Acesta este motivul pentru care miroși a transpirație, chiar dacă te dai cu deodorant

Consumul anumitor alimente, de exemplu, poate provoca miros neplăcut al transpirației, chiar și după ce te-ai dat cu deodorant, scrie Livestrong.com

Majoritatea depindem de deodorant pentru a ne ține sub control transpirația și mirosul. Așa că, când deodorantul eșuează, ne punem întrebări.  Ei bine, există unele afecțiuni de sănătate care pot contribui la mirosul neplăcut al corpului.

Potrivit medicului Y. Claire Chang, citat de LiveStrong, dermatolog certificat de la Union Square Laser Dermatology, mirosul apare, de obiciei, când transpirăm.

transpiratie

Descopunerea transpirației de către bacteriile de pe piele este cea care generează mirosul urât. Foto: Shuttesrtock.

„Corpul nostru este alcătuit atât din glande sudoripare ecrine, cât și din apocrine: glandele ecrine sunt prezente pe tot corpul, în timp ce glandele apocrine sunt prezente în unele zone cu păr, inclusiv axile și inghinale”, spune dr. Chang.

Când te încălzești, sau te simți nervos, glandele tale apocrine generează un lichid gros, lăptos (sub formă de transpirație). Dar, contrar credinței populare, transpirația în sine nu este mirositoare când este secretată pentru prima dată, spune dr. Chang. Începe să-și schimbe compoziția abia ce întâlnește bacterii pe suprafața pielii, care o descompun, producând un miros puternic, explică medicul.

Dacă simți o creștere bruscă a nivelului de transpirație, o schimbare a mirosului corporal sau a mirosului corporal, de exemplu, un miros de fructe sau de înălbitor, consultă un medic, deoarece toate acestea pot fi semne ale unei probleme medicale grave, potrivit Clinicii Cleveland.

 Hormonii tăi se schimbă

Mirosul ar putea fi un produs al schimbărilor hormonale.

De exemplu, în timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade, ceea ce poate declanșa simptome precum bufeurile și transpirația abundentă.

Pubertatea este o altă perioadă hormonală în care axilele pot produce mirosuri mai neplăcute. „Glandele sudoripare apocrine devin mai mari și active în timpul pubertății sub stimularea hormonilor sexuali, moment în care mirosul corporal se poate agrava”, spune dr. Chang.

Din fericire, fluctuațiile hormonale sunt de obicei temporare.

Între timp, dacă produsele fără prescripție medicală nu îți țin sub control mirosul corporal, consultvă medicul, care îți poate prescrie un antiperspirant/deodorant care se eliberează pe bază de rețetă, spune dr. Chang.

Iei anumite medicamente

Medicamentele pot fi motivul: „Transpirația excesivă și mirosul axilelor rezultat în urma acestui fenomen poate fi un efect secundar al unor medicamente, inclusiv al unor antidepresivele (cum ar fi bupropiona, clomipramina, fluoxetina și sertralina), penicilina, bromurile și dupilumab”, spune dr. Chang.

Unele mărci comune de medicamente care au acest efect sunt: Anafranil

Dupixent, Prozac, Wellbutrin, Zoloft.

Ai intertrigo

Intertrigo poate da un miros putred transpirației.

„Intertrigo este o afecțiune inflamatorie obișnuită a pielii care apare în pliurile corpului, inclusiv în axile și în zona inghinală”, spune dr. Chang. „Umiditatea, căldura și frecarea duc la inflamarea pielii, roșeață și, uneori, la un miros urât.”

Căldura și umiditatea din zona axilei sunt un mediu ideal pentru ca bacteriile și ciupercile urât mirositoare să se dezvolte, explică dr. Chang.

Dacă ai o erupție cutanată la axilă împreună cu mirosul neplăcut, este posibil să ai de-a face cu intertrigo și ar trebui să fii evaluat de un medic, spune dr. Chang. Uneori, intertrigo poate duce la o infecție bacteriană sau fungică, așa că este posibil să ai nevoie de un medicament pe bază de rețetă pentru a rezolva problema.

