5 semne care ├«╚Ťi spun c─â trebuie s─â mergi la medicul stomatolog

Nim─ânui nu-i face o pl─âcere deosebit─â s─â mearg─â la medic, ├«n special c├ónd este vorba despre o vizit─â la medicul stomatolog. Cu toate acestea, problemele dentare pot ap─ârea oric├ónd ╚Öi este indicat s─â le trat─âm c├ót mai repede cu putin╚Ť─â. Afl─â care sunt principalele manifest─âri care ar trebui s─â te fac─â s─â stabile╚Öti o programare la medicul t─âu stomatolog ╚Öi cum le po╚Ťi evita pe viitor.

image

Sursa foto: Shutterstock.com

1. Sensibilitatea dentar─â

Dac─â atunci c├ónd consumi alimente foarte calde sau foarte reci, resim╚Ťi durere la nivelul din╚Ťilor, este posibil s─â suferi de sensibilitate dentar─â. De asemenea, aceast─â problem─â medical─â se mai manifest─â ╚Öi atunci c├ónd consumi alimente dulci sau b─âuturi acidulate. Sensibilitatea dentar─â poate avea drept cauze fisurile ap─ârute la nivelul smal╚Ťului dentar, cariile dentare sau deteriorarea lucr─ârilor protetice.

A╚Öadar, dac─â te confrun╚Ťi cu sensibilitatea dentar─â, programeaz─â c├ót mai cur├ónd o consulta╚Ťie la medicul stomatolog, pentru a evita agravarea simptomelor. ╚Üine minte c─â orice problem─â de s─ân─âtate poate fi tratat─â cu at├ót mai u╚Öor cu c├ót este depistat─â mai devreme, iar sensibilitatea dentar─â nu face deloc excep╚Ťie.

2. Respira╚Ťia ur├ót mirositoare (halitoza)

Pe l├óng─â dificult─â╚Ťile pe care ╚Ťi le poate provoca ├«n interac╚Ťiunea cu alte persoane, o respiratie urat mirositoare poate fi semnul unor probleme dentare deloc de neglijat. Este posibil s─â te confrun╚Ťi cu halitoz─â (cunoscut─â ╚Öi sub numele de halen─â) dac─â obi╚Önuie╚Öti s─â fumezi sau s─â consumi alimente s─ârace ├«n carbohidra╚Ťi. ├Än plus, respira╚Ťia ur├ót mirositoare poate fi provocat─â de prezen╚Ťa cariilor ori a unor infec╚Ťii dentare sau poate ap─ârea la persoanele cu o igien─â oral─â necorespunz─âtoare.

Medicul dentist va ╚Öti s─â identifice factorii care au condus la apari╚Ťia halitozei ╚Öi s─â-╚Ťi recomande un tratament corespunz─âtor. De multe ori, este suficient─â realizarea unei igieniz─âri profesionale, care include detartrajul ╚Öi periajul realizat cu aparatur─â specializat─â, pentru ca respira╚Ťia ur├ót mirositoare s─â dispar─â. ├Än alte situa╚Ťii, poate fi necesar un tratament mai complex, fie medicamentos, fie unul realizat ├«n cabinetul stomatologic. Nu ├«nt├órzia s─â consul╚Ťi medicul dentist dac─â identifici aceast─â problem─â, pentru a nu-i permite halitozei s─â evolueze c─âtre afec╚Ťiuni mai severe.

3. S├óngerarea gingiilor

Unul dintre primele semne ale parodontozei este reprezentat de s├ónger─ârile gingivale, indiferent dac─â acestea apar ├«n timpul periajului dentar sau odat─â cu mestecarea alimentelor. S├óngerarea gingiilor este, ├«n sine, un fenomen nepl─âcut, ├«ns─â poate fi ╚Öi o cale de acces pentru diferi╚Ťi agen╚Ťi patogeni. S├ónger─ârile ap─ârute la nivel gingival pot avea numeroase cauze, ├«ns─â cele mai frecvente sunt: consumul de alimente dure, periajul incorect, aliniamentul incorect al arcadei dentare, respectiv dezechilibrele hormonale.

Pentru a preveni s├ónger─ârile gingivale, folose╚Öte o periu╚Ť─â dentar─â cu peri moi, care s─â nu permit─â lezarea ╚Ťesuturilor ├«n timpul igieniz─ârii. De asemenea, nu uita de a╚Ťa dentar─â, care are avantajul de a cur─â╚Ťa foarte bine zona adiacent─â gingiilor, prevenind astfel depunerea pl─âcii bacteriene. Dac─â, ├«ns─â, descoperi c─â ├«╚Ťi s├óngereaz─â gingiile, nu ├«nt├órzia s─â te adresezi medicului stomatolog.

4. Umflarea fe╚Ťei

De obicei, umflarea unei anumite zone a fe╚Ťei indic─â prezen╚Ťa unei infec╚Ťii dentare. Aceast─â manifestare se explic─â prin formarea unei pungi de puroi, numit─â abces dentar, care provoac─â inflamarea ╚Ťesuturilor din zona afectat─â. Astfel, po╚Ťi observa cum regiunea respectiv─â se umfl─â ╚Öi, uneori, tegumentul ├«╚Öi schimb─â culoarea. Este necesar s─â te prezin╚Ťi c├ót mai cur├ónd la cabinetul medicului stomatolog, deoarece infec╚Ťiile dentare pot avea urm─âri severe, dac─â nu sunt tratate la timp. Dup─â o consulta╚Ťie am─ânun╚Ťit─â, medicul va decide dac─â este necesar drenajul zonei infectate sau este suficient─â administrarea unui tratament medicamentos, pe baz─â de antibiotic ╚Öi un produs antiinflamator. Odat─â tratat─â infec╚Ťia, medicul dentist se va putea ocupa de cauzele care au provocat-o, pentru a nu recidiva.

5. Durerea dentar─â

Cu to╚Ťii ne-am confruntat, cel pu╚Ťin o dat─â, cu durerea de din╚Ťi. Senza╚Ťia este una deosebit de nepl─âcut─â, mai ales atunci c├ónd durerea nu r─âspunde la nicio ├«ncercare de a o trata. De regul─â, acest simptom este provocat de prezen╚Ťa cariilor dentare, de infec╚Ťii ale din╚Ťilor sau chiar de probleme mai serioase, a╚Öa cum sunt fracturile dentare.

Chiar dacă durerea pare să cedeze la administrarea de medicamente cu efect analgezic sau antiinflamator, este recomandat să te adresezi medicului dentist, pentru a înlătura cauzele care au provocat acest simptom.

Este aproape imposibil s─â previi toate problemele de s─ân─âtate care ├«╚Ťi pot afecta dantura, ├«ns─â m─âsurile de preven╚Ťie joac─â, totu╚Öi, un rol foarte important. O rutin─â de ├«ngrijire oral─â, care s─â includ─â periajul dentar ╚Öi folosirea a╚Ťei dentare de cel pu╚Ťin dou─â ori pe zi, vizitele regulate la stomatolog ╚Öi adoptarea unui regim alimentar echilibrat te pot scuti de durerile dentare sau alte nepl─âceri care vizeaz─â cavitatea bucal─â.