Adesea ignorate, aceste afecțiuni pot duce la infertilitate

Sănătatea aparatului endocrin joacă un rol important în conceperea unui copil. De cele mai multe ori, cuplurile care se confruntă cu infertilitate nu vizitează cabinetul specialistului endocrinolog, neștiind că afecțiuni precum hipertiroidismul, hipotiroidismul sau tiroida autoimună duc la probleme de fertilitate.

image

Aparatul endocrin controlează procesele importante din organism

Sistemul endocrin este compus din mai multe glande, unele dintre acestea sunt controlate de hipofiză (numită și glandă pituitară) sau de hipotalamus. Hipotalamusul este o zonă a creierului care realizează legătura dintre sistemul nervos și cel endocrin. Acesta are un rol esențial în controlul temperaturii corporale, senzației de foame sau de sete, stării de spirit, tensiunii arteriale și a dorinței sexuale, informează clevelandclinic.org. Hipofiza este o glandă mică, având mărimea unui bob de fasole (cântărește aproximativ 0,5g-0,8g), informează healthline.com. Totuși, hipofiza este considerată cel mai important organ endocrin, producând hormoni importanți: hormonul de creștere (STH), proclatina, implicată în numeroase procese inclusiv în fertilitate, hormonul de stimulare tiroidiană, hormonul foliculostimulant (FSH), care are un rol esențial în susținerea fertilității, susținând secreția de hormoni estrogeni la femei și producerea lichidului spermatic în cazul bărbaților, precum și alți hormoni importanți.

Vezi şi: Cancerul de tiroidă: cum se manifestă şi cine este mai expus

Sănătatea tiroidei joacă un rol esențial în susținerea fertilității

Există o legătură importantă între funcția tiroidiană și hormonii implicații în fertilitate: estrogenul, progesteronul și testosteronul. Hipertiroidismul sau tiroida hiperactivă poate cauza anovulație, menstruații neregulate și complicații grave în cazul gravidelor care suferă de hipertiroidism, precum preeclampsie, nașterea unui copil cu dizabilități intelectuale sau chiar avort spontan, informează medicalnewstoday.com. De cealaltă parte, hipotiroidismul din cauza producției insuficiente de hormoni tiroidieni poate afecta și procesul de ovulație, iar în tiroida autoimună, unde sistemul imunitar acționeză împotriva tiroidei, riscul de avort spontan este crescut, potrivit pubmed.gov. Afecțiunile tiroidiene pot avea simptome precum: scădere bruscă în greutate, oboseală inexplicabilă, insomnie, diaree și tulburări ale ciclului menstrual (în hipertiroidism) sau constipație, dereglări menstruale, păr uscat și unghii fragile, dureri musculare și articulare, obezitate, umflarea feței și încetinirea ritmului cardiac (hipotiroidism). Unele simptome pot fi asociate și cu alte afecțiuni, de aceea, pentru a evita orice fel de confuzie, este bine să nu amâni controalele și analizele de rutină. De asemenea, este recomandat să vizitezi cabinetul medicului endocrinolog pentru un set de analize, mai ales dacă intenționezi să rămâi însărcinată.

Alte afecțiuni ale sistemului endocrin care pot duce la infertilitate

Dr. Arhire Amalia Ioana, medic primar endocrinolog și medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, spune că și alte afecțiuni ale sistemului endocrin precum sindromul ovarelor polichistice, obezitatea și sindromul Klinefelter la bărbați (o boală genetică în care bărbatul prezintă trioul de cromozomi XXY) pot cauza infertilitate. De asemenea, specialista susține că medicul endocrinolog poate recomanda analizele potrivite, doar în urma unui consult amănunțit: ,, Analizele se recomandă după un consult amănunțit cu o anamneză riguroasă. Aceasta e ordinea: consult, apoi investigații în urma consultului!’’

de Anca-Teodora Popa