Medic: Nodulii tiroidieni se pot trata minim invaziv

Nodulii tiroidieni sunt o patologie destul de frecventă. Este bine de ştiut că există opţiuni moderne de tratament a nodulilor la tiroidă, cum este cazul ablaţiei prin radiofrecvenţă, care este recomandată în situații specifice, având în vedere particularitățile fiecărui caz, şi care are numeroase avantaje pentru pacient, de la păstrarea funcției tiroidei la recuperarea rapidă. Mai multe despre acest subiect ne vorbeşte dr. Alina Lupu, medic primar endocrinologie.

image

1. Ce sunt şi de ce apar nodulii tiroidieni?

Nodulul tiroidian reprezintă o modificare localizată a structurii glandei tiroide și este o patologie frecventă, afectând până la 50% din populație. Pentru majoritatea nodulilor benigni, în absență vreunei simptomatologii, de regulă, se optează pentru monitorizare ecografică periodică. În timp, odată cu creșterea volumului nodulilor, aceștia pot cauza simptome de compresiune locală la nivelul gâtului, senzație de corp străin, de apăsare sau constricție, dificultate la înghițire sau respirație. Deloc de neglijat este aspectul estetic nedorit, de modificare a regiunii anterioare a gâtului.

2. De câte tipuri sunt nodulii tiroidieni?

Noduli tiroidieni pot fi clasificați în funcție de mai multe criterii. Dacă este să luăm în seamă structura, atunci putem vorbi despre noduli chistici cu preponderență lichidiană ca și conținut, noduli solizi sau noduli micști. Și, cea mai interesantă și importantă clasificare din punctul nostru de vedere și al pacienților, este clasificarea între noduli benigni și noduli maligni. În ceea ce privește prevenția, prin prisma factorilor de risc enumerați, trebuie să ne gândim întotdeauna să avem un aport iodat suficient, să ne ferim, să evităm cât putem expunerea la radiații a regiunii gâtului și, desigur, pentru pacienții care au factor de risc pentru apariția nodulilor tiroidieni, cum ar fi cei cu antecedente heredocolaterale, adică membrii ai familiei cu patologie de acest gen, trebuie să-și facă acele controale periodice și o monitorizare pentru a preveni descoperirea într-un stadiu avansat a unor leziuni tiroidiene, mai ales cele maligne.

3. Care sunt metodele de diagnosticare a nodulilor tiroidieni?

Nodulul tiroidian reprezintă o patologie frecventă care afectează până la 50% din populație, cu incidență crescută la sexul feminin. Nodulii sunt descoperiți, în general, la palpare sau cu ocazia unui examen ecografic. Un diagnostic diferențial complex care să distingă nodulii benigni de cei maligni poate fi realizat prin efectuarea puncției tiroidiene sau neinvaziv, prin elastografie tiroidiană.

De multe ori, nodulii tiroidieni sunt asimptomatici și mai ales cei cu dimensiuni mici. Descoperirea lor este întâmplătoarea, incidentală, chiar în cadrul unui control de rutină care include și evaluare ultrasonografică tiroidiană. De multe ori, pacientele vin cu acuze nespecifice de genul nodului în gât, așa cum este cunoscută acea senzație de constricție faringo-laringiană și în urma efectuării evaluării tiroidei găsim niște noduli de mici dimensiuni. Cu totul altfel stau lucrurile când avem de-a face cu noduli de mari dimensiuni sau noduli de natură malignă care invadează deja țesuturile învecinate. Pot apărea semne de compresie; prin devierea sau comprimarea traheei apar probleme la respirat, adică fenomene de dispnee; prin compresia esofagului care, de asemenea, este situat în spatele tiroidei, apare simptomul numit disfagie, adică problemă la înghițit, la deglutiție, iar prin compresia nervului laringeu recurent avem de-a face cu disfonia, adică cu modificarea vocii - răgușeala. Toate aceste simptome pot fi sau nu însoțite de alte manifestări din sfera disfuncțiilor tiroidiene de genul hipotiroidie sau hipertiroidie în funcție de statusul funcțional tiroidian.

4. În ce constă tratamentul nodulilor tiroidieni?

Conduita recomandată ține de tipul de nodul. Dacă ei sunt benigni, de dimensiuni mici, nu provoacă disconfort sau semne de compresiune locală, evident că vom alege să-i monitorizăm, să-i urmărim la anumite intervale de timp pe care medicul endocrinolog le stabilește. Dacă acești noduli, deși benigni, sunt voluminoși, dau tulburări de compresiune, evident că se ia în calcul cura chirurgicală. Există și alte metode la ora actuală pentru nodulii care se încadrează între anumite criterii de includere în acest protocol pentru acest tip de intervenție. În ultima perioada, s-au dezvoltat accelerat, predominant în ultimii 10 ani, metodele de tratament minim invazive bazate pe termoablație a nodulilor tiroidieni. Radiofrecvența este singura metodă aprobată FDA pentru tratamentul nodulilor tiroidieni.

