Medic: Nodulii tiroidieni se pot trata minim invaziv

Nodulii tiroidieni sunt o patologie destul de frecvent─â. Este bine de ┼čtiut c─â exist─â op┼úiuni moderne de tratament a nodulilor la tiroid─â, cum este cazul abla┼úiei prin radiofrecven┼ú─â, care este recomandat─â ├«n situa╚Ťii specifice, av├ónd ├«n vedere particularit─â╚Ťile fiec─ârui caz, ┼či care are numeroase avantaje pentru pacient, de la p─âstrarea func╚Ťiei tiroidei la recuperarea rapid─â. Mai multe despre acest subiect ne vorbe┼čte dr. Alina Lupu, medic primar endocrinologie.

image

1. Ce sunt ┼či de ce apar nodulii tiroidieni?

Nodulul tiroidian reprezint─â o modificare localizat─â a structurii glandei tiroide ╚Öi este o patologie frecvent─â, afect├ónd p├ón─â la 50% din popula╚Ťie. Pentru majoritatea nodulilor benigni, ├«n absen╚Ť─â vreunei simptomatologii, de regul─â, se opteaz─â pentru monitorizare ecografic─â periodic─â. ├Än timp, odat─â cu cre╚Öterea volumului nodulilor, ace╚Ötia pot cauza simptome de compresiune local─â la nivelul g├ótului, senza╚Ťie de corp str─âin, de ap─âsare sau constric╚Ťie, dificultate la ├«nghi╚Ťire sau respira╚Ťie. Deloc de neglijat este aspectul estetic nedorit, de modificare a regiunii anterioare a g├ótului.

2. De c├óte tipuri sunt nodulii tiroidieni?

Noduli tiroidieni pot fi clasifica╚Ťi ├«n func╚Ťie de mai multe criterii. Dac─â este s─â lu─âm ├«n seam─â structura, atunci putem vorbi despre noduli chistici cu preponderen╚Ť─â lichidian─â ca ╚Öi con╚Ťinut, noduli solizi sau noduli mic╚Öti. ╚śi, cea mai interesant─â ╚Öi important─â clasificare din punctul nostru de vedere ╚Öi al pacien╚Ťilor, este clasificarea ├«ntre noduli benigni ╚Öi noduli maligni. ├Än ceea ce prive╚Öte preven╚Ťia, prin prisma factorilor de risc enumera╚Ťi, trebuie s─â ne g├óndim ├«ntotdeauna s─â avem un aport iodat suficient, s─â ne ferim, s─â evit─âm c├ót putem expunerea la radia╚Ťii a regiunii g├ótului ╚Öi, desigur, pentru pacien╚Ťii care au factor de risc pentru apari╚Ťia nodulilor tiroidieni, cum ar fi cei cu antecedente heredocolaterale, adic─â membrii ai familiei cu patologie de acest gen, trebuie s─â-╚Öi fac─â acele controale periodice ╚Öi o monitorizare pentru a preveni descoperirea ├«ntr-un stadiu avansat a unor leziuni tiroidiene, mai ales cele maligne.

3. Care sunt metodele de diagnosticare a nodulilor tiroidieni?

Nodulul tiroidian reprezint─â o patologie frecvent─â care afecteaz─â p├ón─â la 50% din popula╚Ťie, cu inciden╚Ť─â crescut─â la sexul feminin. Nodulii sunt descoperi╚Ťi, ├«n general, la palpare sau cu ocazia unui examen ecografic. Un diagnostic diferen╚Ťial complex care s─â disting─â nodulii benigni de cei maligni poate fi realizat prin efectuarea punc╚Ťiei tiroidiene sau neinvaziv, prin elastografie tiroidian─â.

