Cum se manifestă alergiile alimentare în cazul copiilor

O alergie alimentară apare atunci când sistemul imunitar, care luptă în mod normal cu infecțiile, percepe hrana consumată ca pe un invadator. Prin urmare, va oferi un răspuns imunitar anormal, constând într-o reacție alergică.

image

Este bine să fii atent la orice simptom sugestiv pentru o alergie. Chiar dacă reacțiile anterioare au fost ușoare, cineva cu o alergie alimentară este întotdeauna expus riscului că următorul episod să-i pună viață în pericol. Deci, dacă ai un copil care a manifestat o reacție alergică va trebui să evite acele alimente și, dacă medicul recomandă, să aibă întotdeauna la îndemână epinefrină injectabilă.

Frecvent, dispar de la sine 

Majoritatea alergiilor alimentare ușoare manifestate în copilărie dispar până la vârstă adultă. Statisticile arată că până la 6% dintre toți copiii au o alergie alimentară. Dacă un părinte are alergii sezoniere, astm sau eczemă, copiii lui sunt expuși unui risc mai mare pentru orice boală alergică. Iar dacă unul dintre copii are o alergie alimentară, cresc  șansele ca și ceilalți frați să fie alergici. Vestea bună este că aproximativ  85% dintre alergiile cele mai frecvente (la laptele de vacă, soia, ouă și nuci) trec de la sine până la vârsta de 3 ani.

Care sunt cele mai frecvente  

O listă cu cele mai frecvente alergii diferă de la o regiune geografică la alta, dar există câteva ingredient considerate alergene și semnalate ca atare peste tot în lume. Alimentele cu cel mai mare potențial alergen sunt: laptele de vacă, arahidele, soia, oul, grâul, nucile, fructele de mare și peștele.

Este important de știut că substanțele alergene pot fi cauza unor intoleranțe alimentare, diferite de alergii, chiar dacă simptomele pot fi similare. Diferența este că, în cazul alergiilor este implicat sistemul imunitar, în schimb, în cazul intolerenațelor este vorba despre simptome digestive și o stare generală proastă, dar care nu pune viața în pericol.

Simptomele alergiilor alimentare la copii

În funcție de vârstă, copilul poate descrie reacția alergică pe care o simte. El poate spune că simte cum îi arede limba, are mâncărimi și furnicături în gură, are senzația că ceva i s-a blocat în gât, că are urechile înfundate, în timp ce copiii foarte mici pot să se tragaă de limbă sau de urechi, să plângă diferit și să saliveze excesiv. Simptomele comune ale unei reacții alergice, inclusiv la copil, se manifestă la nivelul mai multor organe.

Piele: mâncărime, urticarie, umflare, înroșire; 

Ochi: lăcrimare, roșeață, mâncărime, umflare;

Nas: secreţii, mâncărime, congestie;

Gură: mâncărime, umflarea buzelor, limbii și gurii (care pot afecta înghițirea sau respirația)

Stomac: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale

Căi respiratorii: constricție în piept (dificultăți de vorbire sau de inhalare), respirație greoaie sau uierătoare, tuse;

Cardiovasculare: puls slab, pierderea cunștienței, aspect palid, amețeli, creșterea și descreșterea rapidă a ritmului cardiac;

Când sunt implicate mai multe sisteme ale corpului, este considerată reacție anafilaxică, adică o urgență medicală. Dacă nu ai autoinjector de epinefrină este necesar să apelezi la serviciile de urgență pentru a obține ajutor imediat.

 Teste care le depistează

Dacă suspectezi o alergie, atunci medicul alergolog va începe diagnosticarea cu un test cutanat. Se presară cantități mici de alergen pe leziuni superficiale create în stratul superior al pielii. Roșeața la fața locului poate indica o alergie. De asemenea, se pot efectua teste de sânge, care măsoară prezența anticorpilor care generează o reacție imună la anumite alimente.

Vezi şi: Ce să faci dacă ai alergie la bijuterii

Cum se gestionează

Evitarea alimentelor care declanșează alergii este măsura cea mai importantă. Urmăreşte eticheta alimentelor și întreabă la restaurant de alergenii prezenţi în mâncărurile pe care le oferi copilului. Școala și pritenii apropiați trebuie să fie informați pentru a vă susține în efortul de a proteja copilul. În excursii și atunci când merge la prieteni, pentru a evita orice problemă ar putea apărea, o soluție este să aibă mâncare la pachet. De asemenea, nu trebuie să-i lipsească medicamentele de intervenție, adică autoinjectorul cu epindefrină pentru situația gravă de șoc anafilactic. Medicii recomandă să ai întotdeauna 2 autoinjectoare la îndemană, în cazul în care unul dintre ele nu funcționeaza sau copilul are nevoie de o a doua doză.