Acesta este cel mai frecvent tip de cancer din România. Cine este mai expus bolii

Peste 12.000 de români sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer pulmonar. Depistarea din vreme înseamnă opțiuni mai bune de tratament și o calitate mai bună a vieții. Românii întârzie să meargă la medic pentru că nu cunosc simptomele și le e teamă de un diagnostic grav.

image

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,  cauzează anual cele mai multe decese și cei mai mulți ani de viaţă pierduți prin decese premature. Aceste statistici ar putea fi însă schimbate prin prevenție (renunțarea la fumat) și îmbunătățirea traseului pacientului, prin depistare precoce și inițierea tratamentului cât mai rapid după diagnostic. Un cancer pulmonar depistat în stadii incipiente înseamnă mai multe opțiuni de tratament, mai multe șanse de supraviețuire și o calitate mai bună a vieții.  

În lipsa unor programe de screening pulmonar și a unui plan de acțiune dedicat acestui tip de cancer, primul pas trebuie să îl facă pacientul (sau familia lui) – să își dea seama că e ceva în neregulă, să recunoască simptomele și să meargă la medicul de familie.

Un studiu realizat în 2021 de Asociația Asistenților Medicali Comunitari și FABC pe 817 adulți din comunități vulnerabile din județele Botoșani și Gorj arată că motivele cele mai frecvente de prezentare întârziată la medic, peste două săptămâni de la apariția simptomelor sunt:

· „Nu sunt sigur că aș putea să îmi dau seama că este vorba de un simptom grav.” (70%)

· „Ar trebui să treacă mai mult de două săptămâni ca să consider că este un simptom grav.” (61%)

· „Mi-e teamă de ce o să îmi spună medical.” (60%)

Medicii de familie au la dispoziție un instrument util, riscograma, un set de 10 întrebări care măsoară riscul crescut de cancer pulmonar. În baza acestuia, medicul de familie poate recomanda anumite analize și investigații și poate da trimitere către specialist pentru un diagnostic de precizie.

Din păcate, pandemia a îngreunat și mai mult accesul la serviciile medicale pentru cei cu boli pulmonare, iar numărul bronhoscopiilor a scăzut la jumătate în unele centre oncologice în ultimii ani.

Din fericire, românii pot beneficia de proiecte pilot de screening pentru cancerul pulmonar, menite să detecteze boala în rândul celor cu risc crescut și aparent sănătoși.

„Vom începe în curând un proiect de screening pentru cancerul pulmonar, bazat pe tomografie computerizată cu doză mică de radiații. Proiectul se va derula în județul Călărași, unde incidența cancerelor bronhopulmonare este mare. Proiectul beneficiază de finanțare din partea Guvernului Norvegiei, iar acum suntem în etapa în care așteptăm semnarea contractului de către Ministerul Sănătății.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Un proiect similar există și la Institutul Oncologic București (IOB). „Diagnosticarea precoce este esențială în patologia oncologică, lucru deja cunoscut. În acest moment, în cadrul Institutului Oncologic București realizăm un program pilot pentru screeningul cancerului pulmonar. Este știut faptul că un program eficient, în ceea ce privește cancerul pulmonar, determină un număr mai mare de pacienți care pot fi tratați chirurgical, în unele cazuri chiar minim invaziv. Un program de screening bazat pe low-dose CT, combinat cu chirurgia minim invazivă conduce la scăderea perioadei de recuperare a pacientului și, chiar dacă este necesar un tratament adjuvant chimioterapic, el poate fi administrat mai rapid după rezecția minim-invazivă.” spune dr. Bogdan Tănase, medic specialist chirurgie toracică, managerul IOB.

Al treilea pas revine tot pacientului. Este despre documentarea despre boala lui și despre traseul medical pe care trebuie să îl parcurgă. 

