Aceste boli pot modifica mirosul corpului. Ştiai?

Ştiai că unele boli precum diabetul zaharat sau hipertiroidismul pot modifica mirosul corporal? Este important să le cunoști mai bine, deoarece tratamentul prescris de medic poate ajuta acest efect neplăcut.

image

Mirosul corporal apare când bacteriile de pe piele intră în contact cu transpirația. Concret, când transpiri, apa, sarea și grăsimea amestecate cu bacteriile care se află în mod natural pe piele provoacă mirosul neplăcut. Factori precum modificările hormonale (apărute la menopauză, la menstruație sau în sarcină), consumul de alimente bogate în sulf (ceapă, conopidă, carne roșie, broccoli, usturoi și varză), dar și anumite infecții pot influența intensitatea acestuia. De asemenea, și câteva boli sunt asociate cu modificarea mirosului corporal.

Diabetul zaharat

Afecțiunea apare când corpul nu produce suficientă insulină, fapt care duce la creșterea zahărului din sânge, sau când organismul nu o poate utiliza eficient. Când în sânge crește nivelul de zahăr foarte mult (mai ales în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 1), poate să apară cetoacidoză diabetică, o complicaţie care are printre simtome mirosul de fructe sau de acetonă în respiraţie. Cetoacidoza este o urgență medicală care poate pune în pericol viața pacientului, așa că dacă ai diabet și simți brusc astfel de mirosuri, însoțite de urinare de frecventă, consultă-ți imediat medicul!

Hipertiroidismul

Transpirația excesivă și mirosul corporal neplăcut pot să apară și în rândul pacienților diagnosticați cu hipertiroidism. În cazul acestei boli, se produce o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni decât are nevoie organismul, iar corpul produce transpirație la nivelul palmelor, la subraț sau la nivelul picioarelor. În cazuri grave, traspirația curge pe piele sub formă de picături, ceea ce poate provoca infecții. De aceea, este important ca persoana afectată să meargă la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat.

Vezi şi: Hipertiroidia: cum se manifestă şi în ce constă tratamentul

Trimetilaminuria

Mirosul corporal neplăcut poate fi cauzat și de trimetilaminurie, o afecțiune cunoscută și ca sindromul mirosului de pește. Această boală apare când corpul unei persoane nu reușește să descompună un compus numit trimetilamina, un produs rezidual al microbilor intestinali. Prezența acestui compus are efecte negative asupra transpirației, deoarce emană un miros puternic. Acesta poate fi intensificat de consumul de pește, ouă, fasole, dar și de stres. Cere sfatul medicului de familie dacă observi că acest simptom nu dispare!

Afecţiunile renale

Mirosul corporal neplăcut poate fi provocat și de bolile renale, care apar când rinichii sunt incapabili să filtreze sângele așa cum este normal. În cazul bolilor renale, se acumulează toxine în organism, iar mirosul transpirației devine neplăcut. În general, mirosul se aseamănă cu cel al înălbitorului, iar în caz de insuficiență renală, mirosul de transpirație este similar cu cel de amoniac.  

Cum se poate trata   

Medicul poate stabili tratamentul potrivit, în urma analizelor de sânge și/sau de urină. Pe lângă igiena corespunzătoare, injecțiile cu toxină botulină în axile pot bloca temporar traspirația excesivă, iar medicamentele, precum antibioticele recomandate, o pot preveni, deoarece reduc bacteriile de pe piele. Reține că deodorantul maschează mirosul corporal, pe când antiperspirantul reduce transpirația. Pentru cele mai bune rezultate, este bine să folosești antiperspirantul înainte de culcare, după duș, pe pielea uscată.

Bine de ştiut

Alcoolul, cofeina, sosul iute și condimentele, precum curry sau chimen, sunt factori declanșatori ai mirosului neplăcut al corpului.