Ce se întâmplă cu corpul tău când te lași de fumat?

Beneficiile pentru sănătate încep în 20 de minute de la momentul ales pentru a renunța la fumat și continuă să se înmulțească ani de zile după, potrivit Clinicii Cleveland.

Dacă ești fumător și ții la sănătatea ta, există o modalitate rapidă și clară prin care poți dovedi acest lucru: stinge țigara și nu mai aprinde alta! Nu va dura mult pentru a obține rezultate. De fapt, în 20 de minute de la ultima țigară, corpul tău va începe să anuleze daunele cauzate de obiceiul dăunător.

femeie tigara rupe lasa fumat shutterstock 198541952 copy 3 jpeg

Beneficiile renunțarii la fumat sunt imediate. Foto:Shutterstock

Și acesta este doar începutul vindecării. Zilele, săptămânile și lunile care urmează aduc numeroase schimbări în bine în corpul tău, spune medicul pneumolog Humberto Choi, citat de Clinica Cleveland.

La ce să te aștepți după ce te-ai lăsat de fumat

Luarea deciziei de a renunța la fumat este o acțiune care îți schimbă viața și ți-o preluingesște. Societatea Americană de Cancer estimează că renunțarea la fumat poate adăuga până la 10 ani vieții tale. Aceste schimbări pozitive pot începe rapid, dar nu se întâmplă toate deodată, explică dr. Choi. Dureaza.

Iată o detaliere a beneficiilor când te lași de fumat și când le poți vedea.

După 20 de minute

Scăderea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială crește în câteva minute de la primul fu, din cauza nicotinei. Ea revine la niveluri normale în 20 de minute după fumat.

Scăderea ritmului cardiac. S-a dovedit că fumarea unei singure țigări pe zi crește ritmul cardiac. De ce este acest lucru important? O frecvență cardiacă mai mare este considerată un predictor puternic al decesului din cauze cardiovasculare.

Temperatura crește în mâini și picioare. Fumatul face ca vasele de sânge să se îngusteze, ceea ce poate restricționa fluxul de sânge către extremități. Aceste vase de sânge încep să se deschidă odată ce îți stingi țigara.

După 8 ore

Scăderea monoxidului de carbon din sânge. Ai auzit de otrăvire cu monoxid de carbon (CO), nu? Ei bine, fumatul aduce acea otravă în sânge în doze mai mici. Fumătorii au adesea niveluri de CO de patru, până la 15 ori mai mari decât nefumătorii.

Nivelul de oxigen din sânge crește. Pe măsură ce nivelurile de CO scad, nivelul de oxigen crește - ceea ce, practic, aduce beneficii fiecărei părți a corpului.

După 24 de ore

Risc redus de atac de cord. Fumatul provoacă aproximativ 1 din 4 decese din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unei fișe informative de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA.

După 48 de ore

Terminațiile nervoase încep să se refacă. Fumatul restricționează fluxul de sânge către celulele nervoase, ceea ce poate duce la amorțeală și furnicături. Sensibilitatea la durere tinde să fie, de asemenea, mai mare la persoanele care fumează.

Capacitatea de a gusta se îmbunătățește. Capacitatea de a gusta devine redusă atunci când fumezi, făcând mâncarea să pară mult mai puțin delicioasă. Fumatul a fost legat de pierderea simțului gustului.

După 72 de ore

Respirație mai ușoară. Respiră adânc și bucură-te în timp ce bronhiile încep să se relaxeze fără iritații cauzate de fum.

După 1 până la 3 luni

Circulație îmbunătățită. Peste 7.000 de substanțe chimice, multe toxice, se află în fumul de tutun. Acestea irită celulele care căptușesc vasele de sânge, ducând la inflamație care încetinește circulația.

Energie pentru exerciții fizice. Vrei să faci o plimbare lungă sau o plimbare cu bicicleta? Dacă da, îți va fi mai ușor, deoarece reparațiile în curs de desfășurare în corpul tău, după ultimul tău fum te vor face să faci față mai bine rigorilor exercițiilor fizice.

După 1 până la 9 luni

Mai puțină tuse. Peste 40% dintre fumătorii zilnici raportează o tuse cronică. Ar trebui să înceteze odată ce renunți la obicei. Așteptă-te să ai mai puține probleme cu congestia sinusurilor și dificultăți de respirație.

Recreșterea cililor în plămâni. Toxinele din tutunul de fumat paralizează cilii din plămâni. Mișcarea de măturare a acestor organele asemănătoare părului funcționează pentru a menține căile respiratorii curate.

Dupa 1 an

Riscul de boli cardiace scade semnificativ. Recompensa ta pentru că ai renunțat la fumatul pentru un an întreg? Riscul dumneavoastră de boli de inimă scade la jumătate față de un fumător actual.

Dupa 5 ani

Nu mai crește riscul de accident vascular cerebral. După cinci ani fără țigară, riscul de accident vascular cerebral este același cu cel al unei persoane care nu a fumat niciodată.

După 10 ani

Risc redus de cancer pulmonar. Persoanele care fumează țigări au de 15 până la 30 de ori mai multe riscuri de a face cancer pulmonar sau de a muri din cauza bolii, raportează CDC. Acest risc este redus la jumătate după un deceniu de nefumat.

Risc general redus de cancer. Șansele de a evita alte tipuri de cancer - inclusiv cele ale gurii, laringelui, esofagului, vezicii urinare, rinichilor și pancreasului - scad și ele în timp.

Economii de costuri ale nefumatului

Fumatul nu este doar un obicei nesănătos. Este unul scump. Fumătorii aprind 14 țigări pe zi, de aceea, în timp, înseamnă bani serioși.

Citește și De ce apare efectul Yo-Yo și nu slăbești