De ce să mănânci ovăz în fiecare zi?
Când ai mâncat fulgi de ovăz ultima dată? Poate că ar trebui să mănânci mai des, pentru că ovăzul poate oferi o serie de potențiale beneficii pentru sănătate.
Potrivit Health Digest, la fel ca multe alimente, ovăzul poate fi procesat în moduri diferite, ceea ce poate afecta nu doar modul în care este gătit, ci și valoarea lui nutritivă. De exemplu, ovăzul pentru gătire instant este conceput pentru a găti mai repede și conține adesea zahăr adăugat, dar, în general, ovazul este suficient de versatil pentru a fi folosit într-o varietate de rețete.
Sănătatea intestinală s-ar putea îmbunătăți
Nu putem să vorbim despre ovăz fără a discuta despre unul dintre cele mai cunoscute produse din ovăz: fulgii de ovăzAceastă mâncare pentru micul dejun nu este întotdeauna pe placul mulțimii. Dar, chiar dacă nu ești cel mai mare fan al fulgilor de ovăz, s-ar putea să fie util să încerci acest aliment, mai ales dacă ai probleme digestive.
Fă o regulă din a consuma ovăz măcar o dată pe săptămână. Foto:Shutterstock
Ovăzul conține un tip de fibre solubile cunoscute sub numele de beta-glucan - și, de fapt, acest beta-glucan face parte din ceea ce conferă fulglori de ovăz textura lipicioasă. Deoarece fulgii de ovăz conțin beta-glucan, ajută alimentele să se deplaseze prin tractul digestiv. Mai exact, ajută alimentele nedigerate să se deplaseze mai adânc în sistemul tău digestiv pentru a ajuta la hrănirea bacteriilor.
Există trilioane de bacterii prietenoase care trăiesc în intestinul uman, iar menținerea acestor organisme microscopice sănătoase poate avea un impact pozitiv asupra mai multor zone ale corpului, inclusive asupra creierului și sistemului nervos. În plus, beta-glucanul din fulgii de ovăz pot ajuta o persoană să se simtă mai plină mai mult timp, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutății.
Glicemia poate fi mai constantă
Dacă ar fi să întrebi un grup de oameni care este primul lucru la care se gândesc atunci când aud cuvântul „diabet”, cel puțin unii dintre ei ar spune „zahăr din sânge”. Dar, în timp ce urmărirea și monitorizarea nivelului de zahăr din sânge este importantă pentru diabetici, chiar și cineva fără această afecțiune poate beneficia de menținerea nivelului de zahăr din sânge constant și ovăzul ar putea ajuta.
Înainte de a merge mai departe, este important să înțelegem că diabetul implică capacitatea organismului de a procesa glucoza. Corpul unui non-diabetic produce un hormon numit insulină, care permite celulelor corpului să ia glucoză. Dar organismul unui diabetic fie nu produce insulina necesară pentru a face acest lucru (o afecțiune cunoscută sub denumirea de diabet de tip 1) sau nu poate folosi corect insulina pe care o produce (diabetul de tip 2). În ambele cazuri, o persoană care este diabetică are de obicei niveluri mai mari decât cele normale de glucoză în sânge. Cu toate acestea, este foarte frecvent ca o persoană să dezvolte prediabet atunci când are niveluri crescute de glucoză din sânge. Și această afecțiune poate deveni diabet de tip 2.
Vestea bună este că că fibrele solubile găsite în alimente precum fulgii de ovăz pot ajuta la prevenirea creșterii nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate fi benefic atât pentru diabetici, cât și pentru cei prediabetici. În plus, ovăzul și tărâțele de ovăz ar putea ajuta, de asemenea, pe cineva cu diabet să reducă colesterolul „rău”.
Nivelurile de colesterol, mai mici
Poate că ai văzut reclame la produse care conțon ovăz, bune pentru inima. Asta pentru că ovăzul poate fi benefic pentru inimă în mai multe moduri, inclusiv ajutând la scăderea colesterolului.
După cum explică Clinica Cleveland, din punct de vedere tehnic, colesterolul în sine nu este rău. De fapt, corpul tău are nevoie de colesterol pentru a îndeplini funcții precum crearea de hormoni și membranele celulelor corpului tău. Dar atunci când aveți niveluri ridicate de ceea ce este cunoscut sub numele de colesterol LDL (prescurtarea de la lipoproteine cu densitate scăzută), placa se poate acumula în artere, ceea ce poate crește șriscurile de a dezvolta probleme de sănătate cum ar fi boala coronariană și bolile cerebrovasculare. Unii pacienți cu colesterol ridicat chiar se confruntă cu un anevrism de aortă, unde peretele celei mai mari artere din corp se umflă și uneori se poate rupe, creând o situație care poate pune viața în pericol.
