Ai stat prea mult în soare? Iată ce te salvează!

Când stăm prea mult timp în bătaia razelor soarelui, ne putem trezi uşor cu hipertermie sau cu o insolaţie, mai ales dacă nu ne hidratăm şi nu ne protejăm. În cazul în care tu sau altcineva este victima insolaţiei, este bine să ştii ce să faci.

image

Insolaţia poate deveni o urgenţă medicală dacă nu se iau măsuri în timp util. Medicii atrag atenţia asupra faptului că pacienţii cu afecţiuni cronice, copiii şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt mai expuşi efectelor caniculei.

Pentru organism, temperaturile foarte ridicate sunt un adevărat factor de stres, prin urmare, se produc anumite mecanisme compensatoare. Unul dintre ele este transpiraţia, prin care organismul încearcă să regleze temperatura. Însă prin transpiraţie se elimină şi apă, minerale şi vitamine, de aceea, este important să ne hidratăm şi să consumăm fructe şi legume, pentru a compensa aceste pierderi. În cazul copiilor mici şi a persoanelor peste 65 de ani, reglarea internă a temperaturii se face cu dificultate.

Ce simptome apar în epuizare termică şi insolaţie

Cu cât stăm mai mult la soare, cu atât riscăm să ne trezim cu semnele epuizării termice a organismului şi cu hipertermie sau boală legată de căldură, care include şi insolaţia.

În afara transpiraţiei excesive, în epuizarea termică mai apar şi: starea de oboseală sau slăbiciune, pielea rece şi umedă, epuizarea psihică, setea accentuată, migrene, crampe, piele umedă şi rece, greaţă, vărsături, gură uscată, iritabilitate.

Dacă nu se iau măsuri pentru combaterea epuizării termice, se instalează insolaţia, care poate avea complicaţii severe. În insolaţie, temperatura corpului poate depăşi 40°C, iar alte simptome posibile sunt: stări de greaţă, ameţeală, puls rapid şi crescut, lipsa transpiraţiei, cefalee, piele roşie şi fierbinte, delir şi convulsii. Trebuie reţinut faptul că insolaţia este o urgenţă medicală, care poate avea complicaţii periculoase: deshidratarea severă care o însoţeşte poate duce la edem cerebral şi leziuni grave ale creierului, iar modificările nivelului de electroliţi pot determina tulburări de ritm cardiac. Insolaţia mai poate duce la afectare renală, hepatică, la probleme respiratorii sau ale sistemului circulator.

Măsuri care pot salva viaţa

Dacă o persoană are simptome sugestive de insolaţie, este indicat să se apeleze 112. În aşteptarea echipajului ambulanţei, se recomandă următoarele:

►mutarea victimei într-o zonă răcoroasă, cu aer condiţionat;

►îndepărtarea excesului de haine, dacă este cazul;

►răcirea corpului prin aplicarea de comprese reci în zona inghinală sau axilară, până când temperatura ajunge la 38°C. Nu se recomandă contactul brusc al corpului fierbinte cu apa rece, pentru că poate să se producă un şoc uneori fatal;

►dacă victima este conştientă, i se dau lichide (nu alcool).

Sfatul medicului

"În funcție de nivelul de expunere la soare/temperatură crescută, pacienții trebuie să acceseze sistemul medical de urgență pentru următoarele semne și simptome: temperatură corporală crescută, tahicardie sinusală, frecvență respiratorie crescută, tensiune arterială mărită; aproximativ un sfert dintre pacienți vor fi hipotensivi. Alte semne și simptome asociate pot fi slăbiciunea, letargia, greața, vărsăturile, amețelile, înroșirea feței, afectarea pulmonară, diureza scăzută, sângerarea excesivă și tulburările neurologice", explică dr.  Cristian Pandrea, coordonatorul compartimentului de Primiri Urgenţe din Spitalul Clinic Sanador. 

Vezi şi: Ai folosit greşit până acum crema de protecţie solară? Iată ce spune dermatologul!