Ce legătură există între diabet și căderea părului?

Căderea face parte din ciclul normal de creștere a părului. În medie, o persoană poate pierde între 25 și 100 de fire de păr pe zi. Foliculii de păr produc apoi păr nou, care îl înlocuiesc pe cel pierdut. Acest proces se repetă continuu de-a lungul vieții unei persoane. Cu toate acestea, dacă îți cade mai mult păr și are ca rezultat subțierea sau chelia, poate fi semnul unei afecțiuni de bază, mai gravă.

Caderea parului_shutterstock 1290376171 jpg

Dibetul instabil poate fi cauza căderii părului. Foto Shutterstock.

Unii oameni cred, de asemenea, că afecțiunile medicale precum diabetul pot provoca căderea părului. Diabetul este o afecțiune medicală cronică în care organismul nu poate produce sau utiliza eficient insulina, un hormon care reglează nivelul zahărului din sânge (prin Cleveland Clinic). Potrivit clinicii, există două tipuri principale de diabet: tip 1 și tip 2.

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele din pancreas care produc insulină. Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă a bolii. Apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau pancreasul nu poate produce suficientă insulină.

Specialiștii spun că există o legătură între diabet și căderea părului. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot afecta negativ ciclul de creștere a părului, de aceea pierzi mai mullt păr decât în mod normal și își crește mai lent. Diabetul necontrolat poate deteriora, de asemenea, vasele de sânge care furnizează nutrienți și oxigen foliculilor de păr, ceea ce poate contribui la căderea părului.

Unele dovezi sugerează, de asemenea, că persoanele cu diabet de tip 1 pot avea un risc crescut de a dezvolta alopecie areata. Aceasta este o tulburare autoimună, adică este cauzată de o problemă cu sistemul imunitar al organismului.

La persoanele cu alopecia areata, sistemul imunitar atacă în mod eronat foliculii de păr sănătoși, ducând la căderea părului, conform Asociației Academiei Americane de Dermatologie. Ca urmare, părul poate cădea în cerc, ceea ce duce la pete de chelie pe scalp, barbă, sprâncene și alte zone în care crește părul.

Cum se tratează căderea părului cauzată de diabet?

Tratarea căderii părului cauzată de diabet implică adesea gestionarea afecțiunii de bază.

Menținerea unui control bun al zahărului din sânge este esențială și poate fi realizată prin respectarea unei diete sănătoase, exerciții fizice regulate și luarea medicamentelor prescrise conform recomandărilor medicului. Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie, suplimentele pot fi recomandate pentru a ajuta la încetinirea căderii părului dacă se constată că ai deficit de vitamine.

În unele cazuri, pot fi recomandate medicamente antiinflamatoare precum corticosteroizii. În alte cazuri, pot fi prescrise medicamente împotriva căderii părului.

Citește și Cum poți recicla pliculețele de ceai?