Din ce motive apare mâncărimea la nivelul mameloanelor?

Există mai multe motive posibile pentru care apare iritația la nivelul sfârcurilor, problema fiind una destul de comună, scrie Yahoo Lifestyle.

image

„Mâncărimea mameloanelor este destul de comună”, spune medicul dermatolog Gary Goldenberg, din New York, citat de Yahoo Lifestyle . De fapt, spune el, oamenii „pot experimenta aceste simptome la orice vârstă, iar pentru a obține o ameliorare adecvată pentru mâncărimea mameloanelor, este important să știi cauzele, pentru a putea acționa în consecință.

sani jpg

Sutienele din bumbac sunt cele mai sigure. Foto: Sutterstock

„Unii oameni sunt mai predispuși să dezvolte sâni și mameloane iritate din cauza propriei moșteniri generice, sau a anumitor comportamente ale stilului de viață”, spune medicul dermatolog Ife J. Rodney, profesor Universitățile Howard și George Washington. În alte situații, mâncărimile pot fi cauzate de o afecțiune de bază sau de ceea ce porți.

Medicii spun că acestea sunt unele dintre cele mai comune motive pentru care s-ar putea să aveți mâncărimi la nivelul mameloanelor.

Ai eczeme

Eczema este o afecțiune obișnuită a pielii care poate face pielea să fie extrem de uscată și solzoasă, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. Apre de obicei în spatele genunchilor, cuprinde coatele, spatele gâtului și fața, dar pot apărea și pe sfârcuri. „Afecțiuni ale pielii precum eczema pot apărea oriunde pe corp”, spune dr. Rodney.

Hainele nepotrivite

Purtarea frecventă a unui sutien sau a unui top prea strâmt poate provoca frecare, iritând sfârcurile spune dr. Goldenberg. Această iritare poate duce la o senzație de mâncărime.

De asemenea, săpunurile și hidratarea vă pot irita pielea, în special țesutul delicat care alcătuiește sfarcurile, spune dr. Rodney. Acest lucru poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de dermatită de contact, care este iritația pielii cauzată de un declanșator specific (cum ar fi loțiunea de corp).

Detergentul de rufe

Deoarece detergentul de rufe poate include agenti de curatare aspri si parfumuri care pot provoca dermatită de contact, subliniaza dr. Rodney este bine să nu speli sutienele cu un detergent parfumat, fiindcă există riscul ca el să fie factorul declanșator.

Ești însărcinată sau alăptezi

Sarcina și alăptarea pot cauza umflarea sânilor și a mameloanelor, întinzând pielea în acest proces - și asta poate duce la iritații și mâncărimi. Dacă alăptezi, ești expusă riscului de a dezvolta o afecțiune cunoscută sub numele de mastită, care este, de fapt, apărută pe fondul unei infecții cu bacterii sau fungi care pătrund pe calalele ce produc lapte și le inflamează. Acest lucru te face să simți durere inclusiv la nivelul mameloanelor, împreună cu o senzație de mâncărime și arsură și trebuie tratată de urgență.

Nu ai un sutien potrivit pentru sport

Un sutien larg, sau nepotrivit, duce la mâncărimi, spune dr. Goldenberg. Deoarece, dacă suportul nu este suficient, sânii (și sfarcurile) se vor mișca mai mult, crescând frecarea, de aceeea, apar iritația și mâncărimea.

Psoriazisul

Există multe forme de psoriazis, dar cea mai comună este psoriazisul în plăci - acest lucru provoacă pete de piele groasă, roșie și solzi argintii, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor SUA. Și, ca și eczema, poate apărea pe sfarcuri, spune dr. Rodney.

Tratamentul potrivit pentru mâncărimea mameloanelor depinde în cele din urmă de cauză. Cu toate acestea, experții spun că acestea măsuri pot ajuta:

Poartă sutiene care ți se potrivesc bine, din bumbac, nu din dantelă sau din materiale iritante.

- Fă sport într-un sutien spandex.

- Folosește detergenți fără parfum

- Folosește cremă hidratantă după duș, o variant fără parfum

„Iritarea cronică, frecventă, împreună cu roșeață, umflare, piele crăpată, sângerare sau scurgere sunt alarmante și este nevoie să consutați un medic”, spune dr. Rodney. „Putem să evaluăm pielea, să diagnosticăm problema și să oferim o serie de soluții, iar medicul dumneavoastră ar putea să diagnosticheze o afecțiune a pielii, cum ar fi eczema sau psoriazis, sau să recomande teste de alergie, spune dr. Goldenberg. Ei pot prescrie, de asemenea, medicamente eliberate pe bază de rețetă, dacă este necesar. Doar nu ezitați să vă consultați medicul dacă vă simțiți inconfortabil. Autodiagnosticarea și tratarea la domiciliu pot agrava sau întârzia vindecarea”, spune dr. Rodney.

Vezi și Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu ai scaun în fiecare zi?