Acestea sunt simptomele alergiei la ambrozie! Cum ţii sub control boala
În august - septembrie, ambrozia atinge perioada maximă de polenizare. Pentru persoanele cu alergie la această plantă, acum este momentul în care au de înfruntat simptome precum strănuturile, mâncărimea oculară şi nasul înfundat.
Cunoscută şi ca iarbă de paragină, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o specie de buruiană originară din America de Nord întâlnită în zone precum terenurile şi grădinile neîngrijite, de-a lungul căilor ferate, pe marginile apelor, pe şantierele de construcţie sau în parcuri. Problema cu ambrozia este gradul ei alergizant sporit. Astfel, o singură plantă produce o cantitate foarte mare de polen. Este suficient să existe sub 30 de grăunciori de polen pe metru cub de aer pentru ca reacţiile alergice să apară. Pentru că este foarte uşor, polenul ambroziei rămâne mult timp în atmosferă, fiind purtat de vânt pe suprafeţe întinse.
Simptomelele alergiei la ambrozie
Alergia la ambrozie se manifestă la fel ca şi alte alergii la polen. Pot să apară: strănutul în salve, congestia nazală (nas înfundat), secreţie nazală (rinoree), iritaţie oculară, mâncărimea ochilor, senzaţia de uscăciune a gâtului, tuse uscată, respiraţie greoaie, senzaţia de sufocare. Rinoconjunctivita specifică poate să ducă, în timp, la apariţia astmului sau poate agrava simtomele acestei boli, cauzând tuse persistentă şi respiraţie şuierătoare (wheezing). Simptomele alergiei la ambrozie pot să afecteze calitatea somnului, ceea ce duce la oboseală, iritabilitate, dificultăţi de concentrare. Cea mai gravă reacţie alergică este şocul anafilactic, care este o urgenţă medicală.
Dacă ai simptomele specifice alergiei la ambrozie, mergi la medicul alergolog. Pentru confirmarea diagnosticului se efectuează un test cutanat şi analize alergologice serologice.
Se tratează cu antihistaminice
În funcţie de localizarea şi de gravitatea simptomelor, medicul prescrie tratamentul specific. Terapia alergiei la ambrozie include: antihistaminicele, corticosteroizi locali şi descongestionante. Există şi un tratament curativ (imunoterapie sau desensibilizare specifică), care vizează eliminarea alergiei prin obişnuirea organismului cu alergenul. Este o terapie de durată; se ţine câţiva ani. Eficienţa imunoterapiei este 70%.
7 măsuri pentru a ţine sub control alergia la ambrozie
1. Dacă eşti diagnosticat cu alergie la ambrozie, cere sfatul medicului în legătură cu momentul potrivit când poţi lua preventiv medicamente.
2. Nivelul polenului de ambrozie este mai ridicat dimineaţa, deci, în măsura în care este posibil, evită activităţile sau ieşirile în această parte a zilei.
3. Polenul de ambrozie poate fi adus în casă prin haine sau păr. De aceea, este bine să te schimbi imediat ce ai intrat în casă şi să faci duş.
4. Poartă ochelari de soare, pentru a limita contactul polenului cu ochii.
5. Utilizează o mască de faţă cu filtru de polen.
6. Spală-ţi nasul cu ser fiziologic.
7. Foloseşte un aparat de aer condiţionat cu filtru HEPA.
Vezi şi: Astmul: când apar crizele. Ce rol joacă stresul în acest proces