Este o răceală sau o alergie? Iată cum faci diferența!

O întrebare pe care și-o pun mulți oameni când apar simptome precum tuse și strănut, dureri de cap și stare generală proastă.

În primul rând, racelile și alergiile au cauze diferite. Virusurile, și există sute de astfel de virusuri, sunt de vină pentru simptomele asociate răcelii. Odată ce pătrund în organism, sistemul tău imunitar reacționează  împotriva germenilor și lansează un contraatac. Acest răspuns imun este cel care aduce simptomele clasice precum tusea sau nasul înfundat.

Virușii care provoacă răceli sunt contagioși. După câteva săptămâni, cel mult, sistemul tău imunitar luptă împotriva bolii și ar trebui să nu mai ai simptome.

raceala jpg

Cel mai clar diferențiator între răceli și alergii consta în durata simptomelor. Foto: Shutterstock

În schimb, alergiile sunt date de un sistem imunitar hiperactiv. Din anumite motive, corpul tău confundă lucrurile inofensive, cum ar fi praful sau polenul, cu germeni și le atacă.

Când se întâmplă acest lucru, corpul eliberează substanțe chimice precum histamina, la fel ca atunci când luptă cu o răceală. Acest lucru poate provoca o umflare a căilor respiratorii și veți începe să strănuți și să tușești.

Spre deosebire de răceli, alergiile nu sunt contagioase, deși unii oameni pot moșteni tendința de a le face.

Cum le diferențiezi?

Fă un bilanț al simptomelor și al duratei acestora.

Răcelile durează 3-14 zile, cel mai adesea iarna, dar sunt posibile în orice moment al anului, însă este nevoie de au nevoie de câteva zile pentru a apărea simptomele, după infectarea cu virusul. Printre simptome se află nas înfundat, nas care curge, ochi apoși, uneori apar  dureri musculare și dureri de cap. Tusea și strănuturile sunt adeseori simptiome importante, la fel poate fi și febra.

În cazul alergiilor, pot fi prezente tusea, ochii roșii, ochii care lăcrimează, durerea de cap, dar niciodataă dureri musculare. Simptomele debutează imediat ce ai fost expus la alergen, ochii pot să curgă și să te mănânce și poți observa că există o legătură între simtome și anumite sezoane, deoarece alergiile sunt, în general, sezoniere. Dar, cel mai important diferențiator este durata simptomelor. Alergiile durează și luni de zile, adică atâta timp cât ești în contact cu declanșatorul alergiei, pe când răcelile sunt de maximum 14 zile.

Așadar, consultă medicul alergolog dacă ai simptome care nu trec după 2 săptămâni. Acestea pot fi simptome de alergie sau semne ale unei alte probleme de sănătate.

Citește și Ochii roşii, semn al unei boli care poate duce la orbire. Iată despre ce poate fi vorba!