Ce trebuie să facă pacienţii cu cancer pe caniculă. Sfatul medicului

Valul de canicul─â care traverseaz─â ╚Ťara noastr─â afecteaz─â activit─â╚Ťile popula╚Ťiei ╚Öi pune ├«n pericol s─ân─âtatea celor cu afec╚Ťiuni grave. Pentru pacien╚Ťii oncologici, care sunt deja deshidrata╚Ťi ├«n urma efectelor adverse ale tratamentului, riscul este cu at├ót mai mare, explic─â speciali╚Ötii.

image

ÔÇŁC├ónd vine vorba de lupta cu canicul─â, cea mai mare provocare pentru pacien╚Ťi este s─â r─âm├ón─â hidrata╚Ťi. ├Än primul r├ónd, at├ót cancerul, c├ót ╚Öi efectele adverse ale tratamentului pot diminua lipsa apetitului ╚Öi a senza╚Ťiei de sete. Mai mult, v─ârs─âturile, scaunele dese sau grea╚Ťa cauzate de chimioterapie sau radioterapie fac ca ace╚Ötia s─â fie oricum deshidrata╚Ťi. Cu at├ót mai mult, ├«ntr-o perioad─â canicular─â, problemele se accentueaz─âÔÇŁ, explica Dr. Dan Pop, medic specialist radioterapie.

Din p─âcate, oric├ót de mare ar fi temperatura de afar─â, o baie ├«n mare sau ├«n piscin─â nu este recomandat─â pentru pacien╚Ťii care urmeaz─â un tratament oncologic. ÔÇŁPe parcursul iradierii, trebuie evitat contactul tegumentului iradiat cu substan╚Ťe iritante, iar apa s─ârat─â sau clorul din ap─â pot avea acest efect. Totodat─â, pacien╚Ťii oncologici au imunitatea sc─âzut─â ╚Öi sunt predispu╚Öi infec╚Ťiilor, iar o piscin─â reprezint─â un pericol din acest punct de vedere, dac─â apa nu este cur─â╚Ťat─â corespunz─âtorÔÇŁ, explic─â doctorul Dan Pop.

├Än aceste condi╚Ťii, pacien╚Ťii oncologici sunt sf─âtui╚Ťi s─â respecte recomand─ârilor primite din partea medicului ╚Öi, mai ales, pe parcursul iradierii, s─â evite expunerea la soare a zonei iradiate. ÔÇŁ├Än general recomand─âm abstinen╚Ťa de la expunerea la soare a tegumentului din zona iradiat─â ├«n urm─âtoarele luni post-procedur─â, pentru faptul c─â tegumentul iradiat este mult mai sensibil la ac╚Ťiunea nociv─â a radia╚Ťiei solare. ├Än plus, lo╚Ťiunile de protec╚Ťie solar─â trebuie folosite de orice persoan─â care inten╚Ťioneaz─â s─â se expun─â la soare ╚Öi trebuie aleas─â o crem─â cu un factor de protec╚Ťie c├ót mai mareÔÇŁ, a ad─âugat medicul specialist.

Astfel, pacien╚Ťii trebuie s─â fie aten╚Ťi la semne precum ame╚Ťeala, frisoane, sl─âbiciune sau crampe musculare, piele uscat─â sau fierbinte, iar dac─â le observ─â trebuie s─â ia m─âsuri pentru a se hidrata.