5 semne care îți spun că trebuie să mergi la medicul stomatolog

Nimănui nu-i face o plăcere deosebită să meargă la medic, în special când este vorba despre o vizită la medicul stomatolog. Cu toate acestea, problemele dentare pot apărea oricând și este indicat să le tratăm cât mai repede cu putință. Află care sunt principalele manifestări care ar trebui să te facă să stabilești o programare la medicul tău stomatolog și cum le poți evita pe viitor.

image

Sursa foto: Shutterstock.com

1. Sensibilitatea dentară

Dacă atunci când consumi alimente foarte calde sau foarte reci, resimți durere la nivelul dinților, este posibil să suferi de sensibilitate dentară. De asemenea, această problemă medicală se mai manifestă și atunci când consumi alimente dulci sau băuturi acidulate. Sensibilitatea dentară poate avea drept cauze fisurile apărute la nivelul smalțului dentar, cariile dentare sau deteriorarea lucrărilor protetice.

Așadar, dacă te confrunți cu sensibilitatea dentară, programează cât mai curând o consultație la medicul stomatolog, pentru a evita agravarea simptomelor. Ține minte că orice problemă de sănătate poate fi tratată cu atât mai ușor cu cât este depistată mai devreme, iar sensibilitatea dentară nu face deloc excepție.

2. Respirația urât mirositoare (halitoza)

Pe lângă dificultățile pe care ți le poate provoca în interacțiunea cu alte persoane, o respiratie urat mirositoare poate fi semnul unor probleme dentare deloc de neglijat. Este posibil să te confrunți cu halitoză (cunoscută și sub numele de halenă) dacă obișnuiești să fumezi sau să consumi alimente sărace în carbohidrați. În plus, respirația urât mirositoare poate fi provocată de prezența cariilor ori a unor infecții dentare sau poate apărea la persoanele cu o igienă orală necorespunzătoare.

Medicul dentist va ști să identifice factorii care au condus la apariția halitozei și să-ți recomande un tratament corespunzător. De multe ori, este suficientă realizarea unei igienizări profesionale, care include detartrajul și periajul realizat cu aparatură specializată, pentru ca respirația urât mirositoare să dispară. În alte situații, poate fi necesar un tratament mai complex, fie medicamentos, fie unul realizat în cabinetul stomatologic. Nu întârzia să consulți medicul dentist dacă identifici această problemă, pentru a nu-i permite halitozei să evolueze către afecțiuni mai severe.

3. Sângerarea gingiilor

Unul dintre primele semne ale parodontozei este reprezentat de sângerările gingivale, indiferent dacă acestea apar în timpul periajului dentar sau odată cu mestecarea alimentelor. Sângerarea gingiilor este, în sine, un fenomen neplăcut, însă poate fi și o cale de acces pentru diferiți agenți patogeni. Sângerările apărute la nivel gingival pot avea numeroase cauze, însă cele mai frecvente sunt: consumul de alimente dure, periajul incorect, aliniamentul incorect al arcadei dentare, respectiv dezechilibrele hormonale.

Pentru a preveni sângerările gingivale, folosește o periuță dentară cu peri moi, care să nu permită lezarea țesuturilor în timpul igienizării. De asemenea, nu uita de ața dentară, care are avantajul de a curăța foarte bine zona adiacentă gingiilor, prevenind astfel depunerea plăcii bacteriene. Dacă, însă, descoperi că îți sângerează gingiile, nu întârzia să te adresezi medicului stomatolog.

4. Umflarea feței

De obicei, umflarea unei anumite zone a feței indică prezența unei infecții dentare. Această manifestare se explică prin formarea unei pungi de puroi, numită abces dentar, care provoacă inflamarea țesuturilor din zona afectată. Astfel, poți observa cum regiunea respectivă se umflă și, uneori, tegumentul își schimbă culoarea. Este necesar să te prezinți cât mai curând la cabinetul medicului stomatolog, deoarece infecțiile dentare pot avea urmări severe, dacă nu sunt tratate la timp. După o consultație amănunțită, medicul va decide dacă este necesar drenajul zonei infectate sau este suficientă administrarea unui tratament medicamentos, pe bază de antibiotic și un produs antiinflamator. Odată tratată infecția, medicul dentist se va putea ocupa de cauzele care au provocat-o, pentru a nu recidiva.

5. Durerea dentară

Cu toții ne-am confruntat, cel puțin o dată, cu durerea de dinți. Senzația este una deosebit de neplăcută, mai ales atunci când durerea nu răspunde la nicio încercare de a o trata. De regulă, acest simptom este provocat de prezența cariilor dentare, de infecții ale dinților sau chiar de probleme mai serioase, așa cum sunt fracturile dentare.

Chiar dacă durerea pare să cedeze la administrarea de medicamente cu efect analgezic sau antiinflamator, este recomandat să te adresezi medicului dentist, pentru a înlătura cauzele care au provocat acest simptom.

Este aproape imposibil să previi toate problemele de sănătate care îți pot afecta dantura, însă măsurile de prevenție joacă, totuși, un rol foarte important. O rutină de îngrijire orală, care să includă periajul dentar și folosirea aței dentare de cel puțin două ori pe zi, vizitele regulate la stomatolog și adoptarea unui regim alimentar echilibrat te pot scuti de durerile dentare sau alte neplăceri care vizează cavitatea bucală.