Co┼čmarurile ar putea ar─âta prezen┼úa unei boli. Afl─â care!

Bolile neurodegenerative, ca Parkinson, pot avea semne de avertizare la care ar trebui s─â fii atent. Exper╚Ťii britanici au descoperit c─â b─ârba╚Ťii ├«n v├órst─â au un risc de dou─â ori mai mare de a fi diagnostica╚Ťi cu aceast─â afec╚Ťiune, dup─â ce au ├«nceput s─â aib─â co┼čmaruri. 

image

Dac─â suferi din pricina viselor ur├óte tot mai frecvente, ia ├«n considerare cercet─ârile recente ├«n acest sens, care arat─â c─â subcon╚Ötientul te avertizeaz─â asupra unui viitor diagnostic de Parkinson. La nivel mondial, circa 6,4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu Parkinson, iar ├«n Rom├ónia, circa 73.000.  

Afec╚Ťiunea se declan┼čeaz─â cel mai des ├«n preajma v├órstei de 60 de ani, dar uneori poate ap─ârea ┼či un debut precoce, ├«nainte de 50 de ani. Boala se manifest─â prin tremor, ├«ncetinirea mi╚Öc─ârii ╚Öi rigidizarea mu╚Öchilor. Pot ap─ârea ┼či simptome non-motorii, ca modific─âri cognitive ╚Öi depresie.  

Un alt astfel de simptom a ap─ârut cu c├ó╚Ťiva ani sau chiar decenii ├«nainte de apari╚Ťia simptomelor motorii. Este vorba despre anumite vise. 

Cite┼čte ┼či: Care este leg─âtura dintre somn ╚Öi boala Alzheimer

Conexiunile ├«ntre co┼čmaruri ┼či boala Parkinson 

Cercet─âtorii de la Universitatea din Birmingham, UK, aten┼úioneaz─â c─â adul╚Ťii ├«n v├órst─â, care ├«ncep s─â aib─â vise ur├óte, ar putea prezenta semne timpurii ale bolii Parkinson ┼či ar avea un risc de dou─â ori mai mare de a fi diagnostica┼úi cu aceast─â boal─â. 

Autorul studiului, medicul britanic Abidemi Otaiku, a explicat: ÔÇ×De╚Öi poate fi benefic ca boala Parkinson s─â fie depistat─â precoce, exist─â foarte pu╚Ťini indicatori de risc, dar persoanele care observ─â schimb─âri ale visele lor la v├órst─â ├«naintat─â ar trebui s─â solicite sfatul mediculuiÔÇč. 

Echipa de cercetare a ajuns la concluzia aceasta dup─â ce a studiat datele str├ónse de-a lungul a 12 ani de la peste 3.800 de b─ârba╚Ťi. Dup─â ce au identificat leg─âtura dintre boala Parkinson ┼či co┼čmarurile, urm─âtorul pas pe care-l vor face speciali┼čtii este s─â ├«ncerce s─â identifice motivele biologice care provoac─â schimb─ârile viselor. 

Medicul Katherine Fletcher, manager de comunica╚Ťii de cercetare la Societatea Parkinson din Marea Britanie, a declarat recent: ÔÇ×╚śtim c─â mul╚Ťi pacien┼úi cu Parkinson au probleme de somn. Cercet─ârile s-au concentrat adesea pe acele simptome care pot ap─ârea ├«n stadiile incipiente ale afec╚Ťiunii, ├«nainte de diagnosticare, deoarece ne ajut─â s─â anticip─âm cine va dezvolta Parkinson ├«n viitor. Cercet─âri anterioare au ar─âtat c─â tulburarea de somn a mi╚Öc─ârii rapide a ochilor (REM), ├«n care visele sunt puse ├«n practic─â, a fost legat─â de un risc mai mare de ParkinsonÔÇč. 

C├ónd este necesar s─â apelezi la un medic? 

Cercet─âtorii ├«ncearc─â s─â ├«n┼úeleag─â mai bine leg─âtura dintre tulbur─ârile de somn, co┼čmaruri ╚Öi boala Parkinson prin studierea mai multor persoane care se confunt─â cu acestea. Este un prim pas c─âtre prevenirea ┼či ┼úinerea sub control a bolii Parkinson. 

Dac─â ai co┼čmaruri adesea sau dac─â ai tulburare de somn REM, programeaz─â-te la un medic, chiar ┼či unul cu competen┼úe ├«n somnologie pentru a ├«n╚Ťelege mai bine problema ╚Öi pentru a elimina oricare al┼úi factori care contribuie la apari┼úia acestei tulbur─âri, cum ar fi efectele secundare ale unor medicamente.