Sindromul ovarelor polichistice, boala care anun╚Ť─â infertilitatea ╚Öi cre╚Öterea ├«n greutate. Ce complica╚Ťii pot ap─ârea

ovar jpg

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă principala cauză de infertilitate și afectează cam 15 % din femeile aflate la vârsta reproductivă.

Sindromul ovarelor polichistice se caracterizează printr-un dezechilibru endocrin: organismul produce hormoni masculini în exces.

"Ovarele micropolichistice reprezintă aspectul ecografic al ovarelor, care au mult mai mulţi foliculi decât în mod normal. Nu au niciun chist, ci mai mulţi foliculi.

Aceste tipuri de ovare reprezint─â un criteriu ├«n diagnosticul sindromului de ovare micropolichistice, pentru c─â exist─â o diferen┼ú─â ├«ntre aspectul ecografic ┼či sindrom", a spus medicul Elena Coc├ór╚Ť─â la Antena3.

Simptomele ovarelor polichistice

Simptomele ├«ncep din adolescen╚Ť─â si se agraveaz─â treptat.  Ele includ: menstrua╚Ťii neregulate ce se succed la intervale mari de timp sau sunt absente, hirsutism, acnee, c─âderea p─ârului ╚Öi alopecie, rezisten╚Ť─â crescut─â la insulin─â, care se soldeaz─â cu  cre╚Ötere ├«n greutate ╚Öi obezitate de tip android, infertilitate.

"Pacientele experimenzează hipermenoreea, adică menstruaţii care vin mult mai rar. Aceste femei au mai puţin de nouă menstruaţii pe an. Alături de acest sindrom se asociază semnele de hiperandrogenism, adică de exces de hormoni masculini.

Simptomele date de acest exces: p─âr ├«n zonele specifice masculine, pe piept, la nivelul aleorelor mamelonare, pe spate, totodat─â, asociate cu alopecia la nivelul scalpuluiÔÇŁ, mai spune medicul. 

Cele mai multe paciente sunt obeze, iar infertilitatea poate fi un semn al acestei afecţiuni.

Când ne prezentăm la medic

Cauzele sunt genetice, dar asociate cu factorii de mediu. E necesar să ne prezentăm la medic atunci când avem menstruaţii neregulate, exces de păr, când există imposibilitatea unei sarcini.

ÔÇťExist─â complica┼úii, iar acestea sunt legate de excesul hormonal. Pot duce la neoplazie de endometru, adic─â cre┼čterea grosimii p─âr┼úii din interior a uterului, la cancer endometrial. 

Aceste paciente au riscul de a face diabet mult mai devreme dec├ót popula┼úia general─â. Au un risc crescut de sindrom metabilic ┼či modific─âri cardiovasculare. Complica┼úiile sunt multipleÔÇŁ, adaug─â medical. 

O vindecare nu exist─â neap─ârat, dar simptomele pot fi ameliorate. ÔÇťPrincipala modalitate de tratament este schimbarea stilului de via┼ú─â. Dieta ┼či exerci┼úiile duc la o sc─âdere ├«n greutate.

Sc─âderea ├«n greutate, chiar ┼či cu 10%, amelioreaz─â semnificativ simptomele asociate deregl─ârilor menstruale. 

├Än ceea ce prive┼čte diabetul gesta┼úional, acela care este ob┼úinut ├«n timpul sarcini, din p─âcate, cre┼čte riscul ca bebelu┼čul s─â creasc─â mult mai mare dec├ót normal, iar riscurile ├«n sarcin─â sunt mult mai mari", a mai spus medicul ginecolog.