Cancerul de tiroid─â: cum se manifest─â ┼či cine este mai expus

Prezen╚Ťa unui nodul la tiroid─â nu trebuie s─â ne lase indiferen╚Ťi, pentru c─â poate semnala prezen╚Ťa unui cancer la acest nivel. Cancerul de tiroid─â este cea mai frecvent─â form─â de boal─â malign─â a glandelor endocrine.  

image

Glanda tiroid─â seam─ân─â cu un fluture ╚Öi se afl─â ├«n regiunea anterioar─â a g├ótului. Este format─â din doi lobi uni╚Ťi printr-o punte numit─â istm ╚Öi are o greutate aproximativ─â de 20-30 g. ├Än interiorul acestei glande se g─âse╚Öte o protein─â (tiroglobulin─â), din care sunt sintetiza╚Ťi hormonii triiodotironina (T3) ╚Öi tiroxina (T4). Cre╚Öterea ╚Öi producerea T3 ╚Öi a T4 sunt controlate de un alt hormon, TSH, secretat de hipofiz─â, o gland─â situat─â la nivelul creierului, ├«ntr-o structur─â osoas─â numit─â ╚Öa turceasc─â. De asemenea, tiroida secret─â calcitonina, hormon care ajut─â la controlul nivelului calciului ├«n s├ónge. Hormonii tiroidieni regleaz─â metabolismul ╚Öi func╚Ťiile organelor interne, iar orice tulburare a func╚Ťion─ârii tiroidei mi╚Öcoreaz─â sau accelereaz─â procesele chimice din organism. Astfel se eviden╚Ťiaz─â hipofunc╚Ťia sau hiperfunc╚Ťia acestora.

Cancerul tiroidian, cea mai frecvent─â form─â de boal─â malign─â a glandelor endocrine, este destul de rar, alc─âtuind 1-2% din totalitatea tumorilor maligne. Boala este depistat─â mai des la femeile cu v├órsta ├«ntre 40 ┼či 60 de ani, cu inciden┼ú─â mai mare la menopauz─â. La b─ârba┼úi, apare mai des ├«n intervalul de v├órst─â 60-70 de ani.

Care sunt factorii de risc

Nu sunt cunoscute pe deplin cauzele apari╚Ťiei bolii, dar unele cercet─âri recente arat─â c─â o cauz─â ar fi o modificare genetic─â transmis─â de p─ârin┼úi copiilor, risc care poate fi evaluat prin teste genetice.

Exist─â factori favorizan╚Ťi precum expunerea la radia╚Ťii precum cele din cadrul unor accidente nucleare. Inciden┼úa cancerului tiroidian a fost mai mare la copiii expu┼či radia┼úiilor dup─â accidentul nuclear de la Cernob├«l.

┼×i radioterapia la nivelul g├ótului sau capului ├«n copil─ârie este un factor implicat ├«n apari┼úia bolii. At├ót deficitul, c├ót ┼či excesul de iod pot expune unui risc mai mare de apari┼úie a cancerului tiroidian.

┼×i unele boli prezint─â un risc crescut de apari┼úie a cancerului de tiroid─â, printre acestea num─âr├óndu-se polipoza adenomatoas─â familial─â, sindromul Cowden ┼či sindromul Carney.

Cite┼čte ┼či: De c├ót iod ai nevoie ┼či care sunt sursele alimentare

Principalele tipuri de cancer tiroidian

Carcinom papilar este cea mai frecvent─â form─â de cancer de tiroid─â, femeile av├ónd un risc de trei ori mai mare de a fi diagnosticate cu aceast─â boal─â. De obicei, evolueaz─â lent.  

Carcinom folicular. Acest tip de cancer tiroidian poate fi cauzat de lipsa de iod. Apare mai ales la cei ├«n v├órst─â. La fel ca ╚Öi carcinomul papilar, este un cancer diferen╚Ťiat (celulele au caracteristicile ╚Ťesutului tiroidian normal).

Medular. Este un tip de cancer derivat din celulele parafoliculare ÔÇ×CÔÇŁ ale tiroidei, care secret─â calcitonin─â, hormon implicat ├«n reglarea calciului.

Anaplastic. Este o form─â agresiv─â de cancer. Are o evolu╚Ťie rapid─â ╚Öi apare mai ales la persoanele ├«n v├órst─â.

Ce simptome are cancerul tiroidian

De obicei, ├«n stadiul ini╚Ťial, cancerul tiroidian nu este ├«nso╚Ťit de simptome. Pe m─âsur─â ce boala avanseaz─â, apar simptome precum: o umfl─âtur─â nedureroas─â ├«n zona g├ótului, dificultatea de a ├«nghi╚Ťi sau de a respira, r─âgu╚Öeal─â. Trebuie s─â alarmeze un nodul care cre╚Öte ├«ntr-un timp scurt, asociat cu m─ârirea nodulilor limfatici. De asemenea, durerea ├«n g├ót care nu se amelioreaz─â este un simptom.

Diagnostic

Pentru diagnosticarea cancerului tiroidian, se recomandă teste ale funcţiei tiroiodiene, ecografie tiroiană, scintigrafie, biopsie.

La ecografie, nodulii tiroidieni suspec╚Ťi prezint─â anumite caracteristici precum prezen╚Ťa microcalcific─ârilor ╚Öi marginile neregulate. Scintigrafia va ar─âta un nodul ÔÇ×receÔÇŁ (nu capteaz─â iodul), diagnosticul fiind pus cu ajutorul punc╚Ťiei tiroidiene cu ac sub╚Ťire.   

Cite┼čte ┼či: Analize necesare pentru a depista bolile de tiroid─â

În ce constă tratamentul

Terapia depinde de tipul de cancer ╚Öi de stadiu. ├Än aproape toate cazurile, se recurge la opera╚Ťia de ├«ndep─ârtare a tiroidei. De asemenea, poate fi nevoie ╚Öi de excizia unor ganglioni limfatici. Dup─â opera╚Ťie, este nevoie de administrarea de hormoni sintetici. Unele tipuri de cancer tiroidian se trateaz─â ╚Öi cu iod radioactiv, prin care sunt distruse celulele maligne.