De ce înțepăturile de țânțari se pot agrava mai mult în cazul copiilor

tantar5 jpg

Țânțarii și căpușele pot trasmite boli grave, de aceea trebuie să le evităm atacul. Atenția trebuie îndreptată în primul rând către copii, care sunt cei mai expuși. În cazul lor, o înțepătură poate pune mai multe probleme. Iată care este motivul!

„Unele ciupituri sunt banale, dar neplăcute și pentru copil, și pentru părinte, altele pot avea un potențial periculos destul de mare. Cele mai frecvente sunt ciupiturile de țânțari, iar sezonul este deja început. Aceștia ciupesc de obicei seara, pe zonele expuse.

Ciupitura începe să ne deranjeze cam la 1-2 minute după ce s-a produs, deci atunci când este prea târziu și nu mai avem cum să îndepărtăm insecta de acolo. Ne trezim cu o umflătură mică, roșie, și foarte pruriginoasă. Pe copil îl mănâncă și vrea să se scarpine.

Multe dintre ciupiturile de insecte dau acest efect, iar la copil problema principală cu scărpinatul este că mânuțele lor nu sunt întotdeauna curate, iar un scărpinat agresiv poate produce răni care se suprainfectează cu microbii de sub unghii”, a explicat medicul pediatru Ilinca Tranulis la Antena 1.

Vara, chiar și o plimbare în parc poate reprezenta un risc.

”Căpușele trăiesc în iarbă, de obicei, motiv pentru care este necesar să ne protejăm. Copilul să poarte încălțări, șosete și eventual o substanță repelentă care nu îi place insectei. Aceasta se ferește de copilul care miroase a DEET, substanța repelentă folosită cel mai frecvent, sau a substanțe din plante, cum este eucaliptul de lămâie”, a mai spus Dr. Tranulis.

În primul rând, trebuie ajuns la medicul chirurg. “După ce am scos căpușa, urmărim o perioadă zona. Dacă vedem un cerc roșu, această căpușă putea transmite boala Lyme, o boală extrem de periculoasă. Trebuie tratament cu antibiotic.

Dar până aici, ar trebui să ne asigurăm după fiecare ieșire la iarbă verde că al nostru copil nu are nicio căpușă pe corp, hainele nu vor fi purtate și a doua zi, căci ele pot rămâne acolo, iar copilul trebuie spălat și verificat, în zonele ascunse, după urechi, la axile și inghinal”.