Ce băuturi ar trebui să eviți când este caniculă

Temperaturile extreme pot fi periculoase pentru multă lume, de aceea este bine să știi care sunt factorii agravanți, care îți pot periclita și mai tare sănătatea.

Probabil știi să eviți activitățile obositoare în aer liber, să te asiguri că poți folosi aerul condiționat, mai ales la vîrsta a treia, că trebuie să porți protecție solară și să rămâi hidratat.

Dar, hidratarea trebuie făcută stiind câteva lucruri importante, scrie Best Life Online.

Experții spun că există anumite băuturi pe care ar trebui să le eviți întru totul în timpul unui val de căldură pentru a reduce riscul de a experimenta efecte adverse. Afla ce nu ar trebui să bei pe vreme foarte caldă.

Alcool

Experții sunt de acord că a consuma alcool pe caniculă poate fi  cea mai proastă alegere.

Alcoolul este un diuretic dovedit, ceea ce înseamnă că îți crește producția de urină și, prin urmare, îți drenează corpul de apă. Potrivit Crucii Roșii Americane, acest lucru este valabil chiar și în cazușl berii, cunoscută pentru că este preferată de foarte mulți în zilele cplduyroase, tocmai pentru că, în mod greșit, se crede că are un rol important și în răcorire și în hidratare.

Medicii susțin că, în cazul în care ai un serviciu care presupune să lucrezi afară, în căldură, nu trebuie să consumi deloc alcool, cu 24 de ore îmainte, deoarece acest lucru poate crește riscul de îmbolnăvire pe căldură.

Mai mult, potrivit Spitalului Flushing, citat de Best Life Online, „temperatura corpului este reglată de glanda hipotalamus. Alcoolul va provoca o încetinire a funcției hipotalamusului, așa că, în situația în care corpul este deja infierbântat din cauza căldurii, efectele alcoolului vor face corpul să simtă o temperature exterioară, dar și corporală mai mare.”

Cafea și ceai

Potrivit Clinicii Mayo, „Ca substanță chimică, cofeina crește producția de urină, adică, mai exact, cofeina este un diuretic. Dar majoritatea cercetărilor sugerează că lichidul din băuturile cu cofeină echilibrează efectul diuretic al nivelurilor tipice de cofeină”.

Totul depinde de cât de obișnuit este corpul tău cu cafeina. Dacă bei cafea sau ceai zilnic și le echilibrezi electrolitic dar și din punctul de Vedere al hidratării cu multă apă, probabil că poți să consumi aceste băuturi cu moderație în timpul unui val de căldură.

Cu toate acestea, dacă corpul tău este sensibil la cofeină, aceasta ar putea avea un efect major de deshidratare.

2 cafea shutterstock 1189166272 jpg jpeg

Cafeaua te-ar putea deshidrata și este bine să limitezi consumul. Foto: Shuttesrtock

Băuturi acidulate

De obiciei, sucurile acidulate conțin cola, adica cofeină, dar sunt și foarte bogate în zahăr, lucru care, potrivit studiilor și cwrcetărilor științifice, duce la deshidratare suplimentară.

„Acest lucru se datorează probabil interacțiunii zahărului și apei în interiorul celulelor”, explică Medical News Today. „Aportul mai mare de zahăr face ca celulele din organism să transfere mai multă apă către rinichi, încercând să elimine surplusul de zahăr și să mărească cantiatea de urină”.

De fapt, un studiu din iulie 2016 publicat în Jurnalul American de Fiziologie a constatat că băuturile răcoritoare agravează deshidratarea și cresc leziunile renale.

 Băuturi energizante

Cofeina este din nou de vină aici.Unele băuturi energizante conțin mult mai multă cofeină decât porțiile standard de cafea, ceai sau băuturi răcoritoare, avertizează medicii. De asemenea, ar putea conține și mai mult zahăr decât băuturile răcoritoare.

Reține, totuși, că băuturile energizante și băuturile utilizate de sportive, sau pentru sport, sunt două lucruri diferite. Acestea din urmă conțin electroliți, care pot „înlocui sarea și mineralele pe care le pierzi prin transpirație”, notează Crucea Roșie.

Atenție la semne de deshidratare

Culoarea urinei poate fi un indicator cheie.Dacă urina ta are culoarea sucului de mere sau mai închisă, atunci trebuie să consumi mai multă apă.

Potrivit Dental Touch, respirația urât mirositoare poate fi, de asemenea, un semn de deshidratare. Când ești deshidratat, nu produci suficientă salivă, așa că fără saliva care curăța resturile, bacteriile se înmulțesc și  duc la respirația urât mirositoare.

Potrivit Serviciului Național de Sănătate al Regatului Unit, alte semne de deshidratare includ senzația de sete, oboseală, amețeală sau amețeli. Gura uscată, buzele sau ochii ar putea fi, de asemenea, semne că ai nevoie de mai multă apă.