Alimente pe care nu ştiai că le poţi congela
Când îți faci provizii, este bine să te bazezi și pe consumul alimentelor congelate, care sunt mai ușor de păstrat pentru o perioadă mai lungă. Pe lângă carne, legume și fructe, pune în congelator și alte produse alimentare!
Congelarea este o modalitate sănătoasă de a profita chiar și câteva luni de alimente gustoase. Prin congelare, alimentele sunt sigure pentru consum chiar și după ce termenul de valabilitate expiră, produsele prezintă aceleași calități de vitamine și minerale ca și cele proaspete, nefiind nevoie de conservanți chimici. În plus, prin această metodă, reduci și risipa alimentară. Există anumite alimente la care poate nu te-ai fi gândit că le poți congela, condiția este ca acestea să fie supuse corect congelarii rapide, cât timp încă sunt valabile.
Brânză
Pentru a profita mai mult timp de brânza din frigider, poți pune o bucată întreagă la congelator sau o poți rade și apoi să o pui într-o caserolă. Poți congela orice tip de brânză, de la telemea, caș, mozzarella, brânză de burduf, parmezan, cremă de brânză și inclusiv smântână. Brânza proaspătă este una dintre cele mai delicate brânzeturi, iar odată dezghețată, textura și aroma pot fi afectate. Brânza înghețată poate fi consumată în termen de maximum 2 luni de la congelare.
Vezi şi: Cât timp poţi congela alimentele?
Orice tip de lapte
Dacă laptele din frigider se apropie de data de expirare, îl poți congela, indiferent de tipul său, fie că vorbim de lapte de vacă, de capră sau de alternativele de soia și migdale. Poți pune laptele într-un recipient din sticlă, în pungi pentru congelator sau chiar într-o tavă pentru cuburi de gheață. Dacă alegi să îl îngheți într-o sticlă, lasă puțin spațiu în partea de sus, deoarece volumum său o să crească pe măsură ce va îngheța.
Ouă proaspete sau fierte
La fel ca produsele lactate, ouăle au o dată scurtă de valabilitate. Pentru a le păstra pentru mai mult timp, pune-le în congelator! Acestea pot sta proaspete maximum 6 luni. În cazul celor crude, este bine să le congelezi pe cele proaspete, care au coajă intactă. Sparge ouăle întregi într-un recipient de congelator, amestecă-le încet, adaugă 1 linguriță de sare și depozitează-le în congelator, până la 3 luni. Poți să congelezi și ouă fierte, însă doar gălbenușurile lor. Reține că ouăle nu se consumă recongelate!
Îți dai seama că un aliment congelat a fost depozitat corect, dacă are culoarea uniformă, produsul să nu prezintă brumă și blocuri de gheață pe ambalaj și nu pierde lichid, după ce l-ai scos din congelator.
Pesto
Ideal pentru paste, pizza, hamburgeri, sandvișuri sau salate, sosul pesto are o perioadă de valabilitate scurtă odată ce ai deschis recipientul în care se află. Pentru a preveni acest lucru, îl poți congela și, ulterior, îl poți folosi la fel ca pe varianta sa proaspătă. Folosirea unei tăvi pentru cuburi de gheață este modalitate excelentă pentru a stabili cantitatea potrivită de sos pesto pentru mesele viitoare.
Ce alte alimente mai poți congela
Pe lista alimentelor, ideale pentru depozitarea în congelator, se află și următoarele preparate, fructe, legume și verdețuri:
1. Pastele gătite, care se păstrează cel mai bine la congelator pregătite „al dente‟;
2. Unt;
3. Avocado;
4. Verdețuri, precum: pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon și țelină;
5. Legume precum: ciuperci, fierte sau crude, ceapă tăiată, cartofi fierți;
6. Banane, ideale pentru pregătirea prăjiturilor, brioșelor și smoothie-urilor;
7. Pastă de tomate, sos pentru paste și pentru diverse mâncăruri.