Ai probleme digestive? Aceste alimente îţi fac bine!

Mulţi dintre noi ne confruntăm uneori cu probleme digestive precum gazele intestinale, constipația ori diareea. Statisticile arată că 15% dintre oamenii din țările occidentale se confruntă cu o formă severă de sensibilitate intestinală numită sindromul colonului iritabil. Pentru a preveni aceste neplăceri, este foarte important ca în alimentaţia zilnică să se regăsească alimente ce susțin tranzitul intestinal. Nutriționistul Gianluca Mech face câteva recomandări în acest sens.

image

Iaurt

Iaurtul natural este o sursă excelentă de bacterii prietenoase, cunoscute și sub numele de probiotice. Căutați variante de iaurt fără zahăr și adăugați fructe proaspete pentru un mic dejun sănătos.

Chefir

Această băutură cu bogată în probiotice este obținută prin fermentarea laptelui și este plină de bacterii bune ce susțin sănătatea intestinală.

Migdale

Acestea au proprietăți probiotice bune, ceea ce înseamnă că ajută la sănătatea intestinelor. Un pumn de migdale reprezintă gustarea ideală atunci când simțim senzația de foame, între mese”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Ulei de masline

Intestinul are nevoie de o dietă bogată în acizi grași și polifenoli. Acestea se regăsesc din plin în uleiul de măsline. Există studii care au demonstrat că uleiul de măsline ajută la reducerea inflamațiilor intestinale.

Kombucha

Știm cu toții că apa este esențială pentru sănătatea intestinului, dar aflați că și Kombucha este benefică. Ce este Kombucha? O băutură fermentată, foarte bogată în bacterii bune. Are un gust acru și poate fi consumată, din când în când, pe post de băutură răcoritoare.

Citeşte şi: Ce este Kombucha şi ce beneficii are. Cum o prepari acasă

Mazăre

Bacteriile intestinale au nevoie de fibre pentru a înflori, așa că cu cât consumați mai multe fructe și legume, cu atât mai bine. Mazărea este plină de fibre solubile și insolubile care mențin echilibru la nivelul intestinelor”, adaugă Gianluca Mech.

Varză de Bruxelles

Aceste legume conțin tipurile de fibre pe care le plac bacteriile bune, precum și compuși cu sulf care ajută la combaterea bacteriilor nesănătoase.

Banane

Bananele conțin foarte multe fibre benefice pentru sănătatea intestinelor, dar și minerale esențiale pentru organism. Trebuie să le consumăm însă cu moderație deoarece nu sunt foarte prietenoase cu silueta.

Usturoi

Usturoiul, cu proprietățile sale antibacteriene și antifungice, poate ajuta la menținerea sub control a bacteriilor intestinale „rele” și ajută la echilibrarea florei intestinale.

Ghimbir

Ghimbirul proaspăt stimulează sistemul digestiv și contribuie astfel la rezolvarea problemelor tranzitului intestinal”, mai spune nutriționistul Gianluca Mech.