Alergie sau intoleranță alimentară? Aşa le deosebeşti!
Intoleranţa alimentară şi alergia faţă de un aliment sunt uneori confundate. Fiecare are simptome specifice şi este bine să le recunoşti. Vizita la medic este esenţială pentru a şti de ce suferi.
Alergia alimentară este mai rară decât intoleranța
Potrivit mayoclinic.org, anumite reacții ale organismului, precum erupții cutanate, umflarea buzelor și probleme ale tractului gastrointestinal sunt asociate, mai des, intoleranțelor alimentare decât alergiilor. Putem confunda cu ușurință o intoleranță alimentară cu o alergie alimentară, întrucât ambele condiții medicale au o simptomatologie asemănătoare. Totuși, mai frecvente sunt intoleranțele decât alergiile alimentare, spun specialiștii. O diferență importantă între alergia și intoleranța alimentară este reprezentată de faptul că alergia alimentară afectează sistemul imunitar, în așa fel încât chiar și o cantitate mică din alimentul incriminat poate duce la consecințe grave, cum ar fi apariția dermatitei atopice și anafilaxia, cea din urmă putând fi fatală.
Ce factori favoriază intoleranțele și alergiile alimentare
Printre factorii care pot să favorizeze intoleranța alimentară se numără: lipsa unei anumite enzime digestive, prezența sindromului colonului iritabil și sensibilitate la anumiți aditivi alimentari. Spre deosebire de factorii care favorizează intoleranța alimentară, cei responsabili de alergiile alimentare se concentrează mai mult asupra istoricului familial și vârstei înaintate. De asemenea, dacă mai suferi de o alergie, fie aceasta sau nu alimentară, cresc șansele de a mai dezvolta și alte alergii.
Metode de diagnostic și tratament
În diagnosticarea alergiilor, medicul specialist poate observa reacțiile pacientului, după ce acesta a consumat o cantitate mică din alimentul, despre care se crede că ar fi provocat manifestările neplăcute. Această metodă de diagnostic se face doar sub atentă supraveghere medicală. De asemenea, medicul poate recomanda teste serologice, de tip IgE, care au rolul de a determina cantitatea de anticorpi IgE specifici unui anumit alergen. Cea mai eficientă metodă de tratament în cazul alergiei alimentare este eliminarea alimentului care produce reacții neplăcute și, în funcție de recomandările medicale, se pot administra și medicamente antihismatice. Intoleranța alimentară, spre deosebire de alergie, se diagnostichează mai greu. Una dintre metodele de diagnostic a intoleranței alimentare est excluderea alimentului ,,suspect’’, timp de câteva zile pentru a vedea dacă reacțiile neplăcute ale pacientului dispar odată cu eliminarea alimentului respectiv. Pacientul cu intoleranță alimentară, la fel ca cel cu alergie alimentară trebuie să evite alimentele care îi produc manifestări neplăcute.
Anca-Teodora Popa