5. În ce situaţii nodulii tiroidieni se pot trata prin ablaţie prin radiofrecvenţă?

Ablația prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni este propusă, ca metodă alternativă la tratamentul chirurgical, în următoarele cazuri:

· noduli cu diametrul mai mare de 20-30 mm, cu creștere progresivă pe durata monitorizării ecografice;

· noduli care determină simptome de compresiune locală la nivelul gâtului;

· noduli vizibili, care cauzează disconfort estetic;

· existența unor contraindicații pentru intervenția chirurgicală.

6. În ce constă ablaţia prin radiofrecvenţă? Ce ar trebui să ştie pacienţii legat de această intervenţie? 

Ablația prin radiofrecvență este o procedură minim invazivă, care se realizează în echipă multidisciplinară endocrinolog-radiolog intervenționist, sub anestezie locală și control ecografic. Procedura presupune puncția directă a tiroidei, implicit a nodulilor tiroidieni benigni, și distrugerea, prin căldura produsă de curentul de radiofrecvență, a unei porțiuni variabile de țesut nodular.

Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență prezintă următoarele avantaje: reducerea semnificativă, cu aproximativ 60-80%, a volumului nodulilor tratați, asigură păstrarea funcției tiroidiene, absența cicatricilor la nivelul gâtului, nu necesită spitalizare si anestezie generală, prezintă risc scăzut de complicații și disconfort procedural minim. Simptomele de compresiune locală, la nivelul gâtului, se reduc treptat, odată cu scăderea volumului nodular, mai accelerat în primele 3 luni după intervenție. Ulterior, dimensiunile nodulilor continuă să scadă pe durata a 1-2 ani.

Procedura de ablație prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni este o procedură efectuată în regim ambulatoriu, pacientul necesitând o monitorizare postoperatorie de doar 3 ore. În dimineața procedurii, pacientul nu va consuma lichide și nu va mânca. Alte pregătiri preoperatorii nu sunt necesare. Intervenția se realizează într-o sală special destinată procedurilor minim invazive, sub ghidaj ecografic.

Deoarece în timpul procedurii este necesar ca pacientul sa mențină o poziție relaxată și cu fața în sus, cu limitarea mișcărilor involuntare, se va aplica o sedare ușoară și anestezie locală. Medicul și pacientul vor comunica pe toată durata intervenției pentru a putea recunoaște și trata cât mai precoce eventualele efecte adverse.

După dezinfectarea locală a tegumentelor de la nivelul gâtului, medicul va efectua anestezia locală.  Procedura se realizează după ce acul este introdus în țesutul tiroidian afectat, sub control ecografic. Intervenția permite distrugerea prin căldura produsă de curentul de radiofrecvență a unei porțiuni variabile de țesut nodular. Proporțional cu volumul de țesut distrus se poate obține o reducere volumetrică a nodulului, cu reducerea consecutivă a simptomelor și a tumefacției locale. Rezultatul se obține în săptămâni și luni după procedură.

7. Este nevoie de o pregătire prealabilă înainte de această procedură medicală?

Înainte de efectuarea procedurii, este necesară o serie de investigații:

· ecografie tiroidiană;

· bilanț hormonal tiroidian (TSH, FT4, calcitonina+/-anticorpi antitiroidieni);

· FNAC - puncție tiroidiană aspirativă cu ac fin;

· scintigrafie tiroidiană la pacienții cu noduli funcționali (autonomi/în curs de autonomizare);

· consult ORL (laringoscopie) – evaluarea mobilității corzilor vocale la pacienții cu disfonie (modificări ale vocii) sau intervenții chirurgicale anterioare în zona gâtului.

8. Ce se întâmplă după procedură? Este nevoie de recuperare şi când îşi poate relua pacientul treburile zilnice?

Pacientul va rămâne 3 ore sub monitorizare, urmând să se întoarcă la activitățile cotidiene din aceeași zi, fără restricții. Tratamentul poate fi repetat la nevoie. Această procedură nu exclude posibilitatea, dacă este necesar, ca în viitor să se poată realiza tiroidectomia totală sau parțială. Procedura este considerată eficientă dacă, la evaluarea efectuată după 12 luni, volumul nodulului a scăzut cu minim 50%.

image

CV

Dr. Lupu Alina

Medic primar endocrinologie

Competențe

►Ecografie endocrină, elastografie tiroidiană, puncție tiroidiană cu ac fin

►Atestat ISCD și IOF pentru diagnosticul și tratamentul osteoporozei

Preocupări medicale/Domenii de interes

►Patologia tiroidiană nodulară și autoimună, osteoporoza de postmenopauză, infertilitatea de cauză endocrină, tulburări de creștere la copil

Experiență într-un anumit domeniu

►Ecografie tiroidiană și paratiroidiană, elastografie și elastometrie ultrasonografică, puncție tiroidiană cu ac fin ghidată ecografic diagnostică/evacuatorie.