De ce te îngrași în weekend?

Nu este neobișnuit ca un weekend de odihnă și relaxare să aibă ca rezultat câteva kilograme în plus de greutate corporală. Cu toate acestea, Taylor Grasso, RD, un dietetician înregistrat, nutriționist și creator de conținut, spune că atunci când te îngrași pe durata a celor două zile de wkd, ar trebui să fii întotdeauna sceptic față de cântar.

„Pentru a câștiga un kilogram de grăsime, ar trebui să mănânci 3.500 de calorii peste caloriile de întreținere”, explică Grasso într-un videoclip recent de pe TikTok. „Acestea sunt multe calorii pe care ar trebui să le consumi și probabil că nu se întâmplă asta în weekend și acumularea de grăsime nu s-a produs în două zile.”

dieta jpg

Cele doua zile de weekend pot aduce kilograme în plus, pe cântar. Foto: Shutterstock

În schimb, Grasso spune că aceste kilograme în plus pot reflecta, de fapt o creștere temporară în greutate, declanșată de câteva obiceiuri  care sunt mai frecvente în weekend.

Ai mâncat mai multă sare decât de obicei

Potrivit lui Grasso, primul obicei care ar putea cauza creșterea în greutate în weekend este consumul de alimente care au mai mult sodiu decât ai avea în mod normal. Acest lucru poate duce la retenția de apă, ceea ce poate face ca acul cântarului să urce fără ca tu să te îngrași. Pe lângă faptul că observi kilogramele în plus pe cântar, este posibil să observi și balonara sau umflare a ca efect secundar, atunci când o creștere a nivelului de sodiu este de vină.

Deși este puțin probabil ca o creștere temporară a sodiului să modifice cântarul pe termen lung, este important de reținut că dietele care sunt constant bogate în sodiu par să declanșeze o creștere a grăsimilor în timp, arată cercetările. O dietă cu conținut scăzut de sodiu, pe de altă parte, poate ajuta să menții o sănătate bună a inimii, scăzând riscul de hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral.

Grasso explică și faptul că o creștere a carbohidraților ar putea fi, de asemenea, în spatele creșterii în greutate în weekend - și că acest lucru nu este un motiv de îngrijorare.

„Carbohidrații nu vă fac să vă îngrășați. Mâncarea oricăror alimente sau calorii în exces ar putea duce la creșterea în greutate. Carbohidrații se descompun de fapt în glucoză, care este apoi stocată în musculatură sub formă de glicogen, iar glicogenul reține apă. Deci, dacă te apuci să consumi mai mulți carbohidrați în weekend, probabil că vei reține mai multă apă, ceea ce va face ca numărul de kilograme să devină mai mare lunea.”

Ai consumat mai mult alcool decât în mod normal

Acesta  ar putea fi, cu siguranță vinovatul din spatele creșterii în greutate de două zile.

Grasso explică faptul că acest lucru se datorează fenomenului de dehidratare a corpului pe care îl provoacă alcoolul. Pe măsură ce corpul tău încearcă să contracareze acest efect, s-ar putea să ajungi să reținii apă, în timp ce te simți „inflamat și umflat”, spune dieteticianul.

Funcțiile și ritmurile naturale ale corpului tău pot provoca, de asemenea, o schimbare temporară pe cântar. Ea notează că femeile se îngrașă în mod obișnuit înainte sau în timpul menstruației și că chiar și una sau două zile de constipație pot provoca creșterea în greutate atât la bărbați, cât și la femei.

„Deși cântarul poate fi o măsură obiectivă excelentă a progresului, nu ar trebui să fie singura ta formă de progres, deoarece există atât de mulți factori, în special pentru noi, ca femei, care pot influența ceea ce spune acel număr de pe cântar”, explică ea.

Sursa: Best Life