Cum îţi dai seama că ai putea avea o tulburare hormonală

1 shutterstock 1126190450 jpg jpeg

Dezechilibrele hormonale sunt corelate, ├«n cele mai multe cazuri, cu afec┼úiuni ale glandei tiroide. Nervozitatea, c─âderea p─ârului ┼či apari┼úia unor noduli sunt c├óteva dintre semnele prin care acestea se manifest─â.

Oboseala ┼či somnolen┼úa indic─â hipotiroidie

Deficitul de hormoni tiroidieni sau hipotiroidia este semnalat─â de nepl─âceri care nu trezesc suspiciuni p├ón─â nu devin deranjante ┼či perturb─â desf─â┼čurarea activit─â┼úilor cotidiene. Este vorba despre simptome ca oboseala, somnolen┼úa, lentoarea ├«n mi┼čc─âri, cre┼čterea ├«n greutate, constipa┼úia, problemele de memorie, deshidratarea pielii, c─âderea excesiv─â a p─ârului. La acestea, se pot ad─âuga: senza┼úia de frig, anemia ┼či o cre┼čtere a nivelului de colesterol.

Cite┼čte ┼či: 8 boli pe care le putem mo┼čteni de la p─ârin┼úi

Ai sl─âbit brusc? E posibil s─â suferi de hipertiroidie!

├Än cazul hipertiroidiei, exist─â un exces de hormoni tiroidieni. Din acest motiv, se ajunge la o sc─âdere ├«n greutate inexplicabil─â, la nervozitate ┼či agita┼úie. Alte semne ale tulbur─ârilor hormonale tiroidiene sunt cre┼čterea frecven┼úei cardiace (tahicardie), transpira┼úiile, dificult─â┼úile la ├«nghi┼úire sau de respira┼úie ┼či insomnia. ÔÇ×Unele forme de hipertiroidie pot determina manifest─âri oculare, cu senza┼úie de nisip ├«n ochi, hiperlacrima┼úie ┼či uneori exoftalmie (n.r. proeminen┼úa globului ocular ├«n afara orbitei)ÔÇť, explic─â medicul specialist endocrinolog Corina Chiri┼ú─â.

Foamea exagerat─â, semn de hipoglicemie

Din cauza stresului, a unor tratamente medicamentoase sau a unei inflama┼úii ├«n corp, cre┼čte riscul apari┼úiei unor deregl─âri hormonale la nivelul glandelor (suprarenale, hipofiz─â, hipotalamus, pancreas endocrin, testicule sau ovare, epifiz─â, tiroid─â, paratidoide). Apetitul crescut ┼či durerile de cap sunt doar c├óteva dintre semnele unui dezechilibru care ar trebui s─â te conving─â de necesitatea unui control endocrinologic. De pild─â, o poft─â de m├óncare exacerbat─â poate indica o sc─âdere a zah─ârului din s├ónge (hipoglicemie). Durerile de cap, ciclurile neregulate ┼či tensionarea s├ónilor arat─â o tulburare a balan┼úei dintre hormonii estrogen ┼či progesteron. ├Än timp ce un apetit sexual redus sugereaz─â o sc─âdere a nivelului de hormoni androgeni, pilozitatea excesiv─â (hirsutism), acneea, vergeturile demonstreaz─â un exces de hormoni de acest tip, produ┼či de ovare, testicule ┼či glandele suprarenale.

Sfatul specialistului

Dr. Corina Chiriţă

medic specialist endocrinolog, Medicover Plevnei, Bucure┼čti

Dac─â disfunc┼úia tiroidian─â nu este diagnosticat─â ┼či tratat─â, atunci se poate agrava. Cu timpul, simptomatologia se accentueaz─â ┼či poate deveni chiar amenin┼ú─âtoare de via┼ú─â. Tratamentul pentru hipotiroidie sau pentru hipertiroidie este ini┼úial medicamentos. ├Än anumite cazuri de hipertiroidie, se recurge ulterior la ├«ndep─ârtarea chirurgical─â a tiroidei (tiroidectomie) sau la administrarea de iod radioactiv, care distruge tiroida.