Poate vitamina D să reducă riscurile de cancer?

Unele dovezi sugerează că suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul în privința anumitor tipuri de cancer. Acest lucru se datorează faptului că vitamina D joacă un rol important în reglarea creșterii și diviziunii celulelor, reglarea sistemului imunitar și contribuie la reducerea inflamației.

Prin urmare, este și motivul pentru care mulți oameni de știință cred că există rate mai mici de cancer în rândul persoanelor cu niveluri mai ridicate de vitamina D.

vitamina d shutterstock 465164366 jpeg

Ouăle sunt printre alimentele care conțin vitamina D. Foto: Shutterstock

Vitamina D oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv menținerea oaselor și a dinților sănătoși, îmbunătățirea funcției imunitare și îmbunătățirea dispoziției.

Multe studii arată că cei cu niveluri mai mari de vitamina D au mai puține șanse de a face cancer. Motivul exact pentru acest lucru este necunoscut, dar cercetătorii cred că printre motive este implicarea în creșterea celulelor și funcționarea îmbunătățită a sistemului imunitar.

S-a demonstrat că nivelurile crescute de vitamina D scad ratele de cancer de sân, cancer de colon, cancer de prostată și melanom.

A obține suficientă lumină solară este esențială pentru creșterea nivelului de vitamina D, dar nu este întotdeauna ușor. Cu toate acestea, o dietă îmbogățită cu vitamina D și administrarea de suplimente pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea nivelului de vitamina D.

Ce rol joacă vitamina D în organism?

Vitamina D este un nutrient din alimentele comune și un hormon pe care corpul nostru îl produce. Este o vitamina solubilă în grăsimi care ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul. Vitamina D are multe beneficii pentru sănătate, printre care:

Întărește oasele și dinții. Vitamina D este esențială pentru absorbția mineralelor importante, care sunt cheie pentru formarea și menținerea oaselor și dinților puternici.

Îmbunătățește funcția imunitară. Vitamina D joacă un rol în susținerea sistemului imunitar și în prevenirea și lupta împotriva infecțiilor.

Reduce inflamația. S-a demonstrat că vitamina D ajută la reducerea răspunsului inflamator.

Îmbunătățește starea de spirit. S-a demonstrat că nivelurile scăzute de vitamina D cresc riscul de apariție a depresiei și a anxietății. Creșterea nivelului de vitamina D poate îmbunătăți starea de spirit și efectele depresiei și anxietății.

Ajută la o sarcină sănătoasă. Este esențială pentru o sarcină sănătoasă. Se asociază cu un risc mai scăzut de naștere prematură și crește modificările greutății sănătoase la naștere.

Reduce riscul de boli cronice. Dovezile sugerează că nivelurile mai ridicate de vitamina D pot fi asociate cu un risc mai scăzut de boli cronice precum bolile de inimă, diabetul și cancerul.

Deși vitamina D este, fără îndoială, una dintre cele mai importante vitamine pentru sănătatea umană, mai mult de 50% din populația lumii nu are suficientă vitamina D.

Cum acționează? 

Mecanismul exact din spatele motivului pentru care persoanele cu niveluri mai ridicate de vitamina D au un risc redus de cancer nu este pe deplin înțeles, cu toate acestea, unele studii sugerează că este determinat de o serie de factori diferiți:

Reglarea creșterii celulare. S-a demonstrat că vitamina D joacă un rol în reglarea creșterii celulare, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării și răspândirii celulelor canceroase.

Funcția sistemului imunitar. S-a demonstrat că vitamina D crește funcția sistemului imunitar, aceasta ajută sistemul imunitar să detecteze și să omoare celulele canceroase.

Inhiba angiogeneza. Angiogeneza este procesul prin care se formează vasele de sânge. Acesta este un pas critic în creșterea tumorii. Deoarece s-a demonstrat că vitamina D oprește angiogeneza, se știe că aceasta ajută la prevenirea creșterii celulelor canceroase.

Repararea ADN-ului. S-a demonstrat că vitamina D ajută la repararea ADN-ului și acesta este un pas critic în prevenirea cancerului. Modificările de reparare ale ADN-ului împiedică formarea de noi celule canceroase.

Efecte antiinflamatorii. Inflamația cronică este un factor de risc pentru dezvoltarea multor tipuri de cancer. S-a demonstrat că vitamina D ajută la prevenirea inflamației, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer.

Ce tipuri de cancer vizează?

