Coşmarurile ar putea arăta prezenţa unei boli. Află care!
Bolile neurodegenerative, ca Parkinson, pot avea semne de avertizare la care ar trebui să fii atent. Experții britanici au descoperit că bărbații în vârstă au un risc de două ori mai mare de a fi diagnosticați cu această afecțiune, după ce au început să aibă coşmaruri.
Dacă suferi din pricina viselor urâte tot mai frecvente, ia în considerare cercetările recente în acest sens, care arată că subconștientul te avertizează asupra unui viitor diagnostic de Parkinson. La nivel mondial, circa 6,4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu Parkinson, iar în România, circa 73.000.
Afecțiunea se declanşează cel mai des în preajma vârstei de 60 de ani, dar uneori poate apărea şi un debut precoce, înainte de 50 de ani. Boala se manifestă prin tremor, încetinirea mișcării și rigidizarea mușchilor. Pot apărea şi simptome non-motorii, ca modificări cognitive și depresie.
Un alt astfel de simptom a apărut cu câțiva ani sau chiar decenii înainte de apariția simptomelor motorii. Este vorba despre anumite vise.
Citeşte şi: Care este legătura dintre somn și boala Alzheimer
Conexiunile între coşmaruri şi boala Parkinson
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, UK, atenţionează că adulții în vârstă, care încep să aibă vise urâte, ar putea prezenta semne timpurii ale bolii Parkinson şi ar avea un risc de două ori mai mare de a fi diagnosticaţi cu această boală.
Autorul studiului, medicul britanic Abidemi Otaiku, a explicat: „Deși poate fi benefic ca boala Parkinson să fie depistată precoce, există foarte puțini indicatori de risc, dar persoanele care observă schimbări ale visele lor la vârstă înaintată ar trebui să solicite sfatul medicului‟.
Echipa de cercetare a ajuns la concluzia aceasta după ce a studiat datele strânse de-a lungul a 12 ani de la peste 3.800 de bărbați. După ce au identificat legătura dintre boala Parkinson şi coşmarurile, următorul pas pe care-l vor face specialiştii este să încerce să identifice motivele biologice care provoacă schimbările viselor.
Medicul Katherine Fletcher, manager de comunicații de cercetare la Societatea Parkinson din Marea Britanie, a declarat recent: „Știm că mulți pacienţi cu Parkinson au probleme de somn. Cercetările s-au concentrat adesea pe acele simptome care pot apărea în stadiile incipiente ale afecțiunii, înainte de diagnosticare, deoarece ne ajută să anticipăm cine va dezvolta Parkinson în viitor. Cercetări anterioare au arătat că tulburarea de somn a mișcării rapide a ochilor (REM), în care visele sunt puse în practică, a fost legată de un risc mai mare de Parkinson‟.
Când este necesar să apelezi la un medic?
Cercetătorii încearcă să înţeleagă mai bine legătura dintre tulburările de somn, coşmaruri și boala Parkinson prin studierea mai multor persoane care se confuntă cu acestea. Este un prim pas către prevenirea şi ţinerea sub control a bolii Parkinson.
Dacă ai coşmaruri adesea sau dacă ai tulburare de somn REM, programează-te la un medic, chiar şi unul cu competenţe în somnologie pentru a înțelege mai bine problema și pentru a elimina oricare alţi factori care contribuie la apariţia acestei tulburări, cum ar fi efectele secundare ale unor medicamente.