Cum depășim alergia la polen. Ce trebuie să facem timp de cinci ani

polen jpg

Strănuți când te afli în apropiera anumitor plante? Nasul îți curge și ochii ți se înroșesc? E clar, eși alergic!

Expunerea la anumiți factori din mediu favorizează dezvoltarea alergiilor.

"Există o predispoziţie genetică a anumitor persoane. De obicei, se transmite”, a spus medicul Poliana Leru la Antena 3.

Dacă vorbim despre alergiile respiratorii produse de polenul planetelor, ele produc aşa numitele alergii sezoniere, cum ar fi rinita şi rinoconjunctivita, dar şi astmul alergic.

“Când vorbim despre sezonul de alergii, ne raportăm la plantele pe care le avem în zona noastră geografică şi la calendarul acestor plante. 

În prima parte a primăverii este polenul arborilor. Este mai scurt şi mai puţin sever.  În România, predomină alergiile produse de plantele de primăvară, numite graminee. Acum suntem în plin sezon. Mai durează şi în iunie şi iulie. Sunt acele plante cu spic pe care le vedem prin diverse curţi. 

Ele produc polen, care determină boala fânului, care durează o lună, două, chiar trei”, mai spune medicul.

Simptomele alergiei la polen                                                                       

Simptomele sunt nazale şi oculare. Prurit, secreţii nazale, obstrucţie nazală, respiraţie dificilă şi, uneori, durere de cap. Tinerii sunt cei mai afectaţi. Dacă sunt ignorate, alergiile se agravează. Cel mai important este să ştim şi când este perioada de vârf. 

Cum poate fi prevenită

În general, vom evita locurile în care există aceste plante. “E bine să începem un tratament simptomatic, dar nu atunci când suntem deja foarte rău. Uneori, în situaţii grave, să părăsim acel loc. Mai există şi tratamentul de bază, imunoterapia alergenică. Este bine să se înceapă înaintea sezonului, dar se repetă după câteva luni și cel puţin 5 ani". 

Cum o combatem

Imunoterapia este esențială. “Consultul alergologic, evaluarea completă, cunoaşterea factorilor care au determinat alergia şi respectarea imunoterapiei. Trebuie să ştim că este o boală recurentă şi nu se vindecă. Sunt boli care au o mare capacitate de remisiune. Trebuie să evităm astmul, iar tratamentul susţinut al rinitei îl previne. 

Dacă reuşim să prevenim şi să respectăm acest tratament, în special imunoterapia timp de 5 ani, studiile spun că în următorii 10 ani vom avea linişte. 

Uneori alergiile se pot asocia. Alergiile la polen pot produce un anumit tip de alergie şi la alimente.

Dacă după ce mănânci pepene sau banane ai o senzaţie de mâncărime la nivelul cavităţii bucale, trebuie să ştii că poate să fie rezultatul unei reacţii încrucişate între buruiana care a produs alergia respiratorie şi fructele proaspete. 

Toate polenurile de la noi au această posibilitate de a produce reacţii încrucişate", a mai spus medicul.