Mai multe studii au arătat că persoanele cu niveluri mai ridicate de vitamina D au un risc mai mic de anumite tipuri de cancer. Ele sugerează, de asemenea, o scădere a probabilității de cancer avansat, fatal. De exemplu, dovezi promițătoare susțin că nivelurile ridicate de vitamina D reduc riscul de cancer colorectal, cancer de sân, cancer de prostată și melanom.

Cancerul colorectal este foarte răspândit și mai frecvent la bărbați decât la femei. Pentru bărbați, probabilitatea de a fi afectați de cancerul colorectal este de 1 din 26 de persoane de peste 50 de ani. Din fericire, screening-ul preventiv a parcurs un drum lung, iar ratele scad încet. În plus, mai multe studii au descoperit că nivelurile mai ridicate de vitamina D sunt asociate cu un risc redus de a avea cancer colorectal atât la bărbați, cât și la femei.

Cancerul de sân este foarte frecvent, iar 1 din 8 femei va fi afectată de-a lungul vieții. Cercetările sugerează că nivelurile mai mari de vitamina D pot fi asociate cu un risc mai mic de anumite tipuri de cancer de sân, în special la femeile aflate în premenopauză. Studiile arată, de asemenea, o reducere a numărului de cancere de sân avansate sau fatale.

Cancerul de prostată este frecvent și 1 din 8 bărbați îl vor dezvolta în timpul vieții, iar 1 din 29 va muri din această cauză, Aceste rate sunt uluitoare, iar noi dovezi sugerează că nivelurile mai ridicate de vitamina D pot preveni cancerul de prostată, în timp ce nivelurile scăzute de vitamina D ar putea sugera un factor de risc pentru cancerul colorectal.

Melanomul este mai puțin frecvent (mai frecvent în rândul populației albe), numărul total de indivizi afectați este de aproximativ 2,6% din populație. În plus, studiile au arătat că persoanele cu niveluri mai ridicate de vitamina D erau mult mai puțin probabil să fie diagnosticate cu cancer de piele.

Cancerul pancreatic și pulmonar sunt, de asemenea, menționate în studii ca tipuri de cancer care pot fi diminuate de un nivel mai ridicat de vitamina D.

Poate preveni toate tipurile de cancer?

Nu există suficiente dovezi care să sugereze că vitamina D previne toate tipurile de cancer. Unele studii sugerează că nivelurile mai ridicate de vitamina D nu reduc riscurile de cancer la stomac, esofag sau gură. De asemenea, nu propun nicio corelație între nivelurile de vitamina D și cancerul ovarian. Mai multe studii trebuie făcute pentru a identifica relația dintre nivelurile ridicate de vitamina D și nivelurile mai scăzute ale cancerului la indivizi din întreaga lume.

Există mai multe moduri prin care poți spori nivelul zilnic de vitamina D:

Expunere solară. Organismul produce în mod natural vitamina D atunci când pielea este expusă la lumina soarelui. Petrecerea timpului afară, cu soarele pe piele, de mai multe ori pe săptămână, poate ajuta la creșterea nivelului de vitamina D. Este întotdeauna important să fii atent la riscul de deteriorare a pielii de la arsuri solare, deoarece acestea pot crește riscul de formare a cancerului de piele.

Varietate mare de alimente. Consumul de alimente bogate în vitamina D, de exemplu, pește gras (somon și ton), gălbenușuri de ou, alimente și băuturi fortificate (lapte, cereale, suc de portocale), etc.

Suplimente. După cum am menționat mai sus, mulți oameni au un nivel scăzut de vitamina D, iar suplimentele, fără prescripție medicală, pot ajuta. Este foarte eficient să iei suplimente fără prescripție medicală, cum ar fi pastile, capsule și picături. Studiile sugerează că această alternativă ieftină, dar eficientă, este o modalitate excelentă de a crește nivelul de vitamina D și, de asemenea, de a ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer.

Este important de reținut că relația dintre vitamina D și cancer este foarte complexă și sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin legătura. Cu toate acestea, adăugarea unui supliment de vitamina D în dieta ta poate ajuta la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer, la creșterea sănătății generale a oaselor și a dinților și poate avea multe alte beneficii pentru sănătate.

Doza zilnică recomandată de suplimentare cu vitamina D este de 700 UI (unități internaționale), dar majoritatea adulților au deficit. Este sigur să suplimentezi cu vitamina D zilnic; cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că vă vei reduce riscul de a face toate tipurile de cancer.

Citește și Cum foloșești oțetul pentru curățenie?