Aceste 10 substanţe pot cauza boala Parkinson!

image

Cercetătorii americani au reușit să identifice 10 substanțe biocide implicate în dezvoltarea bolii Parkinson.

În jur de 72.000 de români sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson, iar numărul se va dubla până în 2030, arată studiile.

Cauzele apariţiei bolii Parkinson nu sunt cunoscute cu exactitate, dar specialiştii consideră că este vorba despre o vulnerabilitate genetică asociată cu factori de mediu. În această afecţiune, celulele din creier responsabile de controlul mişcărilor corpului încetează să producă dopamină, o substanţă care intermediază comunicarea dintre nervi. Când aceste celule mor, creierul nu mai primeşte mesajele necesare pentru coordonarea mişcărilor.

Primele semne ale bolii Parkinson sunt dificultatea de a face o activitate motorie, lentoarea în mişcări, mişcarea îngreunată, tremorul la mână sau la picior, scrierea mai dificilă şi micşorarea literelor. Persoanele cu Parkinson pot observa, de asemenea, că nu se mai încheie cu uşurinţă la nasturi. Durerile de umăr, depresia şi slăbirea mirosului sunt alte simptome care apar în faza de debut a bolii Parkinson.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate şi Ştiinţe Medicale din Franţa (INSERM), un factor posibil implicat în apariţia bolii este expunerea la anumite pesticide.

Vezi şi: Simptomele timpurii ale bolii Parkinson. Şi schimbarea scrisului poate fi un semn

Pesticidele care pot cauza boala Parkinson

Cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles, au reușit să identifice 10 pesticide toxice pentru neuronii dopaminergici, localizaţi în substanţa neagră, o zonă a creierului numită mezencefal. Când un anumit procent din acești neuroni mor sau încep sa funcționeze necorespunzător, poate debuta boala Parkinson.

În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat 288 de substanţe biocide, care au fost testate pe celulele stem „reprogramate” pentru a imita comportamentul neuronilor dopaminergici. Concluzia? Au fost identificate 10 pesticide „direct toxice” pentru neuroni: 4 insecticide (dicofol, endosulfan, naled și propargit), 3 erbicide (diquat, endothal și trifluralin) și 3 fungicide (sulfat de cupru în cele două forme ale sale, și folpet).

Sursă: Nature Communications