Fibrele solubile găsite în fulgii de ovăz pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL și, prin urmare, pot reduce șansele de a dezvolta boli de inimă. Adăugarea unei banane sau de merele și pere, surse bune de fibre solubile, adaugă aroma bolului cu ovăz.
Mai multe vitamine B
Potrivit Harvard, vitamina B1 (tiamină) este importantă pentru celulele corpului, iar lipsa acestei vitamine poate avea un impact negativ asupra inimii și creierului. Acest lucru se datorează faptului că vitaminele B, în general, sunt esențiale pentru producția de energie a corpului, iar inima și creierul au nevoie de energie constantă pentru a funcționa corect. Iar, după cum notează Biroul de Suplimente Dietetice al Institutului Național de Sănătate (NIH), cerealele integrale precum ovăzul pot ajuta corpul să preia tiamina de care are nevoie.
Ca și alți nutrienți, cantitatea de tiamină necesară poate varia, dar se recomandă, în general, ca bărbații să ia 1,2 mg pe zi, iar femeile să ia 1,1 mg pe zi. Și 100 de grame de cereale integrale conțin tiamină (0,334 mg), precum și alte vitamine B, cum ar fi niacina, biotina, acidul folic și B-6.
Îți vei crește aportul de fosfor
Corpul nostru are nevoie de fosfor pentru o serie de funcții, inclusiv pentru generarea de energie. Se recomandă ca adulții cu vârsta de 19 ani și peste să ia 700 mg de fosfor zilnic. Printre alimentele surse bune de fosfor se numără produsele din cereale, cum ar fi fulgii de ovăz.
Lipsa de fosfor poate provoca probleme de sănătate precum confuzie, anemie, dificultăți de coordonare, mai multă susceptibilitate la infecții, slăbiciune musculară și chiar oase moi, deformate.
Reduci riscul de a dezvolta cancer de colon
Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului și Institutul American de Cercetare a Cancerului au publicat un raport care afirmă că un consum zilnic de cereale integrale precum ovăzul ar putea reduce riscurile cuiva de a avea cancer de colon. Doi factori de risc pentru cancerul de colon sunt nivelurile de zahăr din sânge mai mari decât cele normale și mișcările intestinale neregulate, dar fibrele din cerealele integrale pot ajuta la ambele probleme de sănătate. Și cerealele integrale conțin compuși anti-cancerigeni, care, după cum sugerează și numele, pot îngreuna dezvoltarea cancerului.
Reduce riscurile de hipertensiune arterială
Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge al Institutului Național de Sănătate din SUA explică faptul că tensiunea arterială implică modul în care sângele se mișcă prin arterele cuiva. Ea se măsoară luând în considerare atât forța la care inima pompează sângele din ea, cât și presiunea care apare când inima se umple cu sânge. Vestea bună este că ovăzul ar putea ajuta atât la tratarea, cât și la prevenirea hipertensiunii arteriale.
Potrivit Clinicii Mayo, creșterea cantității de cereale integrale (cum ar fi ovăzul) pe care o consumăm poate ajuta la gestionarea hipertensiunii arteriale, ci și la scăderea șanselor de a avea hipertensiune arterială. Ovăzul și cerealele integrale conțin potasiu, un mineral despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea hipertensiunii. De asemenea, ca orice parte a corpului nostru, vasele de sânge se pot deteriora. Dar consumul de cereale integrale poate ajuta la menținerea acestor daune la minimum. Și, desigur, ovăzul poate ajuta la gestionarea greutății și a zahărului din sânge, ambele putând avea un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale.
Deși hipertensiunea arterială este o afecțiune tratabilă, asta nu înseamnă că nu este gravă.
Unul dintre cele mai importante lucruri de reținut este că corpul uman este ca o mașină și, prin urmare, toate părțile sale se afectează reciproc, chiar dacă îndeplinesc sarcini diferite. Luați plămânii, de exemplu. Deși nu fac parte din sistemul digestiv, ceea ce mâncăm îi poate afecta. Așadar, în timp ce băuturile dulci nu sunt alegeri grozave pentru plămânii tăi, cerealele integrale precum ovăzul ar putea fi un plus pentru o dietă prietenoasă cu plămânii.
La fel ca și alte beneficii pentru sănătate legate de ovăz, secretul din spatele potențialului ovăzului de a susține o sănătate bună a plămânilor este conținutul de fibre. Un studiu cu 1.921 de participanți cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, care au fost împărțiți în două grupuri în funcție de consumul lor de fibre a demonstrat că, cei care au mâncat mai multe fibre zilnic au avut plămâni mai sănătoși decât cei care au consumat mai puține fibre. Autorii studiului au speculat că fibrele au avut un impact antiinflamator asupra plămânilor participanților.
Citește și De ce apare efectul yo-Yo și nu slăbești?