Ai mânca tot timpul şi nu ai chef de contacte sexuale? Iată ce ai putea avea!

Dezechilibrul hormonal se manifestă când corpul secretă prea mulți sau prea puțini hormoni. Când apare, întregul organism are de suferit, iar acest lucru se manifestă prin anumite simptome, printre care tulburările de apetit şi scăderea dorinţei sexuale.

image

Foamea exagerată ar putea semnala o tulburare hormonală. Foto: Shutterstock

Hormonii sunt substanțe chimice de care este nevoie în majoritatea proceselor care asigură funcționarea corpului, iar problemele hormonale afectează atât femeile cât și bărbații, deși există și probleme hormonale specifice. În cazul femeilor, acestea sunt cele legate de nivelul de estrogen, hormon feminin, iar în cazul bărbaților, de testosteron, hormonul specific masculin.

Foamea continuă, hormoni tiroidieni sau de stres

Dacă ai o poftă de mâncare exagerată, hormonii tiroidieni ar putea fi problema. Aceștia au rol important în reglarea metabolismului. Dacă sunt produși în exces, arzi mai repede caloriile și pofta de mâncare apare rapid, la scurt timp după masă.

Pe de altă parte, dacă treci printr-o perioadă de stres prelungit, de vină pentru foamea continuă ar putea să fie și cortizolul. Numit și hormonul stresului, cortizolul se produce la nivelul glandelor suprarenale și, printre altele, semnalează corpului că este expus unui pericol vital, de aceea este necesar să-și facă rezerve de grăsime, necesare supraviețuirii. Când avem de-a face cu efectul stresului prelungit, excesul de cortizol poate face determina acumularea kilogramelor. În schimb, la persoanele cu hipertiroidie, adică exces de hormoni tiroidieni, greutatea nu fluctuează, în ciuda poftei de mâncare.

Lipsa dorinţei sexuale

Estrogenul, progesteronul și testosteronul sunt hormoni implicați în apariția dorinței sexuale și a pregătirii corpului pentru contactele intime, dar și în menținerea actului sexual. O creștere a nivelului de estrogen, hormon feminin, crește lubrifierea vaginală și dorința sexuală, în timp ce un nivel crescut de progesteron inhibă dorința. În cazul bărbaților, deficiența de testosteron (hipogonadism) poate scădea libidoul și poate provoca disfuncție erectilă. Prea puțin estrogen și prea puțin testosteron pot afecta major apetitul sexual, dar și fluctuațiile la nivelul hormonului tiroidian pot fi de vină. În cazul femeilor, se manifestă prin durere în timpul actului sexual, din cauza lipsei de lubrifiere, iar în cazul bărbaților s-au observat scăderea libidoului, tulburări de erecție și întârzierea ejaculării.  

Vezi şi: Ce măsuri poți lua pentru a avea grijă de sănătatea tiroidei

Îți cade părul? Prea mult testosteron!

Dacă nu este vorba despre o perioadă stresantă din viața ta, în care ai neglijat ceea ce mănânci, și părul a avut de suferit, sau despre perioada care urmează după sarcină, atunci testosteronul poate fi de vină pentru căderea părului. Nivelul crescut de testosteron apare la femei în cazul sindromului de ovar polichistic. Debutul poate avea loc la vârste mici, încă din adolescență, și constă într-o producție de hormoni masculini mai mare decât este necesar. Simptomele asociate pot include creșterea părului pe față, chiar dacă cel de pe cap cade, menstruații neregulate, acnee și chisturi ovariene.

Tot un hormon derivat din testosteron poate fi vinovat de căderea părului la bărbați. Este vorba despre dihidrotestosteron (DHT), considerat hormon androgenic esențial, responsabil pentru formarea caracteristicilor masculine încă din timpul sarcinii, pentru dezvoltarea celor mai multe caracteristici sexuale secundare la bărbați la pubertate și implicat în menținerea funcției sexuale masculine pe tot parcursul vieții adulte. Prea mult DHT poate produce pierderea rapidă a părului, de aceea, unele tratamente constau în administrarea de medicamente care inhibă transformarea testosteronului în DHT.

Vezi şi: Îţi cade părul? Iată care pot fi cauzele!

INFO

În cazul în care se suspectează prezenţa dezechilibrelor hormonale, medicul poate recomanda analize precum: FSH, estradiol, progesteron, testosteron şi vitamina D.