Pacientul are acum la dispoziție un instrument important ce îl poate sprijini pe traseul său de la suspiciune la diagnostic și tratament. „Planul pentru primele 100 de zile” disponibil pe platforma onco-plan.ro îl ajută pe pacientul nou diagnosticat să știe la ce să se aștepte în perioada următoare și să planifice etapele pe care urmează să le parcurgă. Construit în jurul a șase piloni cheie, planul include o componentă de navigare prin sistemul de sănătate, ce ajută la o mai bună înțelegere a bolii, a serviciilor de sănătate de care are nevoie și a opțiunilor de tratament. Un alt pilon este dedicat informațiilor despre nutriție, domeniu extrem de important în cazul pacienților oncologici. Planul ține cont și de sprijinul psiho-oncologic de care are nevoie pacientul pentru se adapta cât mai uşor noii realități, recomandând exercitii zilnice care să îl ajute să adopte, în fiecare etapă a traiectoriei sale oncolgice, o gândire și o atitudine echilibrate. Nu în ultimul rând, Planul de 100 de zile oferă informații despre drepturile pacienților oncologici și sprijinul social de care pot beneficia. „Pacienții și aparținătorii trebuie să găsească cât mai rapid informații care să le ofere o înțelegere mai bună a bolii și opțiunilor de tratament, să ia decizii sub presiune, să solicite cea mai bună îngrijire medicală și să facă față tuturor emoțiilor. Totul într-o perioadă scurtă de timp și într-o realitate nouă lor. Informațiile oferite de Planul de 100 de zile și planificarea tuturor pașilor care urmează cu ajutorul acestui instrument important pentru pacient sunt critice în această perioadă plină de provocări pentru pacient și familia acestuia”, spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Rata de supraviețuire la 5 ani cu cancer pulmonar în România este de circa 11%, față de media europeană de 15%. Factori importanți care contribuie la această situație sunt: diagnosticul tardiv, lipsa accesului în timp rezonabil la investigații esențiale (bronhoscopie, tomografie computerizată), traseul medical complex, deseori neclar pe care pacientul cu suspiciune de cancer trebuie să îl parcurgă etc.

„În România, este necesară creșterea accesului populaţiei la bronhoscopie. Medici calificaţi pentru efectuarea bronhoscopiilor sunt numeroși, mai ales din generațiile tinere și formăm în continuare, an de an. Este nevoie de crearea unor laboratoare noi de bronhoscopie (cel puţin a unui laborator de bronhologie în fiecare judeţ), precum și de dotarea cu aparatură modernă a laboratoarelor de bronhologie existente. Totodată, aceste laboratoare existente sau nou create trebuie să aibă personal medical suficient (de la medici și asistente medicale, la registratori și  îngrijitoare) și să fie conectate la posibilitatea asistării de către colegii ATI sau urgentiști, pentru că mulți dintre pacienți vin în stadii avansate ale bolii, cu boli multiple asociate, inclusiv afecțiuni cardiace și alte boli pulmonare precum BPOC-ul sever. În acest fel, medicii bronhologi vor efectua în siguranță pentru pacienții lor bronhoscopiile, în primul rând biopsiile pentru confirmarea afecțiunii. Totodată, este fundamental ca Laboratoarele de endoscopie bună să fie conectate cu Laboratoarele de anatomie patologică și de biologie moleculară care trebuie să fie ușor accesibile pentru prelucrarea probelor prelevate la bronhoscopie; dacă nu există această colaborare aferentă, acces  facil la aceste laboratoare, efectuarea bronhoscopiilor nu are sens. Acum suntem împreună: cei care construiesc politicile de sănătate, asociațiile profesionale ale medicilor și mai ales organizațiile pacienților noștri. ÎMPREUNĂ VOM REALIZA MAI MULT.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog-bronholog, Președintele Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie.

„Deși cancerul pulmonar este perceput adesea ca o boală oncologică rapid fatală, rata de supraviețuire la 5 ani este practic substanțial mai mare la pacienții diagnosticați în stadii precoce, decât la cei diagnosticați în stadiu metastatic, de unde și importanța unui diagnostic precoce.⁷ Salutam promulgarea recentă de către Parlament a Planului Național de Control al Cancerului (PNCC), care include ca obiectiv un control mai bun al cancerului pulmonar. Pentru rezultate pe măsura așteptărilor noastre este nevoie de o mișcare la nivel național, de colaborare între toți actorii care pot lua decizii și se pot implica în politici de sănătate, de implicarea fiecare cadru medical, a fiecarui individ.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.