De multe ori, nodulii tiroidieni sunt asimptomatici ╚Öi mai ales cei cu dimensiuni mici. Descoperirea lor este ├«nt├ómpl─âtoarea, incidental─â, chiar ├«n cadrul unui control de rutin─â care include ╚Öi evaluare ultrasonografic─â tiroidian─â. De multe ori, pacientele vin cu acuze nespecifice de genul nodului ├«n g├ót, a╚Öa cum este cunoscut─â acea senza╚Ťie de constric╚Ťie faringo-laringian─â ╚Öi ├«n urma efectu─ârii evalu─ârii tiroidei g─âsim ni╚Öte noduli de mici dimensiuni. Cu totul altfel stau lucrurile c├ónd avem de-a face cu noduli de mari dimensiuni sau noduli de natur─â malign─â care invadeaz─â deja ╚Ťesuturile ├«nvecinate. Pot ap─ârea semne de compresie; prin devierea sau comprimarea traheei apar probleme la respirat, adic─â fenomene de dispnee; prin compresia esofagului care, de asemenea, este situat ├«n spatele tiroidei, apare simptomul numit disfagie, adic─â problem─â la ├«nghi╚Ťit, la degluti╚Ťie, iar prin compresia nervului laringeu recurent avem de-a face cu disfonia, adic─â cu modificarea vocii - r─âgu╚Öeala. Toate aceste simptome pot fi sau nu ├«nso╚Ťite de alte manifest─âri din sfera disfunc╚Ťiilor tiroidiene de genul hipotiroidie sau hipertiroidie ├«n func╚Ťie de statusul func╚Ťional tiroidian.

4. ├Än ce const─â tratamentul nodulilor tiroidieni?

Conduita recomandat─â ╚Ťine de tipul de nodul. Dac─â ei sunt benigni, de dimensiuni mici, nu provoac─â disconfort sau semne de compresiune local─â, evident c─â vom alege s─â-i monitoriz─âm, s─â-i urm─ârim la anumite intervale de timp pe care medicul endocrinolog le stabile╚Öte. Dac─â ace╚Öti noduli, de╚Öi benigni, sunt volumino╚Öi, dau tulbur─âri de compresiune, evident c─â se ia ├«n calcul cura chirurgical─â. Exist─â ╚Öi alte metode la ora actual─â pentru nodulii care se ├«ncadreaz─â ├«ntre anumite criterii de includere ├«n acest protocol pentru acest tip de interven╚Ťie. ├Än ultima perioada, s-au dezvoltat accelerat, predominant ├«n ultimii 10 ani, metodele de tratament minim invazive bazate pe termoabla╚Ťie a nodulilor tiroidieni. Radiofrecven╚Ťa este singura metod─â aprobat─â FDA pentru tratamentul nodulilor tiroidieni.

5. ├Än ce situa┼úii nodulii tiroidieni se pot trata prin abla┼úie prin radiofrecven┼ú─â?

Abla╚Ťia prin radiofrecven╚Ť─â a nodulilor tiroidieni este propus─â, ca metod─â alternativ─â la tratamentul chirurgical, ├«n urm─âtoarele cazuri:

┬Ě noduli cu diametrul mai mare de 20-30 mm, cu cre╚Ötere progresiv─â pe durata monitoriz─ârii ecografice;

┬Ě noduli care determin─â simptome de compresiune local─â la nivelul g├ótului;

┬Ě noduli vizibili, care cauzeaz─â disconfort estetic;

┬Ě existen╚Ťa unor contraindica╚Ťii pentru interven╚Ťia chirurgical─â.

6. ├Än ce const─â abla┼úia prin radiofrecven┼ú─â? Ce ar trebui s─â ┼čtie pacien┼úii legat de aceast─â interven┼úie? 

Abla╚Ťia prin radiofrecven╚Ť─â este o procedur─â minim invaziv─â, care se realizeaz─â ├«n echip─â multidisciplinar─â endocrinolog-radiolog interven╚Ťionist, sub anestezie local─â ╚Öi control ecografic. Procedura presupune punc╚Ťia direct─â a tiroidei, implicit a nodulilor tiroidieni benigni, ╚Öi distrugerea, prin c─âldura produs─â de curentul de radiofrecven╚Ť─â, a unei por╚Ťiuni variabile de ╚Ťesut nodular.

Tratamentul nodulilor tiroidieni prin abla╚Ťie cu radiofrecven╚Ť─â prezint─â urm─âtoarele avantaje: reducerea semnificativ─â, cu aproximativ 60-80%, a volumului nodulilor trata╚Ťi, asigur─â p─âstrarea func╚Ťiei tiroidiene, absen╚Ťa cicatricilor la nivelul g├ótului, nu necesit─â spitalizare si anestezie general─â, prezint─â risc sc─âzut de complica╚Ťii ╚Öi disconfort procedural minim. Simptomele de compresiune local─â, la nivelul g├ótului, se reduc treptat, odat─â cu sc─âderea volumului nodular, mai accelerat ├«n primele 3 luni dup─â interven╚Ťie. Ulterior, dimensiunile nodulilor continu─â s─â scad─â pe durata a 1-2 ani.

