ale tractului gastrointestinal sunt asociate, mai des, intoleran╚Ťelor alimentare dec├ót alergiilor. Putem confunda cu u╚Öurin╚Ť─â o intoleran╚Ť─â alimentar─â cu o alergie alimentar─â, ├«ntruc├ót ambele condi╚Ťii medicale au o simptomatologie asem─ân─âtoare. Totu╚Öi, mai frecvente sunt intoleran╚Ťele dec├ót alergiile alimentare, spun speciali╚Ötii. O diferen╚Ť─â important─â ├«ntre alergia ╚Öi intoleran╚Ťa alimentar─â este reprezentat─â de faptul c─â alergia alimentar─â afecteaz─â sistemul imunitar, ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót chiar ╚Öi o cantitate mic─â din alimentul incriminat  poate duce la consecin╚Ťe grave, cum ar fi apari╚Ťia dermatitei atopice ╚Öi anafilaxia, cea din urm─â put├ónd fi fatal─â.

Ce factori favoriaz─â intoleran╚Ťele ╚Öi alergiile alimentare

Printre factorii care pot s─â favorizeze intoleran╚Ťa alimentar─â se num─âr─â: lipsa unei anumite enzime digestive, prezen╚Ťa sindromului colonului iritabil ╚Öi sensibilitate la anumi╚Ťi aditivi alimentari. Spre deosebire de factorii care favorizeaz─â intoleran╚Ťa alimentar─â, cei responsabili de alergiile alimentare se concentreaz─â mai mult asupra istoricului familial ╚Öi v├órstei ├«naintate. De asemenea, dac─â mai suferi de o alergie, fie aceasta sau nu alimentar─â, cresc ╚Öansele de a mai dezvolta ╚Öi alte alergii.

Metode de diagnostic și tratament

├Än diagnosticarea alergiilor, medicul specialist poate observa reac╚Ťiile pacientului, dup─â ce acesta a consumat o cantitate mic─â din alimentul, despre care se crede c─â ar fi provocat manifest─ârile nepl─âcute. Aceast─â metod─â de diagnostic se face doar sub atent─â supraveghere medical─â. De asemenea, medicul poate recomanda teste serologice, de tip IgE, care au rolul de a determina cantitatea de anticorpi IgE specifici unui anumit alergen. Cea mai eficient─â metod─â de tratament ├«n cazul alergiei alimentare este eliminarea alimentului care produce reac╚Ťii nepl─âcute ╚Öi, ├«n func╚Ťie de recomand─ârile medicale, se pot administra ╚Öi medicamente antihismatice. Intoleran╚Ťa alimentar─â, spre deosebire de alergie, se diagnosticheaz─â mai greu. Una dintre metodele de diagnostic a intoleran╚Ťei alimentare est excluderea alimentului ,,suspectÔÇÖÔÇÖ, timp de c├óteva zile pentru a vedea dac─â reac╚Ťiile nepl─âcute ale pacientului dispar odat─â cu eliminarea alimentului respectiv. Pacientul cu intoleran╚Ť─â alimentar─â, la fel ca cel cu alergie alimentar─â trebuie s─â evite alimentele care ├«i produc manifest─âri nepl─âcute.

Anca-Teodora Popa