Infecțiile bacteriene pot fi legate și de alte afecțiuni. De exemplu, Trichomycosis axillaris rezultă dintr-o supraproliferare a bacteriei Corynebacterium și poate include următoarele simptome:

·      Secreții sau secreții galbene pe firele de păr de la axile

·      Decolorare o nuanță roșiatică, care poate păta hainele

·      Miros neplăcut

Ai hiperhidroză

Hiperhidroza, o afecțiune caracterizată prin transpirație excesivă, ar putea fi sursa mirosului tău. Încă o dată, în timp ce transpirația în sine nu este mirositoare, o duhoare poate apărea atunci când bacteriile de pe piele o descompun. Mirosul provine, de fapt, din deșeurile generate de bacterii, potrivit Clinicii Cleveland.

Așadar, dacă transpiri mult, va exista mai multă „hrană” cu care să se hrănească bacteriile și mai multe produse secundare mirositoare.

Uneori există o problemă de sănătate care cauzează hiperhidroză. Condițiile medicale precum obezitatea, diabetul, guta, tiroida hiperactivă și tulburările glandei pituitare (printre altele) sunt asociate cu transpirația excesivă, conform Clinicii Cleveland.

Dr. Chang sfătuiește: „Dacă transpirația ta este excesivă și nu este controlată cu antiperspirante fără prescripție medicală, este de dorit să consulți un medic pentru evaluare și tratament. Iar când hiperhidroza este legată de o problemă medicală, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să identificați și să tratați cauza de bază”, spune ea.

Alte tratamente pentru transpirația excesivă includ antiperspirante, injecții cu toxină botulină (adică, Botox), medicamente topice și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale pentru blocarea (sau îndepărtarea) glandelor sudoripare, potrivit Harvard Health Publishing.

În plus, persoanele cu trimetilaminurie pot micșora efectul de miros neplăcut prin limitarea sau evitarea alimentelor care conțin trimetilamină, precum și a celor cu colină, lecitină și N-oxid de trimetilamină (care sunt precursorii trimetilaminei), conform NHGRI.

Ai mâncat alimente care induc miros

În timp ce de obicei asociem alimentele mirositoare (cum ar fi usturoiul și ceapa) cu respirația urât mirositoare, crezi sau nu, mirosul corporal neplăcut poate fi, de asemenea, legat de dieta ta.

Usturoiul și ceapa pot fi vinovați, deoarece corpul tău eliberează compuși sulfuroși mirositori atunci când descompune compușii aromatici, potrivit Harvard Health Publishing.

În mod similar, legumele crucifere care produc gaze, cum ar fi broccoli, varza și conopida, pot fi vinovatele din spatele mirosului înțepător care se revarsă din porii tăi, conform Harvard Health Publishing.

În plus, curry, sparanghelul și alcoolul pot provoca, de asemenea, mirosul urât de la axilă, spune dr. Chang.

‌Din fericire, există o soluție simplă: dacă observi că un anumit aliment produce miros neplăcut, pur și simplu evită-l.

Aceste strategii recomandate de Harvard Health Publishing ajută:

Fă baie cu un săpun antibacterian pentru a elimina bacteriile. Peroxidul de benzoil poate servi și ca antibacterian (aplicați-l cu precauție, deoarece poate provoca iritații).

Utilizează un produs care combină un antiperspirant (pentru a preveni transpirația) ‌ și‌ un deodorant (pentru a masca mirosul corporal cu parfum și pentru a ucide bacteriile). În acest fel, ai acoperire compeltă.

Poartă țesături respirabile și țesături care elimină umezeala (cum ar fi poliesterul sau nailonul) atunci când te antrenezi și spală-le după fiecare purtare.

Rade părul de la axilă pentru a ajuta transpirația să se evapore mai repede, adică înainte de a putea emite orice miros.