Procedura de abla╚Ťie prin radiofrecven╚Ť─â a nodulilor tiroidieni este o procedur─â efectuat─â ├«n regim ambulatoriu, pacientul necesit├ónd o monitorizare postoperatorie de doar 3 ore. ├Än diminea╚Ťa procedurii, pacientul nu va consuma lichide ╚Öi nu va m├ónca. Alte preg─âtiri preoperatorii nu sunt necesare. Interven╚Ťia se realizeaz─â ├«ntr-o sal─â special destinat─â procedurilor minim invazive, sub ghidaj ecografic.

Deoarece ├«n timpul procedurii este necesar ca pacientul sa men╚Ťin─â o pozi╚Ťie relaxat─â ╚Öi cu fa╚Ťa ├«n sus, cu limitarea mi╚Öc─ârilor involuntare, se va aplica o sedare u╚Öoar─â ╚Öi anestezie local─â. Medicul ╚Öi pacientul vor comunica pe toat─â durata interven╚Ťiei pentru a putea recunoa╚Öte ╚Öi trata c├ót mai precoce eventualele efecte adverse.

Dup─â dezinfectarea local─â a tegumentelor de la nivelul g├ótului, medicul va efectua anestezia local─â.  Procedura se realizeaz─â dup─â ce acul este introdus ├«n ╚Ťesutul tiroidian afectat, sub control ecografic. Interven╚Ťia permite distrugerea prin c─âldura produs─â de curentul de radiofrecven╚Ť─â a unei por╚Ťiuni variabile de ╚Ťesut nodular. Propor╚Ťional cu volumul de ╚Ťesut distrus se poate ob╚Ťine o reducere volumetric─â a nodulului, cu reducerea consecutiv─â a simptomelor ╚Öi a tumefac╚Ťiei locale. Rezultatul se ob╚Ťine ├«n s─âpt─âm├óni ╚Öi luni dup─â procedur─â.

7. Este nevoie de o preg─âtire prealabil─â ├«nainte de aceast─â procedur─â medical─â?

├Änainte de efectuarea procedurii, este necesar─â o serie de investiga╚Ťii:

┬Ě ecografie tiroidian─â;

┬Ě bilan╚Ť hormonal tiroidian (TSH, FT4, calcitonina+/-anticorpi antitiroidieni);

┬Ě FNAC - punc╚Ťie tiroidian─â aspirativ─â cu ac fin;

┬Ě scintigrafie tiroidian─â la pacien╚Ťii cu noduli func╚Ťionali (autonomi/├«n curs de autonomizare);

┬Ě consult ORL (laringoscopie) ÔÇô evaluarea mobilit─â╚Ťii corzilor vocale la pacien╚Ťii cu disfonie (modific─âri ale vocii) sau interven╚Ťii chirurgicale anterioare ├«n zona g├ótului.

8. Ce se ├«nt├ómpl─â dup─â procedur─â? Este nevoie de recuperare ┼či c├ónd ├«┼či poate relua pacientul treburile zilnice?

Pacientul va r─âm├óne 3 ore sub monitorizare, urm├ónd s─â se ├«ntoarc─â la activit─â╚Ťile cotidiene din aceea╚Öi zi, f─âr─â restric╚Ťii. Tratamentul poate fi repetat la nevoie. Aceast─â procedur─â nu exclude posibilitatea, dac─â este necesar, ca ├«n viitor s─â se poat─â realiza tiroidectomia total─â sau par╚Ťial─â. Procedura este considerat─â eficient─â dac─â, la evaluarea efectuat─â dup─â 12 luni, volumul nodulului a sc─âzut cu minim 50%.

image

CV

Dr. Lupu Alina

Medic primar endocrinologie

Competen╚Ťe

Ôľ║Ecografie endocrin─â, elastografie tiroidian─â, punc╚Ťie tiroidian─â cu ac fin

Ôľ║Atestat ISCD ╚Öi IOF pentru diagnosticul ╚Öi tratamentul osteoporozei

Preocup─âri medicale/Domenii de interes

Ôľ║Patologia tiroidian─â nodular─â ╚Öi autoimun─â, osteoporoza de postmenopauz─â, infertilitatea de cauz─â endocrin─â, tulbur─âri de cre╚Ötere la copil

Experien╚Ť─â ├«ntr-un anumit domeniu

Ôľ║Ecografie tiroidian─â ╚Öi paratiroidian─â, elastografie ╚Öi elastometrie ultrasonografic─â, punc╚Ťie tiroidian─â cu ac fin ghidat─â ecografic diagnostic─â/evacuatorie.