„Optimizarea traseului pacientului cu cancer pulmonar non-microcelular și reducerea timpului scurs de la primele simptome până la diagnostic complet și precis, de la circa 6 luni (cât se întâmplă să fie acum) la ținta de 2 luni stipulată în PNCC, oferă pacientului șansa maximizării potențialului oferit de tratamentul precoce, inclusiv cel individualizat, în baza biomarkerilor. Nu sunt de neglijat nici beneficiile sociale și economice. Impactul pozitiv al acestei optimizări la nivelul societății și al economiei, bazat pe implementarea medicinei personalizate în acord cu ghidurile internaționale, este estimat la circa 50 de milioane de euro pe an.” spune dr. Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.

Vezi şi: Cum se tratează modern cancerul pulmonar

Cine este la risc de a face cancer pulmonar

· 85% sunt fumători cronici;

· este întâlnit preponderent la bărbaţi, dar se află în creștere și la sexul feminin;

· 50% dintre pacienţi au vârste cuprinse între 45 și 65 de ani;

· educaţia medicală precară determină pacienţii să solicite consultul medical în general în stadii avansate ale bolii, când doar 20-25% sunt operabili;

· sub 5% sunt descoperiţi întâmplător, la controale de rutină;

· fără tratament, majoritatea pacienţilor decedează în primul an de la diagnostic.

Ce este cancerul pulmonar şi cum se manifestă

Cancerul pulmonar reprezintă creșterea necontrolată a unor celule anormale la nivelul plămânilor. Spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase cresc fără ordine sau control, distrugând țesutul pulmonar sănătos din jurul lor. Aceste tipuri de tumori se numesc tumori maligne. Când celulele canceroase se răspândesc, acestea împiedică funcționarea corectă a organelor corpului.

În România, cancerul pulmonar se situează pe primul loc, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul 4, după cancerul de sân, colorectal și cancerul de col uterin.

Cancerul de plămâni este diagnosticat mai frecvent la persoanele de peste 65 de ani, dar poate apărea și la persoane mai tinere.

Există două tipuri principale de cancer pulmonar:

· cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC) - este cel mai frecvent tip, reprezentând 80% din numărul total de cazuri de cancer pulmonar,

· cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC).

SIMPTOMELE CANCERULUI PULMONAR

· Tuse persistentă sau care se înrăutățește în timp sau cu sânge;

· Respirație îngreunată;

· Durere persistentă în piept sau umăr, care se agravează odată cu respirația profundă, tuse sau râs;

· Infecții pulmonare repetate;

· Pierderea poftei de mâncare;

· Pierderea în rapidă în greutate;

· Senzație de oboseală sau slăbiciune, care durează mai mult de patru săptămâni.

„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl rețină oamenii este că dacă tușesc cu sânge sau tușesc de mai mult de trei săptămâni, deși au luat un tratament, trebuie să meargă la medicul de familie. Aceeași recomandare este dacă au câteva dintre celelalte simptome de mai sus.” spune Daciana Toma, medic de familie, vicepreședinta Societății Naționale de Medicina Familiei.

FACTORI DE RISC

Fumatul este considerat principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar este între 15% si 30% mai mare la fumători, în raport cu cei care nu fumează. Acest risc crește cu numărul anilor de fumat și cu numărul de țigări fumate pe zi.

· Alți factori de risc:

· Expunerea la radon, un gaz radioactiv;

· Expunerea la un mediu chimic în care sunt prezente substanțe precum azbestul sau arsenicul;

· Agenţi poluanţi;

· Fumatul pasiv;

· Boli pulmonare pre-existente;

· Istoric familial de tumori pulmonare.

CIFRE

· Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România -12.122 de cazuri pe an.

· Cancerul pulmonar este pe primul loc în topul deceselor prin cancer – 10.779 decese pe an.

· Cancerul pulmonar are cea mai ridicată povară a bolii – cei mai mulți ani de viaţă pierduți prin decese premature (de trei ori mai mare decât cea a cancerului de sân).

· 75% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile ale afecţiunii.